« Børne-tv: Bamse, Barbapapa, Skæg, Sigurd og Gurli Gris | Forside

16.05.2011

Duchamp i Malmö (og den rigtige historie om den tissekumme)

Marcel Duchamp er en af de kunstnere, der har betydet mest for mig, og det er egentlig sært, for det er ikke kommet som sådan en wow-oplevelse. Men Duchamps værker har sneget sig længere og længere ind på mig i de sidste 20 år, fordi de sætter så mange ting i gang.

Duchamp - Fountain og Air og Underwood (lille).jpg

Fontæne (1917) + Folder til den rejsende (1916) + skyggen af 50 cc pariserluft (1919)

.

.

Jeg har nu haft en lejlighed til at anmelde Duchamp i Politiken, idet der er en Duchamp-udstilling på Moderna Museet i Malmö, og den fik så hele armen.

Læs min anmeldelse her.

Samtidig bliver Duchamp tit misforstået, omgærdet med fejlagtige antagelser og reduceret til en simpel pointe. Den største myte (som gentages jævnligt) lyder at Duchamp udstillede en tissekumme i 1917 og vakte skandale. Det er forkert, den blev slet ikke udstillet (se forklaringen i min anmeldelse).

Det er også forkert at opfatte Duchamps readymades som ligegyldige objekter, der kun her til formål at kritisere kunstinstitutionen. Mange af dem forsøgte han slet ikke at få udstillet - han gav dem som gaver eller hængte dem op derhjemme i atelieret. I min bog Objektiv sensibilitet fremfører jeg dette argument i detaljer og kritiserer bl.a. Peter Bürger og Rosalind Krauss for deres reduktionistiske fremstillinger af readymaden (Objektiv sensibilitet s. 27-35).

Det er ikke lige meget om det er en tissekumme eller en kam, og de har desuden disse poetisk-humoristiske titler, der henviser til kropslige processer og mekanismer. Readymaden er mere end en tom institutionel pointe, det er et stykke konkret poesi der involverer noget kropsligt.

Duchamps indflydelse er stadig stor, her 100 år senere. For eksempel åbner Den Frie på lørdag en udstilling med nye værker, der tager afsæt i readymaden.

Så hvorfor ikke nyse?

Kommentarer

Det er interessant, hvordan fakta og diskurser blandes og at begge dele fordrejes i processen. Og at de bedste historier fordrejes mest...

Det er interessant, hvordan fakta og diskurs blandes, og hvordan begge fordrejes i processen - og de bedste eller mest berømte historier mest...

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2