« Symfoniens krampetrækninger | Forside | Ejler Nyhavn findes »

13.04.2009

P.J. Harvey-rangliste

Jeg har været vild med P.J. Harvey siden hendes debut-album Dry (1992), og jeg er forundret over at hun stadig kan blive ved med at lave fantastiske sange. Især 2007-albummet White Chalk var så chokerende smukt, at enhver tanke om at hun skulle være falmet kunne begraves på stedet. Jeg har altid ment at Dry var hendes bedste album, og det har da også en helt særlig status, men på det seneste er jeg begyndt at tvivle? Er de mere modne White Chalk og Is This Desire? faktisk lige så gode? Det kan man naturligvis ikke svare på, for stor kunst kan ikke måles, men man kan på den anden side heller ikke helt lade være. Så med risiko for at Dry snart vil befinde sig på en anden- eller tredjeplads kommer her min aktuelle hitliste:

Dry.jpgWhite Chalk.jpg

1. Dry
2. White Chalk
3. Is This Desire?
4. Dance Hall at Louse Point
5. Stories From the City, Stories From the Sea
6. To Bring You My Love
7. Rid of Me
8. Uh Huh Her

Nej, det nye album er ikke med, for det har jeg ikke hørt nok gange til at kunne indplacere det. Mit umiddelbare indtryk er at det ligger i midten. Jeg er ret vild med det rasende nummer "Pig Will Not".

Nej, 4-track Demos er ikke med, for jeg kan ikke forholde mig til det som et album.

Nej, jeg mener faktisk ikke at To Bring You My Love er hovedværket, selv om titelnummeret er et af hendes allerbedste.

Jo, jeg anerkender John Parish's afgørende rolle på Dance Hall at Louse Point og A Woman A Man Walked By, men vælger i denne sammenhæng at behandle dem som P.J. Harvey-albums.

Ja, du er sikkert uenig i min liste, så lad mig høre hvorfor.

Se også
PJ Harvey synger Adorno
PJ Harvey live i norsk tv (med link til Björk-duetten)

Kommentarer

'Is this desire' var vist det første PJ Harvey album jeg rigtig bemærkede, og det er nok stadig det, der har gjort det største indtryk på mig. Jeg husker det som det mest varierede og legende. Om det er min 'favorit', ved jeg ikke rigtig ...

Jeg vil dog sige at 'White chalk' klart ikke er min favorit. Jeg har lyttet til albummet mange gange efterhånden, og finder det ganske enkelt kedeligt. Det fænger bare ikke.

Og du mangler hendes 'Peel sessions 1991-2004' i listen. Den er i hvert fald mere interessant end 'White chalk' ;-)

Tænk at man kan finde White Chalk kedeligt. Jo, det er afdæmpet, enkelt og enstonigt, men skønheden i det slår mig hver gang - især "The Mountain", som er kommet på min liste over de bedste popsange nogensinde. Men sådan har vi det så forskelligt.

Hvad angår Peel Sessions, så gælder der det samme som med 4-Track Demos, at jeg ikke kan forholde mig til det som et regulært album.

OK. Så har jeg lyttede til 'White Chalk' en gang til. Jeg er ked af det, men jeg kan stædig ikke oparbejde noget, der kommer i nærheden af begejstring for albummet. Kedelig er måske ikke det rette udtryk. Ufuldstændigt, uengageret og uinteressant er tættere på. Det skitsepræg, som før gjorde hendes sange vedkommende og menneskelige, gør på White Chalk sangende nærmeste irriterende fraværende. Hvor lo-fi-lyden før var legende, overraskende og uhøjtidelig er den her et monotont gråbrunt uldtæppe, der lægger sig over hele pladen og kvæler den smule særpræg sangene måtte have. Det' en ommer!

Faktisk er hovedindtrykket på WC (!) at den ikke efterlader noget indtryk. Det er som om jeg har glemt sangene næsten imens de stædig spiller!

Jeg har også lige lyttede til Peel Sessions igen, og selv om det måske ikke er et 'regulært' album, vil jeg absolut foretrække at ha' den med på ødeøen hvis det skulle være ...

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2