« Nej, en hykler stjæler ikke cykler. Det gør en cykeltyv. | Forside | Anmelder-habilitet »

24.11.2008

Hvad nu hvis og Eik Skaløes genkomst (kontrafaktiske podcast)

Trods de hårde vilkår for drama og fiktion i DR, bliver der alligevel produceret nye ting. P1 Fiktion har blandt andet arbejdet med kontrafaktisk historieskrivning (dvs. hvor man forestiller sig at historien var forløbet anderledes) og lavet to interessante podcast-serier, som de desværre nærmest har glemt at gøre opmærksom på.

Hvad nu hvis er fem dokumentarudsendelser i et Danmark hvor en ting er gået anderledes. Hvad nu hvis der havde været et terrorangreb på Nørreport Station? Hvad nu hvis der var udbrudt SARS i Vejle? Hvad nu hvis den danske venstrefløj havde udøvet terror i 70'erne? Hvad nu hvis vi ikke havde solgt de Vestindiske øer? Og hvad nu hvis Peter Brixtofte var blevet statminister?

De fleste af dem er fremragende spillet og instrueret. Tag fx Lars Brygmans fremragende politimand i det første afsnit. Det er gennemført troværdigt på en måde som jeg ofte savner i radiodramatik. Det handler om replikbehandlingen. For en gangs skyld har man aldrig på fornemmelsen at der bliver læst op af et manuskript. Folk taler, afbryder sig selv, holder ikke pause der hvor skuespillere holder pause i et manus, men der hvor vi andre holder pause i en almindelig talestrøm osv. Det er med andre ord rigtig godt håndværk. Bortset fra Brixtofte-afsnittet, som jeg ikke helt tror på.

skaløe.jpg

Og hvad nu hvis Eik Skaløe lever endnu? Hvis han bare fingerede sin død for at slippe væk og skabe sig en ny tilværelse? Radiodokumentaristen Georg Larsen er taget ud for at finde ham, og det kan man følge i fire afsnit af Eik Skaløes genkomst. Der er mange gode træk og skuespillet er fint, men jeg har et par indvendinger til manuskriptet i de to sidste afsnit, som jeg ikke kan røbe her, da jeg så vil afsløre for meget af hvad der sker.

Og når nu jeg roser DRs produktioner, så må jeg samtidig kritisere den mangelfulde måde, de serveres på. Hvad nu hvis består tilsyneladende både af fiktionerne og så af nogle paneldebatter om samme emne. Der linkes vilkårligt til det ene og til det andet og til ikke opdaterede sider, der stadig påstår at de sidste afsnit ikke er produceret endnu. Det blev de altså i maj-juni!

Endnu værre med Eik Skaløes genkomst. Når man går til DRs podcast-side får man en alfabetisk liste over de forskellige podcast. Eik Skaløes genkomst er ikke highlightet som ny, men måske får man alligevel øje på den i mængden, hvis man altså hører til dem der reagerer på navnet Eik Skaløe. Når man så klikker for at høre mere om denne spændende podcast kommer man til en side der ikke eksisterer (Error 404). Her vil mange give op, men man skal bare søge på Google (man kan ikke bruge dr.dk's søgemaskine, der aldrig har kunnet noget) eller altså bruge linket i dette blogindlæg. Jeg har fortalt det til webmasteren, så nu må vi se om vi i det mindste får et link der virker. Og ikke nok med det - det fjerde afsnit manglede længe på podcasten, selv om man kunne streame det. Der stod intet om at nogle afsnit først kom senere. SUK.

Kommentarer

dr.dk er generelt en jammerlig affære fuld af sider der ikke bliver passet eller er afgået ved døden for længe siden - og podcastene ligeså - man skal gennemlytte hvert programs begyndelse for at finde ud af hvad det handler om, når man har downloadet dem.

uden at udtale mig for meget om ting jeg ikke forstår tror en del af misèren ligger i DRs valg af leverandører og teknologier - men man finder væsentligt mere ved at søge på siden under Googles avancerede indstillinger eller ved f.eks. at skrive "site:dr.dk eik skaløe podcast" i googles søgefelt. Prøv det. At man skal være lidt af en hacker for at finde noget på DRs website er vildt langt ude - men sådan er det, og sådan har det været så længe jeg kan huske. Hvorfor man ikke bare køber en google boks - det er nok pga noget jura.

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2