« Sensommerquiz: Gæt et album | Forside | Evil Knievel på Christiania »

09.08.2008

Melodisøgning: Musipedia

Kender du det? Man har har en melodi i hovedet, ofte en eller anden tåbelig slager fra en fjern fortid eller et pophit fra ens ungdom, men enten ved man ikke hvem og hvad det er, eller også har man glemt det. Hvad kan man gøre? Søge på internettet - næ, for så skal man jo netop kende titlen.

Troede jeg. Men der er håb. For der findes simpelthen en genial melodisøgemaskine på internettet, som kan bruges af enhver. Man kan søge på forskellige måder, alt efter ens musikalske kapaciteter eller mangel på samme. Man kan spille et fragment af melodien på et virtuelt klaviatur, man kan tegne noderne. Men hvis ikke man synes man kan det, er der også to andre muligheder, som enhver vil kunne bruge. Man kan tegne melodikonturen ved kun at angive om melodien går op eller ned eller bliver på samme tone (men ikke med hvilket interval og hvilken rytme). Her skal man holde tungen lige i munden, idet man jo skal skifte tast når en tone gentages, hvilket er kontraintuitivt. Eller man kan banke melodirytmen på tastaturet uden hensyntagen til toner. Der kommer så et søgeresultat frem med som regel ganske få muligheder, og den man leder efter skulle gerne være iblandt.

Virker det så? spørger du måske. Ja, svarer jeg, for jeg har lige testet det, og var ganske positivt overrasket. Min test var som følger: Jeg har i den sidste tid (som så mange gange før) spekuleret på hvad de dér to can can-melodier, som man altid hører når der danses can can på de franske klubber i 1800-tallet på film, er for nogle. Du ved, de dér "dadadadadadadadadada" osv. Nej, vel, det fungerer ikke rigtigt at notere dem med bogstaver. Så jeg testede Musipedia, og fik samtidig svarene på mit påtrængende spørgsmål. Jeg prøvede alle søgningerne, og de var alle lige gode til at give mig det rette svar: Første del er Rossinis Wilhelm Tell-ouverture og anden del er Offenbachs "galop" fra Orfeus i Underverdenen. Bonus-info: Sidstnævnte citeres i Saint-Saëns' Dyrenes karneval. Således oplyst om en central del af 1800-tallets popmusik, er programmet foreløbigt bestået til UG. Jeg skal selvfølgelig prøve det noget mere, men jeg skal lige komme i tanker om flere melodier, jeg ikke ved hvor stammer fra....

Prøv selv Musipedia her og kom gerne med resultaterne i en kommentar herunder.

Jeg elsker internettet. Det gør jeg sgu. Jeg tror det er kommet for at blive.

Kommentarer

Opdatering: Det går ikke helt så godt med nyere pop/rock - den har et begrænset repertorie, men så er det jo at man selv kan fodre den med sange.

Pointen er at hvis bare den får en masse data, har den et kæmpe potentiale.

Én eller anden fortalte mig for nylig, at der er bygget en applikation til iPhonen, hvor man holder telefonen op til radioen (når man hører en sang og ikke kan huske titel/kunstner) - så finder phonen oplysningerne til én.

Desværre kan jeg ikke lige huske navnet på applikationen, men jeg synes, det lyder temmelig smart :-)

Er ikke noget med, at du længe forgæves har ledt efter titlen på den ene af de to tangoer, der bliver brugt i En Andalusisk Hund? Det må da være en helt oplagt test.

Der er godt husket, Jexper! Men for det første rummer databasen nok mest kendte melodier, og for det andet har jeg for et par år siden fundet frem til den. Den går mærkeligt nok slet og ret under navnet "Un Chien Andalou Tango"...

Jeg har i øvrigt skrevet min analyse af Bunuel/Wagner færdig for to år siden, men det tager en h.... tid at få den publiceret i det amerikanske tidsskrift, jeg har sendt den til. Det er noget af det mest irriterende ved akademisk forskning - alle de forhindringer og forsinkelser man møder på vej mod publicering.

@Trine-Maria: Det lyder smart. Lad os få nogle tests på om det virker, hvis der er nogen der har prøvet den.

Det slår mig også at der nogle gange kan være tvivl om hvad der er melodien, og jeg har på fornemmelsen at når der er tale om sange, så er det altid kun det sungne som registreres. Men hvad med et nummer som Procol harums "A Whiter Shade of Pale", hvor mange vil huske keyboard-hooket bedre end den sungne melodi? Der er mange af den slags eksempler.

Trine-Maria: Funktionen findes også til andre (dødelige) telefoner, så det ville ikke komme bag på mig, om der var sådan en App til iPhone.

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2