« Svævende badeænder på Nørrebro | Forside | Brogabet »

01.08.2008

Graffiti: Foucault er bøsse

Denne graffiti har i ca. et år stået på en mur på en forladt bygning på en sløjfet parkeringsplads på Amager.
Foucault er bøsse.jpg

Ligesom den kendte "Hab Hab Habermas"-graffiti i Indre By i 90'erne, er der tale om en graffiti om en kendt filosof/teoretiker, men hvor Habermas-graffitien synes blot at heppe på manden, er denne graffiti af den mere traditionelle lokums-graffiti-type, der også tæller "Anker Jørgensen sover med nathue" (som jeg så på herretoilettet i Girobank da jeg havde natarbejde som tasteoperatør i 1992-93). Som regel er den type slagord dog af den grovere slags ("Anders Fogh er fascist" og den slags). Kan man tale om grovhed i dette tilfælde?

Lad os få lidt kontekst på, for dette er en stedspecifik graffiti. Ovre på den anden side af gaden ligger det ny KUA, altså Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet. Vi ser nærmest graffitien dagligt, og er uden tvivl målgruppen. For der er ingen tvivl om at målgruppen er folk som kender Foucault, og det er primært dem som studerer eller har studeret et humanistisk eller samfundsfagligt fag. Her har Foucault samme status som Habermas havde for 15 år siden, nemlig som den formentlig mest læste nyere teoretiker overhovedet.

Og så er det jo at oplysningen "Foucault er bøsse" er lidet informativ, endsige grov, for alle ved at han var bøsse. Målgruppen kan altså ikke rigtig tage anstød, ligesom de heller ikke får serveret en saftig afsløring. Og netop derfor elsker KUA-folket denne graffiti: På grund af udsagnets manglende styrke får den en ironisk udsigelse - den lyder grov uden at være det. Og så godter de sig over sammenkoblingen af det akademiske og graffitien - det højtidelige og det platte.

Men som man måske kan se på billedet har udsagnet "Foucault er bøsse" ikke fået lov at stå uændret. Nogle pedanter har læst korrektur på udsagnet og har i lyset af Foucaults forlængst afdøde status ændret det til "Foucalt var bøsse". Og som om det ikke var nok, har nogle andre igen kommenteret denne ændring ved at tilføje "men hans diller lever". Her er filosoffens helgenstatus kombineret med det lavkomiske i én og samme sætning.

Kommentarer

Det er jo meget i tidens ånd at være super-ironisk og dér passer grafittien (og korrekturen) jo udmærket ind. Kan man måske endda kalde den trendy? Hvad angår den lavkomiske tilføjelse, vil jeg vælge at tilskrive den udsagnets geografiske placering: Amager.

Og for at komme med lidt trivia var det, så hudt jeg visker, nogle autonome typer, der kom fra en anden fest, der var lukket, og crashede institutcaféen for kunst og kultur - der havde ekstraordinært og knap så tilladt sent åbent.

Pudsigt nok skete det vist under eller kort efter diskursforløbet på andet semester litteraturvidenskab. Så kan man udlede dét, man nu vil af det. :)

Uanset hvad der virkelig skete, så står grafittien og lever sit eget liv. Og hvorfor ikke se den som en hyldest til bøsserne: Foucault var bøsse! - Det er helt i orden du også er det... Spring så ud af skabet - måske vil nogen en dag også læse dine tekster.

:-)

Du har helt ret - det kan sagtens læses som en hyldest. Og for hele queer-strømningen, som jo trækker kraftigt på Foucault, er det netop bøsser, lesbiske og især biseksuelle og hermafroditter der er de progressive helte, som ved deres seksuelle identitet udfordrer "heteronormativiteten".

Jeg må tilstå. Da jeg som studerende på Århus universitet kom forbi denne graffiti, var jeg turistet nok til at tage et billede, og lægge det ud på facecook.
Jeg ved ikke, hvorfor jeg gjorde det. Der var bare noget, der tiltalte mig.
Efter at have læst din redegørelse, er jeg blevet meget klogere på mig selv.
Tak.

For at supplere den tvivia, som Niclas allerede er kommet med, har jeg netop opsnappet lidt om den - ved første øjekast - infantile rettelse af det oprindelige udsagn. Tilføjelsen ”MEN HANS DILLER LEVER”, er nemlig ikke blot lavkomik, men hentyder derimod til den tyske græsk litterat Hans Diller, der er ganske ukendt i sammenligning med Foucault, men angiveligt stadigt er i live (man kan google hans bøger, men jeg tror ikke han er ansat ved et universitet mere...). Herfra kan man selvsagt udlede at det er nogen fra Græsk og Latin, der står bag. For at understrege det saglige ved deres tilføjelse, er tiden i det oprindelige udsagn endvidere også blevet rettet.

For mig fremstår rettelsen nu som et 'småfags' selvironiske sidestilling af en deres ukendte kanoner med Foucault. Tankevækkende hvor meget lidt viden kan gøre for, hvordan man intenderer et objekt.

Nå, nu er det slut.

Jeg har ikke tænkt på Foucault-graffitien i månedsvis, men så i dag henvender en bekendt sig og spørger om den stadig er der, for hun skal bruge et billede til omslaget af en bog, og måske er mit mobiltelefon-billede for småt.

Jeg mener bestemt stadig den kan ses, men går lige ned og tjekker. Dér er maskinerne i gang med at rive bygningen ned og køre murbrokkerne væk. Farvel, Foucault-graffiti.

Graffitien er væk. Men Hans Diller lever!

Vid en tunnelbanenedgång i Stockholm stod det länge "Ich liebe dich Habermas".

Till det kan man bara säga att jag träffade Habermas ganska regelbundet under ett års tid och det var ingen som tilltalade honom med "Du".

Der kan naturligvis være mere end en tysk forsker der hedder Hans Diller, men hvis man tjekker den tyske Wikipedia får man at vide at han er død i 1977. Så han/den lever altså heller ikke mere :-) http://de.wikipedia.org/wiki/Hans_Diller

Der er da heller ikke noget der består!

Til orientering er grafittien genopstået på plankeværket omkring nedrivningen af Gamle KUA ;)

Der er så mange der er bøsse, det er der nu ikke nogen skam i ;-)

http://albert.dk

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2