« Vestaber, skeletter og mandetyper | Forside | Beatlemania og de skrigende piger »

08.06.2008

John Lennon podcast

I december 1970, da John Lennon netop havde udgivet sit legendariske album John Lennon/Plastic Ono Band, fik han besøg af magasinet Rolling Stones grundlægger Jann S. Wenner til et langt interview om den nye plade såvel som om Beatles-årene.

Hele interviewet er kommet som podcast i 5 afsnit

Nedenfor et par iagttagelser til intervewet (efter at have hørt del 1-3):

Iagttagelser til John Lennon-interviewet
1. Lyden er ikke særlig god (som de også selv undskylder), og det er svært at høre Wenners spørgsmål. Men John Lennon er bare så interessant at det hurtigt bliver ligegyldigt.

2. Wenners interviewplanlægning er svær at gennemskue. Han springer rundt i emnerne og vender pludselig tilbage til noget han næsten har spurgt om før.

3. Ikke overraskende sidder Yoko Ono ved siden af Lennon og svarer for ham hver gang han selv går i stå. Men måske mere overraskende for dem der mener at hun styrede ham fuldstændig skal det understreges at han flere gange siger hende lodret imod og sætter hende på plads - især når hun forsøger at gøre Lennon bedre end han er. For eksempel da han siger at han er et lige så manipulerende menneske som forretningsmændene, der sørger for at få det ud af andre, han gerne vil have og Yoko mener at han er for hård ved sig selv. Det kommer hun ikke langt med. Eller da hun siger at Paul McCartneys soloplade mangler et budskab, og Lennon skærer igennem og siger at en plade ikke behøver have et budskab. I øvrigt spørger Wenner direkte Lennon hvorfor han altid skal have Yoko ved sin side, og får også et svar. Hør det selv.

4. Lennon bliver nogle gange set som en hippie på grund af hans hår og sange som "Give Peace A Chance", "Imagine" og "All You Need Is Love". Men det er tydeligt i dette interview at han er realistisk på grænsen til det kyniske, ikke mindst i forhold til sin egen rolle, både musikalsk, kommercielt og menneskeligt.

5. Han foretrækker klart Phil Spector (som producerede solopladen) frem for George Martin, og påstår at Martin egentlig ikke spillede nogen særlig rolle i hans sange. Det tror jeg ikke helt på: For eksempel ville "For the Benefit of Mr. Kite" og "Strawberry Fields Forever" vel lyde meget anderledes uden George Martins leg med båndstumper.

6. Han nævner Buddy Holly, Led Zeppelin og Fleetwood Mac som nogle af de bands han hører. Han bekender sig i øvrigt adskillige gange til rock'n'roll og "bam-ba-ba-lulla" frem for diverse eksperimenter. Han mener at Beatles nåede deres højdepunkt i 1962 i Hamburg! (formentlig polemisk ment).

7. Han bander meget. Det er ikke gået op for mig før - måske fordi jeg kun har læst redigerede, skriftlige interviews.

8. Han taler åbent om alt, inklusive Beatles-turneernes druk, hor, stoffer og mere hor. Men alligevel stopper han sig selv når det kommer til hor - af hensyn til Yokos følelser og af hensyn til de andres ægtefællers følelser.

9. Hvis man interesserer sig for Beatles og/eller Lennon er der masser af guldkorn at hente, men nu vil jeg kun nævne én sidste. Han giver den indiske guru Maharishi (Sexy Sadie) tørt på flere gange. For eksempel fortæller han om da de fik nyheden om Brian Epsteins død, og Maharishi nærmest siger: don't worry be happy, det er altsammen en del af den store kosmiske plan. "Fucking idiot", er Lennons lakoniske vurdering.

10. Hør den. Det er gratis.

Kommentarer

Det var et rigtig fedt interview. Har hørt 4 ud af 5 dele nu. Tak for tippet (her næsten to år efter...)

Skriv en kommentar

Seneste kommentarer

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2