« Graffiti: Foucault er bøsse | Forside | Træfodtøj »

06.08.2008

Brogabet

Hvad kalder man den fobi, hvor man er bange for at Langebro ved en fejl skal begynde at åbne sig netop som man på sin cykel kører hen over midten?

(Er der noget der hedder ponte dentata?)

Kommentarer

Tak, nu skal jeg til at tænke på det hver dag…

Ved nærmere eftertanke er man faktisk godt stillet på cykel: Man har en kort nok bremselængde til, at man kun lige ville opleve ikke at kunne bremse, i dét broen begynder at åbne.

Men med Langebro er der som bekendt ikke bare et brogab, men tre: Ét i midten og to i hvert led, hvor vejbanen sænkes ned under køreplan. Det forekommer mig, at det i virkeligheden er dem, man bør bekymre sig om.

Lad os antage skrækscenariet: broen begynder at åbne sig, mens man er på cykel mellem et af de yderste led og midten af broen. Så har man et alvorligt problem. Men jeg tror nu alligevel man kunne slippe relativt godt fra det - hvis man handler hurtigt vel at mærke.

Gelænderet, der løber yderst på Langebro, er understøttet af lodrette jernstænger med en fin størrelse til at gribe om. Mit bud er at bremse op, lægge sig ned på siden ude langs gelænderet med ansigtet væk fra kørebanerne og sætte hænder og fødder på gelænderets stænger. Som broklapperne nærmer sig lodret position, vil man kunne lægge sin vægt på fødderne og stå på gelænderet, som var det en stige. Hvis man var rigtig hurtig, kunne man måske nå at kile det foreste cykelhjul ind mellem et par gelænderstænger også. Så kunne man cykle videre igen bagefter.

Egentlig havde jeg tænkt mig at slutte kommentaren af med en afdramatiserende bemærkning om, at man ellers måtte se i øjnene, at man komme våd på arbejde, men efter den megen gennemtænkning er det gået op for mig, at rutsjeturen ned af asfalten ville være en gevaldigt ubehagelig oplevelse. Og, at hvis man virkelig endte med at skvatte ned i et af gabene ved broens led formentlig ikke ville dumpe i sejlrenden, som jeg først havde troet, men nærmere ville lande på bolværket eller på en af de stenbelagte service-gange, der er rundt om Langebros inderste pontoner.

Nu er jeg virkelig glad for, at jeg har en strategi, når det sker en dag!

Separationsangst?

Efter at have tænkt over langebro en hel dag kom min hustru i tanke om den enestående scene fra Reptilicus (1961), hvor man ser en flygtende menneskemængde løbe over Langebro samtidig med den går op. OG... der ser man faktisk indtil flere cyklister, der ryger i brogabet - det midterste.

Se selv her (hop 1 min og 23 ind):
http://www.youtube.com/watch?v=TFQqmHQMJBY&feature=related

@CJ: Præcis! Seperationsangst. Ligesom min datter.

@Magnus: Fantastiske og kongeniale kommentarer. Jeg forstår ikke hvorfor jeg aldrig før har set klip fra Reptilicus. Det er jo helt vildt at se dette monster på Rådhuspladsen og Langebro. Den burde da ligge i heavy rotation på DR2, men nejnej, de vil hellere vise japanske voldstegnefilm.

På en måde er jeg ikke blevet mere tryg af det her. I går da jeg kørte hjem så jeg scenariet meget tydeligt for mig, og i fantasien fulgte jeg Magnus' taktik med at klamre mig til gelænderet. Desværre gik det galt (i fantasien) og jeg endte med at falde ned og blive knust mod broen alligevel.

Jeg er nordjyde, men har engang boet på Amager i nogle år. Dengang oplevede jeg en dag, at dykkere fiskede en hel masse cykler op af vandet ved Langebro.

Det undrede mig meget dengang.

Det gør det ikke længere.

Jeg ved (vidste) ikke hvad det hedder, men jeg kender det godt. Eksisterer også på Knippelsbro.

Det latinske ord for bro hedder "pons" i nominativ ("ponte" er ablativ) og er i øvrigt maskulinum. En bro med tænder hedder følgelig "pons dentatus". Men strengt taget er der vel tale om anoiktogefyrafobi ("frygt for åbne broer")

Tak for det - jeg kan nemlig ikke spor latin, udannet som jeg er.

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2