« Pink Army på kirkegården | Forside | iTunes Genius er dum som et bræt »

05.10.2008

Ig Nobel-Priser 2008

At lopper som lever på hunde hopper højere end end dem som lever på katte, og at strippere får flest drikkepenge når de har ægløsning, er blandt de forskningsresultater som har udløst årets Ig Nobel-priser. Som bekendt gives prisen hvert år til forskning som har et lidt skævt eller underfundigt indhold og som får os til at trække på smilebåndet. Lad os kigge på årets priser:

To af resultaterne peger lidt i samme retning, idet de siger noget om hvor lette vi mennesker er at narre. Den ene undersøgelse påpeger at placebo-effekten på medicin er højere hvis medicinen er dyr end hvis den er billig. Det er nok derfor homøopatisk medicin (=vand) er så dyrt, kunne man tilføje.

Den anden interesserer mig som lydforsker, og kommer ingenlunde bag på mig: Chips smager bedre hvis man tilsætter dem en kunstig lyd af sprødhed. Altså vores information om chipsens sprødhed kommer i høj grad gennem øret. Endnu et eksempel på hvor vigtigt lyd og lyddesign er. (Se også miit lille essay Pif Paf Puf).

Den med lopperne er umiddelbart meget sjov, men man kan spørge sig hvor den videnskabelige interesse består i at måle forskellen i højdespringsevner. Hundelopperne sprang op til 48 cm, mens kattelopperne sprang op til 30 cm. Måske er det simpelthen en fordel for en loppe at hoppe højere når den lever på et stort dyr end på et lille?

At vi påvirker hinanden hormonelt, bl.a. gennem duftstoffer, er ikke noget nyt. Men at det er så markant at man klart kan måle det i stripperes drikkepenge omkring ægløsningen, det er alligevel tankevækkende, og et glimrende eksempel på hvordan biologien spiller ind i kulturen (og økonomien). I øvrigt viser undersøgelsen (logisk nok) at strippere på P-piller ikke havde nogen udsving i drikkepenge i løbet af måneden. Kun ægløsning gælder.

Arkæologer har målt på hvor meget bæltedyr roder rundt i de arkæologiske genstande i en udgravning til forvirring for den arkæologiske forskning. En litterat har undersøgt de narrative strukturer i indignation på arbejdspladser. Og det etiske råd i Schweiz har udstrakt etisk værdighed og deraf følgende etiske hensyn til at gælde planter. Det er hårde nyheder for de schweiziske landmænd...

To af forskningsresultaterne ophæver hinanden: Den ene undersøgelse påviser at cola hæmmer sædcellernes bevægeevner og dermed kan bruges som prævention. Den anden påviser at der ikke er nogen sammenhæng mellem de to ting, og kritiserer derfor den første. Summa summarum: hæld ikke cola i de ædlere dele lige efter et samleje - det er faktisk usundt og kan give underlivsbetændelse. Det var vist godt vi fik det på plads inden vi erstattede kondomerne med Coke Zero.

Amøber er i stand til at løse intelligente opgaver på et vist niveau, viser en undersøgelse. Der er nærmere bestemt tale om at den er i stand til at finde den korteste vej mellem to punkter i en labyrint, men det er da også noget for en amøbe, som egentlig selv burde få prisen for sin præstation.

Den sidste jeg vil nævne er nok min yndlingsundersøgelse blandt årets priser. Det skyldes ikke mindst at jeg længe har haft emnet på min liste over blogindlæg uden at kende til undersøgelsen. Blogindlægget skulle handle om det mysterium at ledninger filtrer sig sammen og går i hårdknude helt af sig selv bare de ligger på gulvet eller i en lomme. Som om de var levende Jeg havde faktisk tænkt mig at det skulle munde ud i en opfordring til fysikerne om at undersøge fænomenet, og sandelig om ikke nogen nu har gjort noget ved det. Undersøgelsen tager udgangspunkt i knuder snarere end infiltrationer, og opererer med hele 120 typer knuder (og hårdknuder) som ledningerne eller snorene spontant vil danne. De har undersøgt forskellige faktorers indvirkning, især snorenes blødhed/stivhed, som har en afgørende indflydelse på hvilke typer knuder der opstår. Den artikel må jeg have fat i.

Se også
Ig Nobelpriser 2007
Ig Nobelpriser 2006
Hentehår
Kan det betale sig at løbe i regnvejr?
Navlefnuller - videnskabeligt set

Kommentarer

Opdatering: I dag blev jeg interviewet om Ig Nobel-priserne til Go' Morgen P3 af Pia Røn med Kanonkongen i baggrunden. Det var et kort (4 minutter) og P3-agtigt interview, hvor vi kom ind på nogle af årets priser og et par highlights fra tidligere år. Kanonkongen havde en særlig interesse for den med stripperne og den med navlefnuller. Han supplerede med noget med en sammenhæng med lakrids mellem tæerne, som jeg ikke helt fangede, og så var det slut.

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2