« Klichédræberen | Forside | Leksikalitet: Wikipedias Dør-artikel »

13.07.2009

Lydløs støvsuger?

I forbindelse med lyddesign eller i forbindelse med støvsugere hører man tit følgende anekdote: Et firma opfandt en gang en lydløs støvsuger, og regnede med at den ville blive et hit på markedet. Men ingen købte den, fordi forbrugerne ikke troede på at den kunne være kraftig når den ikke sagde noget. Derfor blev den trukket tilbage og derfor larmer vores støvsugere. Det er det, vi egentlig gerne vil have.

Der er mange grunde til at tro at dette er en vandrehistorie: For det første er der aldrig angivelser af hvilket støvsugerfirma der var tale om, hvordan de gjorde den lydløs og hvornår det skete. For det andet tror jeg at en reklamekampagne hurtigt ville kunne mane den fordom i jorden at støvsugeren skulle være mindre effektiv. Og for det tredje kunne man jo så bare skabe en støvsuger der larmer noget mindre end en almindelig støvsuger gør i dag, hvis det er så let.

Støvsugerfabrikanterne kæmper med lyddæmpning, og vil gerne skabe mere dæmpede støvsugere, men det kræver et stort monstrum af en kasse. Dog findes der, skal det siges, centrale støvsugere, der ikke larmer særlig meget. Sugeren sidder et sted i lejligheden, og hvert rum har så tilslutning til støvsugerslangen. Man er altså ikke i rum med sugemotoren. Den er der så vidt jeg ved ikke nogen der har trukket tilbage fordi folk ikke troede på at den virkede.

Pointen er jeg helt med på: Lyddesign handler ikke bare om at dæmpe og eliminere støj, men om at skabe behagelige lyde, der passer til produktet. Fint nok, men hvis denne fortælling skal hænges op på anekdoter, vil jeg foretrække nogle der har hold i virkeligheden.

Skulle jeg tage fejl vil jeg have klare facts: Hvem fremstillede sådan en lydløs støvsuger, som folk ikke ville købe, og hvornår?

Kommentarer

Tror helt sikkert det er en myte.

Er sikker på at det ville blive et hit hvis man opfandt en lydløs støvsuger. Jeg kunne godt bruge en til når jeg skal rengøre kontorer og lign. i dagtimerne.

Mvh

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2