« Koppels kitsch | Forside | Graffiti: Foucault er bøsse »

24.07.2008

Svævende badeænder på Nørrebro

Jeg har iagttaget et fænomen på Indre Nørrebro, som jeg ikke forstår. Det handler om at der hænger røde ænder af plastic oppe i de wirer som midter-gadelygterne hænger i. Man ser det ikke sådan lige, for de hænger kun få steder og meget højt oppe. Først troede jeg at det var en enlig svale, nånej and, jeg så på Elmegade, men nogle dage senere så jeg en mere på Nørrebrogade, ikke så langt fra Elmegade. Måske er det kun i dette område.

Jeg har taget et par tvivlsomme billeder med min mobiltelefon og beskåret dem, så man faktisk kan ane det ellers forsvindende motiv. Bemærk: Der er to billeder, men det ene skal du klikke på, for det er for stort til at være i dette format:

View image
(Klik ovenfor)

Badeand 3.jpg

Der er tre spørgsmål: 1. Hvem ? 2. Hvorfor? 3. Hvordan?

Spørgsmål 2 er det eneste jeg har et bud på et svar på: At det bare er for sjov. For at jeg og andre skal sige "det var liggodt mærkeligt, se, der hænger minsandten en badeand helt deroppe". Men det kunne jo være at der var mere i det. At det var en del af et større gadekunst-projekt eller at de har en symbolsk betydning og markerer kampen for bedre vilkår for pædagoger eller noget.

Spørgsmål 3 er ikke uvæsentligt, idet det faktisk er meget vanskeligt at placere noget som helst deroppe med mindre man arbejder for Københavns Gadebelysning og har sådan en af de dér kraner man hejser sig op i for at reparere gadelygten eller sætte en ny pære i. Jeg tror ikke på at man kan kravle derud fra et vindue og jeg tror heller ikke på at man kan ramme wiren hvis man kaster dem med en snor med et lod i. Så hvordan i alverden er de havnet der? Er svaret på spørgsmål 1 faktisk at det er belysningsvæsenet der står bag?

Jeg håber at du, kære læser, kan bidrage til opklaringen af mysteriet om Nørrebros svævende badeænder.

Kommentarer

Lige ned omkring Elmegade ligger Rubberduck, som sælger sko, solbriller, frozen youghurt og badeænder (weirdest combo ever).. Blandt andre farver sælger de ænderne i lyserøde, og disse er vist nok til fordel for et thailandsk børnehjem eller noget i den dur.. Måske der er en sammenhæng..

Tak for prompte og delvist opklarende svar fra den trofaste læser hr. Wendelboe!

Jeg tror du har ret i at der er en sammenhæng. Spørgsmålet er blot: Hvilken?

Jeg kan umiddelbart se to muligheder:

1. Butikken har gjort det som en slags kreativ markedsføring.

2. Nogle har købt ænderne i butikken og hængt dem op for sjov.

Og så er der stadig spørgsmålet om hvordan de har fået dem derop. Som sagt tror jeg at det er meget svært at kaste dem derop. Man er nødt til at have en snor med et tung lod i, og så skal det kastes meget højt og meget præcist - med fare for at ramme mennesker og vinduesruder.

Jeg kan melde fra Vesterbro, at fænomenet ikke begrænser sig til indre Nørrebro. Jeg har for nyligt iagttaget en flyvende badeand på Istedgade ved Strassen. Stillede mig selv samme spørgsmål, desværre uden at få nogle gode svar.

Det er interessant - så det er altså ikke bare et lokalt fænomen uden for bemeldte butik. Måske er det alligevel en del af et større gadekunstprojekt?

Markedsføringstricket er så én ting, men det er nu ikke så nyt set i kraft af den parallel, den nok drager inspiration fra: Det ses ofte i ghettomiljøer (og derfor også den følgelige pleonasme, bandemiljøer), hvor sko bindes sammen ved snørrebåndene og kastes op på, hvad de nu kan hænge fra. I følge visse kilder kan det dog også være et "afskedsritual" for veludtrådte sko, der er slidt op - åbenbart forbehold den pågældende kultur.

Jeg ville gerne komme med links og billeder, men jeg aner ikke, hvad man skal søge efter.

Det skulle jo nødig være så underligt, at folk (læs: deres målgruppe) slet ikke forstod parallellen og derfor humoren i det; ellers ville det jo nærmere være en happening af en art.

Jeg stødte på selvsamme fænomen som Niclas snakker om; skoene, bundet sammen og overthrown i New York da jeg var der sidste efterår. Jeg boede i det polske område, Greenpoint, og her var der sakssusemig mange sko til stede i højderne. Nuvel, jeg skal ikke kunne sige om der eksisterer en særdeles høj bandeaktivitet i det område men noget må skidtet da betyde.

Markedsføringstricket er jeg heller ikke 100% sikker på holder som forklaring medmindre Rubberduck har været ude i usædvanligt god tid.
Den and, der hænger på Blågårdsgade (ca. ved slagteren), har i hvert fald hængt der noget længere end Rubberduck'en har levet. Nærmest efterhånden et lille års tid skulle jeg mene.

Der må være mere til den and. Måske noget helt andet.

Mht. til ophængte sko: jeg begyndte engang at lave et galleri med billeder af dette fænomen. En amerikansk kommentator til galleriet hævdede, at det i USA er et almindeligt tegn på, at der bor en drug dealer i nærheden.

Rubber Duck butikken er selvfølgelig også en dealer, hvilket er en blandt flere grunde til, at jeg er ret sikker på, at det (primært) er dem, der har hængt de lyserøde ænder op.

Mit sko-galleri er her:

http://www.pbase.com/janniklindquist/highly_strung

Det er coke butikken på elmegade der vil promovere deres kedelige is og ligegyldigt om de så ikke selv har hængt dem op kan jeg ikke se hvordan de ænder skulle kunne være andet end reklame for dem.

Lyserød badeand observeret i krydset Stuttergigade/Rådhusstræde

Det er vores bud, at der hænges "ting" op (specielt sko)ud for de adresser, hvorfra der sælges stoffer hårdere end hash.

prøv at checke street art kunstneren above ud.
www.woostercollective.com eller
www.goabove.com
han har også lavet ting i kbh.

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2