Kategori-arkiv: Adorno

Forsiden

23.05.2007

Adorno sniger sig ind på omslagsillustration

George Myerson har skrevet en lille bog, der hedder Heidegger, Habermas and the Mobile Phone. Den handler om den kommunikative situation i mobiltelefonens tidsalder set gennem Heideggers talende Dasein/tilstedeværen og Habermas' kommunikative handlen. Den er sikkert både klog og relevant, men jeg har ikke læst den, og det her handler ikke om bogens indhold, men om dens cover.

Adorno på cover.jpg

(Se evt. stor version af billedet her)

Kigger man på coveret ser man Heideggers ansigt i forgrunden. I midten er der et lillebitte billede af Habermas. Og ude til venstre er der så et langt større billede af Adorno! Adorno er indrammet af en strålekrans med pile der peger ud fra ham.

Jeg har lånt bogen på biblioteket for at tjekke om Adornos skulle spille en særlig rolle, men bare ikke var kommet med i bogens titel. Men nej, den handler udelukkende om Heidegger og Habermas, og så vidt jeg kan se nævnes Adorno ikke i bogen. Eller dvs. nu ser jeg at han nævnes s. 72 som Habermas' lærer ved siden af Max Weber, uden yderligere kommentarer. Men der står intet om Adorno i bogen.

Da jeg er af den opfattelse at Adorno er en større filosof end Habermas skal jeg ikke klage over hans markante plads på coveret, men når nu han ikke spiller nogen rolle i bogen er det måske lige lovligt meget credit at give ham. Så hvad er der sket?

Manden som har lavet coveret hedder Steve Rawlings. Jeg har ikke kunnet finde en email-adresse på ham (kun på hans agentur), så jeg kan ikke lige spørge ham hvad meningen er. Men lad os da gætte. Der er i hvert fald følgende muligheder (føj gerne flere til):

A. Steve Rawlings er en meget intellektuel illustrator, som har et helt særligt forhold til Adorno. Dette forhold er så stærkt at Han måtte sættes op på dette cover som det store, usagte bindeled mellem Heidegger og Habermas.

B. Det var oprindeligt planen at bogen skulle have været om både Adorno, Heidegger, Habermas, men det blev der ikke plads til på 80 sider, så derfor røg Adorno ud. Han ville alligevel næppe være den store fan af mobiltelefoni...

C. Kommunikationsproblemer mellem forlag, forfatter og illustrator gjorde at en fejl opstod. Den kunne de ikke nå at rette, så de tænkte: "Pis også! Nå, det er for sent at lave om, så vi må tage Adorno med. Det er der sikkert ikke nogen der opdager." Men dér gjorde de regning uden Torben Sangilds weblog, for hvilken intet emne er for småt til at blive endevendt i studentikose detaljer.

17.11.2006

Hvad jeg læser mm.

Som endnu en overspringshandling har jeg oprettet en wiki-side med en liste over bøger jeg er i gang med at læse i. Og hvad skal det nu gøre godt for? Tjah, jeg ved det ikke helt, men det er en post i rækken af måder at præsentere mig selv på, og desuden kommenterer jeg en del af teksterne, så de kan måske bruges til inspiration for andre æggehoveder, eller noget. Og så er det åbenbart sjovere at lave listen end rent faktisk at læse teksterne og forberede min undervisning!

Ellers kan jeg lige i forbifarten nævne at Ulla Nørtoft Thomsen heldigvis har fået svar på tiltale i sin umotiverede og helt igennem misforståede tilsvining af Adorno som ikke blot kaldes for socialist, men endda platonist! - se ikke blot min, men især Claus D. Hansens lange kommentar hvor han gennemgår hendes tekst punkt for punkt (begge dateret 16/11).

Og så til arbejdet!

08.09.2006

Hvorfor hører man aldrig...

Adorno & the Horkheimers.jpg

30.08.2006

Adornos hemmelige forfatter-pseudonym

Jeg har tidligere berettet om min drøm om at Adorno havde skrevet PJ Harveys tekster, og det viser sig nu at en lille del af det faktisk har noget på sig!

Nemlig den del der handler om at Adorno skulle have forfattet skønlitterære kortprosa. Jeg læser i dag til min store forundring at Adorno netop faktisk har udgivet en række kortprosatekster under et endu ikke afsløret pseudonym!

Denne oplysning kommer ikke fra hvem som helst, men fra Rolf Tiedemann, Adornos ven og udgiver, nu bestyrer af Adorno-arkivet i Frankfurt. Det står på s. 377 i antologien The Cambridge Companion to Adorno, hvor Tiedemann har en artikel om Adornos syngespil bygget over Mark Twains Tom Sawyer. Dette aldrig færdigkomponerede værk er i øvrigt i sig selv en weblogpost eller to værd, ligesom 2000 andre sjove sidehistorier til Adorno, men nu handler det om disse hemmelige skrifter.

Hvis nogen ved mere om Adornos hemmelige forfatter-pseudonym må de endelig sige til, men når Rolf Tiedemann siger det tror jeg på at det er en velbevaret hemmelighed. Adornos motiv for at skrive under pseudonym er tilsyneladende at undgå at man læser litteraturen og filosofien som to sider af samme sag - måske i polemik mod Kierkegaard og hans reception. Jeg lover at undlade dette hvis pseudonymet en dag skulle blive afsløret.

Ud over kortprosateksterne har Adorno så lavet to "hidden verses". Og her bliver jeg for alvor forvirret. Ingen engelske ordbøger forklarer hvad et "hidden verse" er for noget, og mine litteraturvidenskabelig kolleger synes ikke at kende denne genre. Søger man på Google får man ingen forklaring, men blot nogle eksempler der synes at dele sig i to: tekster skjult i andre tekster og tekster skjult i billeder. Der synes altså at være tale om en slags litterære fiksérbilleder. Hvis du ved mere om "hidden verses" må du meget gerne kommentere her. (Jeg prøver at finde ud af om Tiedemann har skrevet om det på tysk, og hvilket ord han i så fald bruger).

Link: Mere om Adorno

08.08.2006

Adorno og den hårde mandetype

Adorno reflekterede ind imellem gange over kønsaspekter, mande- og kvindestereotyper, dameblade etc. Nogle gange rammer han fremsynet plet, andre gange ved siden af, men det er næsten altid morsom læsning fra en filosof der ellers ikke er mest kendt for netop den kvalitet og fra en fortid hvor tingene så lidt anderledes ud.

I essayet "Tough Baby" (Minima Moralia nr. 24; ja, engelsk titel på det tyske essay fra slutningen af 1940erne) om en figur som man bør være på vagt over for, også i sig selv:

En bestemt mandlighedsgestus, det være sig ens egen eller en andens, bør vække mistanke. Den udtrykker uafhængighed, befalingsmagtens sikkerhed, den stiltiende sammensvorhed mellem alle mænd. Tidligere kaldte man det ængsteligt beundrende for "herreluner", i dag er det demokratiseret og udføres af filmhelte så selv den yngste bankassistent kan gøre det efter. Dens arketype er den flotte fyr, som iført smoking vender alene hjem sent om aftenen til sin ungkarlelejlighed, tænder for den indirekte belysning og blander sig en whisky-soda: mineralvandets omhyggeligt registrerende brusen siger, hvad den arrogante mund fortier; at han foragter alt hvad der ikke lugter af røg, læder og barbercreme, ikke mindst kvinder, og at disse netop derfor flokkes om ham.

25.01.2006

Adorno-rap

Som det vil være de faste læsere af denne blog bekendt, ynder jeg at følge Theodor W. Adornos skæbne i nutidens medier. Og det er da også på tide at der nu er kommet en Adorno-rap. Den er norsk og bygger på Adornos i øvrigt interessante essay "Ist die Kunst heiter?" (Er kunsten munter?). Det er ikke helt ueffent, omend man ikke skal regne med at få de dialektiske nuancer i Adornos tekst med...

(tak til Claus Dahl for tippet)

Se evt. også tidligere indlæg om Adorno her (om alt fra heavy-pladeselskabet "Adorno" til diskussionen om undertrøjestørrelser i lyset af Adornos samfundskritik).

13.03.2005

Adorno og terrorismen

[Opdatering: Lars Erslev Andersen har kommenteret dette indlæg og nuancerer kronikkens udlægning af hans bog væsentligt! - se under kommentarer]

Lad mig begynde med pointen: Adorno fordømte entydigt enhver form for terrorisme og anden vold under dække af frihedskamp.

I rækken af folk som misbruger Adorno som Prügelknabe har vi Berlingskes kronikskribent, ph.d Cecilie Felicia Stokholm Banke, som skriver:

Således skriver f.eks. de to forfattere Lars Erslev Andersen og Jan Aagaard i deres bog om de islamistiske terrornetværk, der stod bag angrebet på World Trade Center, Den afghanske Forbindelse, at den islamiske fundamentalisme ligner den kritik af det vestlige samfund, som venstreintellektuelle som Jean-Paul Sartre, Theodor Adorno og Herbert Marcuse bedrev i tiden efter Anden Verdenskrig. En kritik, som i sin konsekvens opfordrede til voldelig revolution mod den borgerlige kapitalisme. (Berlingske Tidende 8/3 - Se hele kronikken her)

Sikke noget vrøvl! Adornos kritik adskiller sig for det første meget fra Sartres og en del fra Marcuses. Og fra Marcuses altså blandt andet i forholdet til revolution og 68-oprør. Det er muligt at terrorister i 70erne har kunnet benytte Sartre og Marcuse som retfærdiggørelse (det tør jeg ikke dømme om), men at benytte Adorno er kun muligt hvis man ikke har fattet en brik! Og det er da også karakteristisk at netop den revolutionære venstrefløj kritiserede Adorno for ikke at ville tage del i den aktivisme som Adorno forudså ville ende i noget totalitært og voldeligt. Så han blev kaldt for borgerlig.

At dæmonisere en fjende og angribe den er i Adornos øjne entydigt autoritært og han fordømmer det uden tøven. Det er netop med en sådan dæmonisering at barbariet ofte begynder.

Den eneste sammenhæng mellem Adorno og angrebet på World Trade Center er at Adorno tilfældigvis var født 11. september...

Fejlen tilhører tilsyneladende ikke Lars Erslev Andersen/Jan Aagaard, men Cecilie Banke [se kommentarer], men den er i hvert fald grotesk. Når man taler om så alvorlige ting bør man ikke namedroppe ukritisk, da det hurtigt bliver en stempling.

03.01.2005

Adorno og undertrøjer i størrelse small

En af denne blogs ædle aktiviteter er at følge hvordan filosoffen Theodor W. Adorno bliver brugt (og ofte misforstået) i medierne.

En af de mere pudsige måder at bruge Adorno på kunne man finde i et læserbrev i Information 27/10, hvor en studerende på Biblioteksskolen, Mikkel Ferneborg, er stødt over ikke længere at kunne få undertrøjer i størrelse small.

Og hvad har det så med Adorno at gøre? Læs videre her:

Læs videre: "Adorno og undertrøjer i størrelse small" »

15.12.2004

Copyright på Adorno

Adorno er ironisk nok blevet en af hovedpersonerne i en copyrightsag mod det akademiske netsite textz, der blandt meget andet havde lagt to af hans essays ud på deres site. Ironisk, fordi netop Adorno var en af de hårdeste kritikere af kulturindustrien og af varegørelsen af kunst og filosofi. Længe efter sin død er han nu selv helt tydeligt blevet en vare som beskyttes af det firma som varetager forlagsrettighederne til hans værker.

Læs om sagen her eller her.

(Tak til Henrik Moltke for tippet)

25.10.2004

Adorno-bygning i Århus

Minsandten om ikke Datalogisk Institut på Aarhus Universitet har en Adorno-bygning!

Man kan glæde sig, men samtidig undre sig over at netop datalogi har en Adorno-bygning, da Adorno ikke havde det fjerneste med computere og datalogi at gøre. Der kan naturligvis være tale om en anden Adorno, men det er et ganske sjældent navn, og mine søgninger på Google har ikke ført til nogen kendte dataloger under det navn.

Hvis nogen kender forklaringen (eller har et gæt) må I meget gerne komme med det her.

[Svaret er delvist fundet! (Klik for at læse fortsættelsen)]

Læs videre: "Adorno-bygning i Århus" »

27.09.2004

Adorno Records

Det kan godt være at min forbindelse mellem PJ Harvey og Adorno er udnævnt til verdens mest prætentiøse drøm, men er Adorno Records så også verdens mest prætentiøse pladeselskab?

23.09.2004

P.J. Harvey synger Adorno

Jeg drømte i nat at teksterne på P.J. Harveys nye plade faktisk bestod af engelske oversættelser og parafraser af Adornos prosadigtsamling "Der junge Mann aus Sachsen". Jeg var i fyr og flamme over denne opdagelse, og lovede straks mig selv (i drømmen) at jeg ville skrive om det på min weblog.

Så nu tænkte jeg at jeg ville skrive det i virkeligheden, selv om jeg jo i den vågne tilstands desillusionerende lys har måttet fortælle mig selv at det naturligvis ikke har noget på sig: at Adorno desværre aldrig har udgivet nogen prosadigte og at teksterne på P.J. Harveys nye plade desværre skæmmes af dårlige rim. Men det var godt mens det stod på!

(Der sker i øvrigt ikke så meget her på bloggen i øjebliket på grund af travlhed. Til gengæld barsler jeg med en ny, supplerende, intellektuel weblog. Mere om det senere)

23.02.2004

Sneglens følehorn

Ud over resuméet af min afhandling Objektiv sensibilitet, så vil jeg lige diske op med det allersidste af min afhandling - det sidste afsnit af afslutningen, som handler om en snegl. Det er sneglen hos Adorno og Horkheimer, sneglen hvis følehorn er det bedste billede på sammenhængen mellem sansning, tanke og følelse. Adorno/Horkheimer-citatet gengiver jeg her på bloggen på dansk.

Læs videre: "Sneglens følehorn" »

26.10.2003

Læserbrev

I anledning af Jan Bo Hansens artikel om Adorno i Weekendavisen har jeg taget mig sammen og skrevet et læserbrev der korrigerer to udbredte misforståelser:
1. Adorno var tolvtonemusikkens talsmand - forkert!
2. Adorno var upåvirket af USA - forkert!

Her er læserbrevet:

Læs videre: "Læserbrev" »

11.09.2003

I dag er det Adornos fødselsdag - hurra, hurra, hurra!

I dag fylder Adorno 100 år!!!!

Og i denne anledning vil jeg da lige nævne at interviewet med mig om Adornos Minima Moralia nu ligger på nettet til de som ikke fik det hørt. Det ligger på
DRs hjemmeside.

Jeg var godt tilfreds da jeg hørte det, trods et par små uforsigtigheder i ordvalget, hvad der ikke kan undgås. Jeg synes jeg fik forklaret nogle meget svære ting på en måde og med nogle eksempler hvor alle kunne være med. De første fem minutter er der en anmeldelse af bogen af Svend Andersen, derefter er jeg på.

18.08.2003

Adorno forklaret for børn

I dag blev jeg interviewet til P1-programmet "Læst & Påtalt" om Adornos "Minima moralia". Jeg synes selv det gik godt, men nu skal jeg lige høre det endelige resultat når det bliver sendt.

Det er meget introducerende for den almindelige lytter (så meget det nu kan lade sig gøre med Adornos meget komplekse tænkning), og jeg taler bl.a. om mobning, lykke og gaver. Men også om sprogets problemer med at indfange verden, oplysningens dialektik og holocaust, kunstens kritiske potentiale og bestræbelsen på at bevare en sensibilitet.

Det bliver sendt på P1 onsdag 3. september kl. 15.30 og bliver genudsendt lørdag 6. september kl. 9.40

Tilføjelse 11.september: Nu ligger interviewet på nettet - klik her!

(P.S. Overskriften på denne post er ikke ment nedladende - det er en parafrase over Lyotards berømte bog, Det postmoderne forklaret for børn)

17.08.2003

Lyt...

"Om man er lykkelig kan man høre på vinden. Den advarer den ulykkelige om at hans hus er skrøbeligt, og jager ham ud af den lette søvn og den voldsomme drøm. For den lykkelige synger vinden sangen om hans tryghed: den rasende tuden melder, at den ikke mere har magt over ham."

Adorno: Minima moralia §29

28.07.2003

Adorno som kioskbasker

Er Adorno overdrevent pessimistisk? Ja! Er det grund nok til at afvise hans filosofi? Nej!

Ole Thyssen har anmeldt Adornos Minima Moralia i Weekendavisen 7/7, eller rettere: har brugt bogens genudgivelse som anledning til at lufte sine irritationer over for Adorno og hans måde at skrive på. Der er tale om irritationer som han deler med mange andre, ikke mindst de fra hans egen generation som er vokset op med at læse Adorno ortodokst-bogstaveligt og derefter har vendt den oprindelige begejstring til en vrede over at Adorno er så kompromisløs.

Man kunne for nyligt høre noget lignende udfolde sig i P1s filosofiprogram ”Eksistens” hvor den gamle garde, Hans-Jørgen Schanz og Arno Victor Nielsen fik beskrevet en værdiløs karikatur af Adorno.

Jeg er ikke neutral. Jeg tilhører den generation der læser Adorno på ny, uden dogmatismen, med henblik på at høste de erkendelser der ligger hos Adorno og at korrigere det der ikke holder eller som har ændret sig eller som må betragtes anderledes i dag. Det driver mig til at svare Thyssen igen.

Thyssen skriver at Adornos problem er at alt er håbløst, selv erkendelsen af håbløsheden. Selv om der er noget om dette må jeg for det første understrege at Adorno bevidst overdriver, fordi det ville være en værre synd at grine ad lidelsen end at tage den for alvorligt.

"Jeg har overderevet det dystre ud fra maximen om at kun overdrivelsen i dag kan være sandhedens medium." (Was bedeutet: Aufarbeitung der Vergangenheit GS 10.2 s. 567)

"I once said that after Auschwitz one could no longer write poetry, and
that gave rise to a discussion I did not anticipate when I wrote those
words. I did not anticipate it because it is in the nature of philosophy
and everything I write is, unavoidably, philosophy, even if it is not
concerned with so-called philosophical themes that nothing is meant quite
literally
" (Metaphysics - Concepts and Problems s. 110)


For det andet er det ikke rigtigt at ikke er håb, udveje, lyst sanselighed hos Adorno – hvis man kigger efter det er det overalt. Faktisk har den britiske sociolog Yvonne Sherrattt skrevet en bog med den polemiske titel Adorno’s Positive Dialectics (Cambridge 2002) – en bog der netop påviser at det er en forsømmelse at Adorno er blevet læst som ren negativist.

Jeg forstår på den anden side godt at nogen bliver irriterede af at læse disse overdrivelser (jeg har det selv sådan med at læse Baudrillard), men hvis man flytter fokus fra pessimismen dukker der uhyre mange andre lag frem. Desuden er pessimismen i høj grad drevet af en ofte berettiget indignation.

Thyssen skriver at Adorno ser magten som et anonymt og kontrollerende ”de”. Det er ikke rigtigt. Magten er ikke personificeret hos Adorno, vi er alle præget af den, den er ikke noget uden for os selv. På flere punkter foregriber Adornos teori om magten faktisk Foucaults, hvad denne også selv har erklæret. Se fx Poul Ferland: Kritik af magten (Ålborg 1984).

Thyssen skriver at Adorno ”afviser USA totalt”. Det er også forkert. Adorno var ikke blind for potentialerne i den amerikanske livsstil (selv om han var meget kritisk), og han foragtede den europæiske bedrefølelse over for de pragmatiske amerikanere. Se Kaspar Maase: “A Taste of Honey” i European Readings of American Popular Culture (1996).

I samme ombæring kalder Thyssen nærmest Adorno utaknemmelig fordi han (tror Thyssen) ikke har udtrykt en tak til England og USA som husede ham da han var i eksil. Det er en typisk forvekslen kritik af (sider af) USA med anti-amerikanisme, et ord der virkelig bruges om ethvert kritisk pip i disse år (jvf. diskussionen om Dogville nedenfor). At Thyssen tager fejl viser sig for eksempel i forordet til den engelsksprogede udgave af Prismen, hvor Adorno skriver:

"The author could wish for nothing better than that the English version of Prisms might express something of the gratitude that he cherishes for England and for the United States--the countries which enabled him to survive the era of persecution and to which he has ever since felt himself deeply bound"

Den eneste interessante indvending fra Thyssen er at Adorno (og netop det gælder vel særligt i Minima Moralia) ofte taler i polemiske one-liners, hårdtslående aforismer der ikke lader formiddagsbladene noget tilbage, og som Thyssen kalder ”intellektuel sadisme” uden argumentation – rene svovlende besværgelser. Det er interessant fordi Adorno jo netop er talsmand for det ikke-identiske, det som det kategoriske sprog forfladiger, og som han derfor ifølge Thyssen selv forråder, og er ”lige så voldelig og hensynsløs som de kræfter han beskriver”. Her må man for det første sige at det er vulgært af Thyssen at sammenligne nazismens gerninger og en filosofs sprogbrug og sætte dem kvantitativt lige. For det andet er der trods alt forskel på at udtrykke sig køligt i rationelle begreber og så på at komme med polemisk-poetiske udbrud. Det er evident at det ikke skal tages bogstaveligt, det er aforismer, spidser, smertensudbrud, smånotater og så videre. Men indvendingen er ikke desto mindre interessant og delvist berettiget. Adornos ofte voldsomme generaliseringer er i stadig modstrid med det de siger.

Thyssen siger derfor at Adorno er autoriær, at Adorno påstår at han kan gennemskue alt. Det er ikke bare forkert, det er MEGET forkert! Få filosoffer er så bevidste om deres begrænsede udsyn som Adorno. Al filosoferen er forsøg, essays. Adorno er den første til at indrømme at han selv er påvirket af de kræfter han beskriver. Læs fx ”Essayet som form” eller bare første side af ”Vers und musique informelle”.

Thyssen mener at en moralfilosofi skal give anvisninger på hvad læseren skal vælge. Det er nok derfor Adorno netop ikke har skrevet en sådan, men blot en samling aforismer der ikke gør krav på at være en moralfilosofi.

Endelig indrømmer Thyssen faktisk at ”Adornos troldspejl [giver] anledning til formidable indsigter”. Hov, ikke et ord om hvilke indsigter det er, blot en bisætning midt i den lodrette afvisning der i hvert fald ikke står tilbage for Adornos negativitet. Forskellen er blot, at hvor Adorno næsten altid dialektisk nuancerer sin kritik, der tromler Thyssen så meget desto mere som han kritiserer Adorno for netop dette.

06.05.2003

Lykke er...

Mon ikke det er på sin plads med et lille Adorno-citat?

Som bekendt var Adorno ikke meget for at svare på hvad det bedre liv, utopien, lykken var - både fordi svaret blæser i vinden og fordi en formulering ville banalisere det allervigtigste. Alligevel er der rundt omkring formuleringer hvor han giver (vel at mærke) forskellige udtryk for hvad det er man burde vente sig af livet i stedet for det armod vi befinder os i. En kendt formulering er "at uden angst kunne være forskellige". En utvivlsomt smuk sætning når man ved hvad der ligger bag (respekten for det anderledes i stedet for den herskende vold mod det, som går i lige linje fra mobning til Auschwitz).

Men dagens citat er et andet, som markerer et andet aspekt af utopien - en næsten zen-buddhistisk ro. Nu kommer det:

"Rien faire comme une bête, ligge på vandet og kigge fredeligt op i himlen, "at være, ikke andet, uden nogen videre bestemmelse og opfyldelse", at dette kunne træde i stedet for proces, gerning, opfyldelse...Intet af de abstrakte begreber kommer den opfyldte utopi nærmere end det om den evige fred."

Det er fra Minima Moralia §100 (jeg har modereret Arnos oversættelse). Det franske betyder "Intet gøre, som et dyr", og både dette og det som står i anførselstagn må være citater. Hvis nogen ved hvorfra, så vil jeg gerne vide det. Jeg ved ikke om det taler til jer, men det taler helt sikkert til mig. Ikke at skulle kæmpe, ikke at skulle overleve, ikke at skulle noget som helst, bare være.

Peace!

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2