« Den kontemplative due | Forside | Do you believe in Vocoder or Auto-Tune? »

28.05.2008

Maja Ratkje: River Mouth Echoes

Maja Ratkje har i en årrække stået som en af de mest spændende norske komponister og musikere, der bevæger sig på tværs af genreskellene. Hendes nye cd samler en del af hendes kompositionsmusik-værker, og den kan anbefales.

Jeg har anmeldt den i Politiken.

Nedenfor har jeg et par supplerende kommentarer til anmeldelsen:

Supplerende kommentarer til anmeldelsen
Værket Øx kan i passager minde om støj-drone-musik i stil med Merzbow eller ligefrem Lou Reeds Metal Machine Music.

Essential Extensions er ikke lige min kop te. Der er noget lettere corny over den, som jeg har svært ved at sætte fingeren på. Det skyldes delvist instrumenteringen (accordeon, alt-sax og kontrabas), men det er også noget med de skalaer der bruges.

River Mouth Echoes er som nævnt et fantastisk værk, som jeg kan nyde igen og igen. Det er som om der er ekkoer af nogle af det 20. århundredes store strygekvartetter: Webern, Bartok Cage. Og så også ind imellem noget der kan minde mere om Bent Sørensen. Og elektronisk musik. Men trods alt dette er der virkelig en egen tone, som også er gambens. Og en stramhed uden lige, der klæder instrumentet godt. Det er delt op i en masse korte satser med hver deres karakter. Utroligt nok er det en revideret version af et værk oprindeligt lavet til en digtrecitation.

Waves IIB er også skidegodt, mere komplekst i sine klanglige virkemidler - ikke ulig Poul Ruders. Der er en fornemmelse af klanglig kompleksitet kombineret med en lige så stor fornemmelse af harmonisk sammenhæng, selv om den er mikrotonalt opbygget.

Sinus Seduction er OK, men lidt for abstrakt til mig, især i begyndelsen. Det er som om saxofonen og det elektroniske først mødes et godt stykke inde i værket.

Skriv en kommentar

Seneste kommentarer

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2