« Ig Nobel-Priser 2008 | Forside | De rigtige farver »

12.10.2008

iTunes Genius er dum som et bræt

Der er kommet en ny funktion i iTunes. Som der står: ”Vælg en sang i dit bibliotek. Klik på Genius-knappen. Voila! Genius skaber en spilleliste af sange der passer godt sammen”.

Not!

Genius er dum som et bræt og fuldstændig værdiløs. Man hører et nummer, klikker på Genius, og frem kommer enten en besked om at Genius ikke ”findes” til denne sang eller også kommer en blandet landhandel af numre som hører til samme brede genre i den almindelige tåbelige genrekategorisering. Det er på ingen måde gennemskueligt hvorfor det lige netop er de numre frem for utallige andre, for de minder ikke engang om det oprindelige nummer. Måske er det simpelthen de mest populære numre med såkaldt beslægtede kunstnere, dvs. numre som mange der har det oprindelige nummer også har i deres bibliotek. Altså en simpel og dum algoritme, der intet har med musikken at gøre.

Listerne skal vel at mærke skal ses i lyset af at jeg har rigtig meget musik liggende (ca. 1000 albums), så det er ikke fordi der mangler muligheder. Jeg kunne give mange eksempler på de tåbelige lister, men lad os tage et enkelt eksempel som alle burde kunne forstå. Jeg hører et af Jimi Hendrix’ bedste numre og trykker på Genius-knappen. Begyndelsen af den ”geniale” spilleliste med musik der ”passer godt” sammen med dette nummer ser sådan ud:

Genius Hendrix.jpg

Hvorfor hele to Arcade Fire-numre, og hvorfor netop disse? Hvorfor Depeche Mode og hvorfor Bob Dylan? Og mærkeligst af alt: Hvorfor i alverden Visage? Og så videre. Det giver absolut ingen mening, og jeg vil hellere trykke på random-knappen "Bland sange" hvis jeg vil høre tilfældig musik. Det eneste der binder disse numre sammen er at de befinder sig inden for det brede felt som på i mange år på bibliotekerne hed "Beat/Folk". Der er altså ingen klassisk musik, ingen jazz, ingen avantgarde og ingen electronia.

I en tid hvor der faktisk er ved at udvikles værktøjer til at identificere og sammenligne musik er det hybris ud over alle grænser at kalde noget så tåbeligt for ”Genius”.

Kommentarer

Så længe jeg vælger et stykke musik som er forholdsvist velkendt (ingen dansk musik) og gerne af nyere dato, er jeg rimelig tilfreds med de lister Genius genererer.

Jeg forstår ikke helt, den hårde kritik funktionen har fået (ikke bare her på bloggen). Det siger sig selv, at den aldrig kan ramme plet i forhold til lytterens humør, associationer mellem musik og minder osv. Men gider man ikke sidde og rode med at stykke den perfekte playlist sammen, er den et alternativ på linie med hjemmestrikkede "smarte" playlists og klart bedre end Party Shuffle funktionen.

Det er jo fair nok hvis du har den oplevelse, men kunne du så fortælle hvad det er du får ud af den? Hvori er den bedre end "Bland sange", som bare stykker tilfældige numre sammen? Hvori ligger det geniale?

Der er ingen der forventer noget med "lytterens humør, asociationer mellem musik og minder osv." - det ville jo være tankelæsning. Det eneste som jeg (og åbenbart andre kritikere) forventer er at den lever op til sin egen definition og spiller musik der minder om det nummer som er udgangspunktet (stilistisk, eller stemningsmæssigt). Det gør den ikke.

Nu vil jeg ikke gå så langt at kalde det genialt. På nogen måde. Men netop det at den holder det tilnærmesesvist indenfor samme genre er et stort plus, i forhold til en helt tilfældig blanding. De er nemlig aldrig gode. Nu får jeg i det mindste en gang imellem et tilfældigt mix, der rent faktisk er fedt. Men ikke altid. Og der er da helt sikkert plads til forbedring. Og det vil aldrig kunne erstatte en skræddersyet playlist.

Kunne ikke være mere enig i at jeg sjældent har oplevet noget så fordummende og ligegyldigt som Genius. I bedste fald kan jeg højst se som er art legitim spyware så iTunes kan måle deres markedsandel. I værste fald er det udviklet til ren og skær chikane: min computer valgte at fryse i 15 min en gang om ugen indtil jeg fandt ud at det var Genius som lige skulle 'opdatere'(læs: indsamle personlige data) mit bibliotek.
For den såkaldte service er så fordummende at dens eksistens ikke en gang kunne forsvares i forrige årtusinde.
Meget pinligt når der findes alternativer i Pandora og last.fm som er lysår foran..
@Rasmus: disse kan rent faktisk konkurrere med en skræddersyet playlist..

genial er Genius ikke, men mit mac styresystem er altså heller ikke en leopard, så det er ret nemt for mig at sætte mig ud over... Hvad jeg har lidt sværere ved at sætte mig ud over: Det er at jeg havde forventet en funktion svarende til den robot Amazon har til at generere forslag på bagrund af det deres kunder har købt eller allerede har i deres samling. Amazon rammer for det meste plet, også på titler og forfattere jeg aldrig har hørt om.

Jeg håber det blot er et spørgsmål om tid før Genius virker lige så godt, vi må se. Jeg synes dog bestemt det virker bedre en den random funktion itunes også har. Jeg har lige afprøvet den et par gange og f.eks fået en random playlist, som indeholder: Seal, My Bloody Valentine, red Sparrowes, Burial, Queen, Blixa Bargeld og Snuden med Flemming Quist Møller og det har Genius dog alligevel ikke udsat mig for ;)

Jeg formoder at Genius bygger på den samme teknologi som Amazon's og dvs hvad deres kunder har købt og hvilke bøger andre har købt, som har købt den samme bog etc. Det kan danne helt uventede mønstre. Hvad er f.eks sammenhængen mellem en Wim Wenders DVD box, Michelangelo Antonioni, New York Cosmos og Dogtown and the Z-boys, men Amazon genererer alligevel forslag, som er skræmmende præcise: og jeg troede jeg var uforudsigelig...

Mit gæt, som stud.scient.bibl, er at Amazon's bøger og dvd'er er bedre emne tagget end itunes' albums er, men jeg synes altså ikke at Genius helt så fantastisk dum som et bræt, Hr. Sangild. Jeg har fået nogle helt udmærkede playlists, som jeg aldrig selv ville have mixet.

Windows er ikke noget vindue; Apple er ikke nogen frugt, og Genius .... well. Navne skal ikke nødvendigvis tages for pålydende. Hvis ikke man bryder sig om Genius, kan den kobles fra og man kan bruge 'Bland sange' som alternativ, hvis man foretrækker det. So why the fuzz? Personligt har jeg fået udmærkede forslag til numre, der måske vil falde i min smag.

Claus, du må skelne mellem fuzz og kritik. Dette er en kritik af at Genius ikke holder hvad den lover: at kreere spillelister med numre der minder om det, der var udgangspunktet. Altså den virker ikke.

Så kan det godt være at I er nogen der kan bruge det til noget, og det er fint. Virkelig. Jeg vil gerne høre hvad I bruger det til. Jeg tror bare at I lige så vel kunne lave random inden for en meget bred genrekategori, og det er ikke godt nok. Måske er det ikke en gang random, men simpelthen de mest populære numre inden for samme kategori.

Skulle man tage din logik videre, kan man ikke kritisere noget software-produkt, for man kan jo bare afinstallere det hvis man ikke er tilfreds.

Når jeg tager navnet Genius for pålydende er det i satirisk øjemed.

ahh, kritik.. joe, lettere fuzzy måske: "dum som et bræt" og "fuldstændig værdiløs" er vel mere en slags frustreret menings tilkendegivelse ;)

Problematikken er dog interessant. Det som Apple ønsker er uden tvivl at kombinere en "intelligent vidensdeling" med en målrettet strategi om at "kende" deres "members" dvs kunder bedst muligt; fastholde dem og naturligvis forøge deres omsætning.

Man kan i flg. artikel læse lidt om hvor denne form for målrettet kundekendskab er på vej hen:

http://blog.politiken.dk/klik/2008/10/14/fremtidens-reklameskilte-kender-dig/

Google henter allerede en masse informationer om deres medlemmer og deres argument er at de ønsker at levere et bedre og mere personligt designet produkt. I ovenstående link er det flyttet ud i det offentlige rum og principielt behøver man ikke at røre en billboard for at blive scannet, blot man er tilstede med en mobil kan man udveksle info: Man vil vide hvor du er, hvad du har købt, spist, hørt af musik etc og derudfra komme med forslag til hvad du nu skal...konsumere:

Vidste du at Radiohead spiller i Stockholm om 3 timer? og at du lige kan nå det med SAS, som har 5 ledige pladser. Du kan også lige nå at spise Sushi hos xx, som ligger 2 gader fra hvor du er nu! Og hvis teknologien ikke virker overnatter man i lufthavnen i Sofia! og så flipper du helt ud, hvis din iPod ikke virker :)

Man behøver ikke at have en "vivid imagination" for at forestille sig hvilken fuzz ;) det kan medføre hvis denne teknologi ikke er præcis nok og hvor meget har vi egentlig lyst til at kommercielle virksomheder skal blande sig i vores livsmønstre. Kuponhæfterne bliver den rene nostalgi i sammenligning.

Håber i kan følge perspektivet og hvis det kan være en trøst Torben, så har Apple altid problemer med deres 1. takes. Jeg venter altid lidt med at købe deres produkter, så man springer over produkternes "børnesygdomme".

lol

Hvordan synes du TDC Plays udgave af forslag fungerer?

Gå ind på play, vælg en sang, se om den under sangtitel har en 3×3 billedboks hvor der står "vis anbefalinger".

Det er endnu ikke alle numre der virker, men omkring et par millioner.

Genius har jeg ikke prøvet, men dejligt at læse at det stinker (når nu man selv arbejder i den branche).

Tjah, det har jeg nu prøvet. Det som sker er at TDC foreslår et album som jeg kunne være interesseret i at købe. Det har altså ikke noget med spillelister at gøre, og det synes ikke at relatere sig så meget til det enkelte nummer, men mere til navnet. Og nej, det er ikke nogle gode forslag.

Amazon har en mere avanvceret tjeneste, der gør noget lignende, men baseret på ens ratings af en masse albums. Det giver mere interessante resultater.

Men det skal understreges at det er to forskellige ting vi taler om: at skabe playlister og at give købsforslag. Genius gør begge dele, men jeg har fokuseret på playlist-funktionen, som er det nye.

Nu kan jeg sige at de eksempler - hvis det vel at mærke ér 3X3 udgaven man bruger - tar' udgangspunkt i nummeret. Ikke i kunstner. Den arbejder kun ud fra "lyd".

Den tjeneste jeg taler om, har været aktiv i to uger kun, så måske er det ikke den du har prøvet, men det som tdc selv foreslår ude i sidebaren?

Så på en måde er det en spilleliste af sange, man kan købe alle 9 numre hvis man har lyst. Jeg er ikke ansat af tdc, så det er ikke reklame for dem som sådan.

Glæder mig til jeg en dag kan fortælle dig noget mere, om noget som HAR noget med spillelister at gøre, og som er på trapperne ;-) Noget som bruger en teknologi, som endnu ikke er brugt af andre og helt unik !

Hej Torben

Jeg er sådan set enig med dig. Alligevel er jeg til min egen overraskelse begyndt at bruge Genius-funktionen af og til.

Den vil selvsagt aldrig kunne skabe det slags playlister, man selv ville sammensætte (hvordan skal den kunne vide, hvad det lige er ved den specifikke sang, jeg har valgt, jeg gerne vil høre mere af?).

Men den kan give en god en god mellemting mellem den helt hjemmestrikkede playliste og så den helt generelle random-funktion. Og sådan bruger jeg den - som en slags "shuffle med modifikationer".

Og grunden til at jeg gider det er, at det har fået mig til at høre eller genhøre en masse numre i min samling, som efterhånden var sevet ret langt væk i min bevidsthed og dermed heller ikke figurerede på nogle af min egne playlists, for eksempel.

Men jeg er enig i at der er lang vej til at Genius rigtigt opfylder det, Apple har lovet i deres omtale.

(derudover tror jeg også, der er en forskel mellem last.fm-brugere og iTunes-brugere - men det er en anden ting).

Jeg vil også men at det er noget være bras. Lige meget hvilken sang, om den er dansk, engelsk eller endda købte over iTunes siger den at Genius ikke findes til denne sang.

Så jeg vil sige at Genius på ingen måde opfylder det der er lovet.

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2