« Træfpunkt-erindringer | Forside | Pink Army på kirkegården »

25.09.2008

Epi-Txture: Vellykket visualisering af elektronisk musik

Ved koncerter med elektronisk musik er der ofte tilknyttet VJs - altså nogle der laver noget visuelt på en skærm til at akkompagnere musikken. Ofte har man på fornemmelsen at mange af disse VJs ikke har lavet deres levende billeder til musikken, men blot henter noget de har liggende og sætter det i spil. Det kan der så komme noget mere eller mindre interessant ud af.

Så er der de gange hvor det er tydeligt at det visuelle er lavet til musikken og næsten er en præcis og synkron visuel ækvivalent til musikkens bevægelser og materialitet. Det sker som regel når musikeren selv har lavet det, såsom Alva Noto/Carsten Nicolai og Frank Bretschneider. Især Bretschneider har lavet en fremragende 3D-visualisering af sin musik, der netop gør dette, og det får mig helt op at køre fordi det er så fedt når det lykkes.

Og så er der endelig den tredje mulighed, der kræver en hel del. Det er at få nogle andre til at lave en video til sin elektroniske musik. De fleste af disse videoer vil hellere skabe en fortælling end at mime musikkens gestus. Det har sin egen berettigelse, og de kan være rigtigt gode (som fx mange af Chris Cunninghams videoer, "Come To Daddy" etc.)

Men ind imellem finder man ambitionen om at bruge VJ-mediets erfaringer og musikalitet i en musikvideo, og ind imellem lykkes det. Et eksempel på en sådan vellykket video er lavet af kunstnerduoen Epi til Opus 1 af Txture, som er i tre satser. Den ligger nu på YouTube, og derfor kan jeg linke til den, men den tekniske kvalitet er derefter, og man bør ikke snyde sig selv for Hifi-oplevelsen på det store lærred til en koncert med god lyd, hvis man får muligheden. Det er overvældende.

Her kommer de tre satser:

1. sats

2. sats

3. sats

Kommentarer

Det er super fedt det der. Jeg er især helt vild med 2. sats.

Det er først for nylig at Elektronisk musik er begyndt at vække min interesse - og det er heller ikke nogen hemmelighed, at det er det lidt mere sykademiske og stille elektroniske musik, jeg er vild med.

Alle 3 satser, er godt lavet - rent musikalsk, men også det virtuelle som du skriver om. Jeg vælger 2. sats. som favorit, for mit "kunstneriske" øje, danner en masse associationer og billeder, når jeg ser på det - synes det fortæller en historie. Og akkompagnere musikken rigtig godt.

1. og 3. sats. er som sagt også rigtig gode, men for mit øje så er 2. sats. lige det bedre - men det er helt sikkert individuelt, hvordan man ser på dem. Gad godt at se dette live, kunne være ret sygt :D

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2