« Underskriftindsamlinger på nettet | Forside | Den Frie Udstilling 2008 »

29.03.2008

Multikulturel sauna

Ingen steder har jeg oplevet den multikulturelle dialog så stærkt som i svømmehallernes saunaer. Her mødes folk uden tøj på på tværs af alle samfundsskel og etniske baggrunde. Også en del turister kommer i saunaen, og det er ikke kun finner.

Jeg har oplevet de mærkeligste samtaler mellem folk med vidt forskellig baggrund, og det giver altså en særlig stemning når en bosnier og en japaner diskuterer sprog på gebrokkent engelsk, eller når en rig forretningsmand og en kurdisk grønthandler ordner verdenssituationen sammen.

Jeg vil blot give to eksempler fra de seneste uger, begge fra saunaen i Vesterbro Svømmehal, og begge med nogle overraskende drejninger:

Saunaen har fået besøg af en afrikansk turist/diplomat/forretningsrejsende, måske fra Uganda. Han taler et distingveret britisk-engelsk med afrikansk accent, og er tydeligvis højtuddannet. Han diskuterer afrikas situation med en ældre stamgæst af tyrkisk herkomst og en eks-jugoslavisk flygtning. Diskussionen bliver særligt intens da samtalen falder på Nelson Mandela. Mens tyrkeren og eks-jugoslaven hylder Mandela som de sorte afrikaneres helt, der med fredelige midler har indført demokrati i Sydafrika, kritiserer den sorte afrikaner Mandela, og mener at han er stærkt overvurderet. Jeg opfatter desværre ikke hans argument, og kan ikke vurdere fra hvilken ideologisk vinkel den kommer - altså om det er en nedvurdeing af demokratiet eller en nedvurdering af Mandelas forsoningspolitik eller en irritation over Mandelas heltestatus. Uanset hvilke argumenter hans diskussionspartnere kommer med, har han en lang svada parat, som er fuld af avancerede ord og betragtninger, hvoraf flere tydeligvis går hen over hovedet på de to andre (og på mig, for så vidt). Han har en slags "hjemmebanefordel", idet han tilsyneladende ved alt om Afrika, mens de to andre ved meget lidt, bortset fra at Mandela er en helt. Efter den sidste lange svada fra afrikaneren, ryster tyrkeren på hovedet og siger melankolsk: "I don't understand the world anymore"".

Det andet eksempel er fra i går. Her indgår den tyrkiske indvandrer fra før, nu i en dialog med en ung mand, også af tyrkisk herkomst, og en som muligvis er kosovo-albansk flygtning. Samtalen foregår på dansk, men ind imellem flyver der en tyrkisk frase hen over saunabænken. Der diskuteres mordet på det 16-årige avisbud, halal-slagtning i København og dansk politik. Blandt andet bliver det diskuteret om der findes et dansk ord for "halal", og ikke mindst er der en livlig diskussion af hvilken status halal-slagtede svin har - for det viser sig at der åbenbart er en halal-slagter i København, der også slagter svin. Jeg skal prøve at gengive nogle brudstykker af samtalen:

Ældre tyrker: Han slagter 4-5 svin om dagen. Halal! Hvad siger du til det?
Ung tyrker: Jeg ville aldrig spise svinekød
Kosovo-albaner: Nej
Ældre tyrker: Han skulle slagte min kone. Hun er et svin!
Kosovo-albaner: Hvor mange koner har du?
Ældre tyrker: 4!
(chokeret tavshed i hele saunaen)
Ældre tyrker: Nej-nej, ikke på én gang. Men jeg er sur på min kone. Hun har været dum.
...
Ung tyrker: Jeg har stemt to gange på Pia Kjærsgaard!
(vantro blikke fra hele saunaen, inklusive mig)
Ung tyrker: Det er rigtigt! Hun er ikke racist. Hun siger hvad hun mener. Hun er ikke som socialdemokraterne, man kan stole på hende. Det er hendes parti der er imod indvandrere, det er ikke personligt. Pia Kjærsgaard kører med Motortaxa, hvor alle chauffører er flygtning og indvandrere. Hun er ikke racist. Jeg stoler på hende.
(herefter fik jeg det desværre for varmt, og måtte forlade saunaen og kunne ikke høre den eventuelle fortsættelse af dette overraskende indlæg i debatten).

NB: Når jeg navngiver folk efter formodet etnicitet, er det ikke for at putte dem i bås - det er simpelthen i mangel af navn eller noget andet at benævne dem med).

Kommentarer

Flere multikulturelle dialoger fra saunaen!

Fantastisk rapport fra saunaen, Torben!

Jeg vil virkelig gerne have hørt fortsættelsen af den samtale der :D

Nice post, tak for at dele!

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2