« Frøsnapper-meditationer og en Århus-historie | Forside | Blixa Bargeld i Gasværket »

17.03.2009

Fra lægekunst til lægevidenskab: Medicinsk Museion

Da Politiken skulle lave et museumstillæg blev jeg spurgt om jeg ville skrive om Medicinsk Museion, og jeg sagde straks ja, da jeg altid gerne har villet set dette museum, men aldrig har fået det gjort.

Museion 2.jpg (tørpræparat af hoved fra omkring år 1900)

Videnskabs- og medicinhistorie er en fascinerende størrelse, og den udvikling der er sket de sidste 200 år er næsten ufattelig. Det bliver meget konkret når man går rundt på museet blandt dårekister, iglekrukker og morbide operationsinstrumenter. At forestille sig tiden før bedøvelse og simpel hygiejne er næsten ikke til at bære.

Læs min artikel om Medicinsk Museion her

Her to fraklip, som ikke kom med i artiklen:

1. På hospitalsstuen kan man se den særlige seng, man blev lagt i, hvis man havde brækket benet. Her var benet fikseret i en slags rende i selve sengen. Så skulle man ligge der i seks uger uden at kunne vende sig om på siden og svinde ind med et blylod om ankelen.

2. Museet tematiserer også tre af de seks store epidemier (spedalskhed, syfilis og kolera) og vier en afdeling til Fødselsstiftelsen, oprettet 1750, hvor kvinder kunne (og stadig kan) føde anonymt og diskret frem for at lade ligene af ”illegitime” børn og fremprovokerede aborter ligge i rendestenene på gaden, sådan som det efterhånden var blevet kotume.

Museion 1.jpg

(Amputation af ben fra midten af 1800-tallet)

Skriv en kommentar

Seneste kommentarer

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2