« Ig Nobel-priser 2009 | Forside | Kathrine Ærtebjerg og mørket »

13.11.2009

Fodfejl i Superflex's kapitalismekritik

Jeg er generelt sympatisk indstillet over for kunstnergruppen Superflex's projekter, men det er uhyre vigtigt at være præcis når man laver politisk kunst (som også anført her), og desværre er der noget der ikke stemmer i Superflex-videoerne The Financial Crisis (Session I-IV). De benytter sig af en virkelig person, milliardæren George Soros, men uden at gøre det alligevel. De reducerer denne mand, der er socialstatsforkæmper, økonomisk teoretiker og filantrop, til en simpel børsmægler og slår ham i hartkorn med Adam Smiths begreb om "den usynlige hånd", som Soros entydigt er en kritiker af.

Superflex.jpg

Det er ellers en sjov ide at lave hypnoterapi på finanskrisen, , men jeg synes ikke værket er lykkedes på det indholdsmæssige plan. Læs mere i min anmeldelse.

Kommentarer

Man ser desværre ofte, at kunstnere, der kritiserer kapitalismen, ikke har nogen anelse om, hvad begrebet egentlig indeholder (se fx Michael Moore, der systematisk synes at ligestille kapitalisme med statslig støtte til udvalgte kapitalister). Du skriver i din anmeldelse, at Superflex måske har en subtil pointe - men måske aner de i grunden bare ikke, hvem Soros er?

Soros er en interessant person, fordi han så entydigt har støttet nogle ret venstreorienterede amerikanske organisationer, fx moveon.org. Kritikken har dog især været vendt politisk imod George Bush regimente, krigen i Irak osv.

Soros kritik af Adam Smiths usynlige hånd og ligevægtsteoretikerne gør ham nu ikke nødvendigvis til venstreorienteret (selvom han er det i en amerikansk sammenhæng). Liberale økonomer som Ludwig von Mises, Hayek, Schumpeter og den østrigske skole tilslutter sig heller ikke ligevægsteorierne. Soros har også det problem, at det er ret uklart, hvad han vil stille i stedet for markedet. Hans analyse af USAs problemer er dog helt rigtige, hvilket vel også er grunden til at det er lykkedes ham at tjene rigtig mange penge i mange år. Her er han i øvrigt helt på linje med de liberale kritikere af den amerikanske økonomiske politik.

Ja, når jeg kalder ham "en af de mest venstreorienterede kapitalister", mener jeg naturligvis i en amerikansk kontekst ("liberal") og sat i forhold til at manden samtidig er spekulant.

Det er spændingsfeltet mellem benhård finansmand og socialstatsforkæmper, jeg synes gør ham langt mere interessant end Superflex formår at antyde.

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2