« Eva Koch blæser liv i skulpturer på Glyptoteket | Forside | En udgivelse, der giver ordet 'lydbog' en ny betydning »

06.12.2010

Personregister til Trude Marstein: Weekend

En af de bedste læseoplevelser i år var den norske forfatter Trude Marsteins bog Weekend (som på norsk hedder Gjøre Godt). Romanen udspiller sig over en weekend, men er bygget op sådan at man først får søndagen, dernæst lørdagen. Persongalleriet er enormt, der er flere hundrede personer, og 118 af dem er på skift jeg-fortællere. Det er en slags stafet, hvor fortællerstemmen gives videre i real-time til nogen som den nuværende fortæller kan se, hvad enten vedkommende kender denne person eller ej.

Marstein.jpg

Hver person optræder flere gange i løbet af romanen, men på grund af de mange personer er det mildt sagt uoverskueligt at følge med. Dog optræder der ingen personer med samme fornavn, og derfor er det muligt at følge den enkelte person på kryds og tværs mellem tid og rum i romanen. Det kræver bare at man er nørdet nok til at lave et bogholderi over personerne. Så nørdet er jeg, og nu deler jeg det med enhver der har lyst til at læse eller genlæse romanen i den danske udgave. Advarsel: det er håndskrevet med blyant og lidt gnidret, men skulle kunne afkodes.

Se og download mit register her i PDF-format.

Trude Marstein har evnen til at leve sig ind i alle sine personer, hvilket er en stor dyd hos en romanforfatter. Romanen har som et af sine store potentialer netop dette, at kunne se virkeligheden fra flere synsvinkler, hvilket i sidste ende er et etisk aspekt. Det betyder ikke at jeg ikke bryder mig om personbundne fortællere, det er glimrende, men i en tid hvor Karl Ove Knausgård overskygger al anden norsk litteratur med sit navlebeskuende JEG, vil jeg gerne slå et slag for Trude Marsteins psykologisk og sprogligt langt bedre romaner.

Skriv en kommentar

Seneste kommentarer

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2