Kategori-arkiv: Podcast

Forsiden

22.12.2009

Bogradio og Valhalla

I november så Bogradio dagens lys. Det er en podcast og webradio med baggrund om nye bogudgivelser fra forskellige forlag, især Lindhardt & Ringhof indtil videre, men flere forlag kommer nok til. Jeg redigerer selv mine indslag, og det giver noget god lydredigerings-erfaring.

Det er ikke anmeldelser af bøgerne, men interviews. udsendelserne er korte og varer 5-10 minutter. Ud over at ligge på nettet og som podcast, sendes udsendelserne også i diverse lokalradioer.

Valhalla.jpg

En af de første bøger, jeg lavede en udsendelse om var sidste bind af tegneserien Valhalla. Jeg interviewede Peter Madsen og Henning Kure om Valhallas begyndelse udvikling og nu afslutning. Læs mere og hør historien her.

02.12.2009

Podcast-intro + anmeldelser

Jeg har jævnligt skrevet om nye podcasts her på bloggen, ligesom jeg har en side hvor jeg anbefaler podcasts. Siden har jeg også skrevet en introduktion til det danske podcastfelt i Politiken og anmeldt fire danske podcasts: Copenhagen X/Podrides, Ultra FM, Klør konge og Det tredje øre. Jeg ville ønske at der jævnligt var mulighed for at anmelde podcasts, men det er ikke sådan lige at få lov til, så jeg har valgt at skrive om nogen i den bedre ende.

Læs artiklen her (anmeldelser nederst)

10.07.2009

Sommerens podcast-hit: Holger-bøgerne

Jeg kan kun anbefale at man hører Dan Larsens tobindsværk Holger og Viljen til magten, der ligger som gratis podcast her. De er gennemresearchede fiktioner om hvordan magtspillet i Danmark rent faktisk kunne udvikle sig, og det er meget mere underholdende end det lyder. Samtidig er der kant på, og det er fremragende samfundssatire. Det uddyber jeg i min anmeldelse i Politiken.

Holger.png .
.
Læs min anmeldelse af Holger-podcasten.

24.11.2008

Hvad nu hvis og Eik Skaløes genkomst (kontrafaktiske podcast)

Trods de hårde vilkår for drama og fiktion i DR, bliver der alligevel produceret nye ting. P1 Fiktion har blandt andet arbejdet med kontrafaktisk historieskrivning (dvs. hvor man forestiller sig at historien var forløbet anderledes) og lavet to interessante podcast-serier, som de desværre nærmest har glemt at gøre opmærksom på.

Hvad nu hvis er fem dokumentarudsendelser i et Danmark hvor en ting er gået anderledes. Hvad nu hvis der havde været et terrorangreb på Nørreport Station? Hvad nu hvis der var udbrudt SARS i Vejle? Hvad nu hvis den danske venstrefløj havde udøvet terror i 70'erne? Hvad nu hvis vi ikke havde solgt de Vestindiske øer? Og hvad nu hvis Peter Brixtofte var blevet statminister?

De fleste af dem er fremragende spillet og instrueret. Tag fx Lars Brygmans fremragende politimand i det første afsnit. Det er gennemført troværdigt på en måde som jeg ofte savner i radiodramatik. Det handler om replikbehandlingen. For en gangs skyld har man aldrig på fornemmelsen at der bliver læst op af et manuskript. Folk taler, afbryder sig selv, holder ikke pause der hvor skuespillere holder pause i et manus, men der hvor vi andre holder pause i en almindelig talestrøm osv. Det er med andre ord rigtig godt håndværk. Bortset fra Brixtofte-afsnittet, som jeg ikke helt tror på.

skaløe.jpg

Og hvad nu hvis Eik Skaløe lever endnu? Hvis han bare fingerede sin død for at slippe væk og skabe sig en ny tilværelse? Radiodokumentaristen Georg Larsen er taget ud for at finde ham, og det kan man følge i fire afsnit af Eik Skaløes genkomst. Der er mange gode træk og skuespillet er fint, men jeg har et par indvendinger til manuskriptet i de to sidste afsnit, som jeg ikke kan røbe her, da jeg så vil afsløre for meget af hvad der sker.

Og når nu jeg roser DRs produktioner, så må jeg samtidig kritisere den mangelfulde måde, de serveres på. Hvad nu hvis består tilsyneladende både af fiktionerne og så af nogle paneldebatter om samme emne. Der linkes vilkårligt til det ene og til det andet og til ikke opdaterede sider, der stadig påstår at de sidste afsnit ikke er produceret endnu. Det blev de altså i maj-juni!

Endnu værre med Eik Skaløes genkomst. Når man går til DRs podcast-side får man en alfabetisk liste over de forskellige podcast. Eik Skaløes genkomst er ikke highlightet som ny, men måske får man alligevel øje på den i mængden, hvis man altså hører til dem der reagerer på navnet Eik Skaløe. Når man så klikker for at høre mere om denne spændende podcast kommer man til en side der ikke eksisterer (Error 404). Her vil mange give op, men man skal bare søge på Google (man kan ikke bruge dr.dk's søgemaskine, der aldrig har kunnet noget) eller altså bruge linket i dette blogindlæg. Jeg har fortalt det til webmasteren, så nu må vi se om vi i det mindste får et link der virker. Og ikke nok med det - det fjerde afsnit manglede længe på podcasten, selv om man kunne streame det. Der stod intet om at nogle afsnit først kom senere. SUK.

15.06.2008

Panikknappen

Podcasterprisen bød på meget andet end De sorte spejdere, og for mig var den vigtigste nyopdagelse Panikknappen, der fik en tredjepræmie. Det er - som alle de nominerede - en "ægte" podcast i den forstand at den skabes og produceres udelukkende som podcast frem for at være en radioudsendelse, der efterfølgende lægges ud som podcast.

Panikknappen er lige så svært at forklare som De sorte spejdere. Det er to fyre - Tuka og Palle Bo - som sidder og snakker og spiller musik. Og så ringer de også til nogen. På disse punkter er der faktisk ikke nogen forskel til De sorte spejdere. Forskellen handler om værterne, tonen og påfundene. Et af påfundene er at ringe til udvalgte firmaer og bede om at tale med "båtnakken". Det er måske ikke det mest subtile påfund i nyere tid, men det overraskende er hvor ofte de faktisk uden tøven bliver sendt videre til en medarbejder i firmaet - som oftest chefen. Hør dem også interviewe Emma Clarke - hende der har indtalt beskederne i Londons Underground - bl.a. det berømte: "Mind the Gap". Hun har for nylig selv lavet en række parodier på disse beskeder, og rygterne siger at hun blev fyret af London Underground på grund af dem. Hun giver selv en noget anden version af den historie i interviewet.

Jeg har kun hørt de første fem udsendelser (de har allerede lavet 26), men jeg er allerede hooked. Min eneste anke er at de har en meget poppet musiksmag og spiller et par numre hver gang, som jeg helst spoler hen over (med få undtagelser). Ideen er ellers god nok - at spille musik som er podsafe/creative commons-tilgængeligt - men det er bare for langt fra min egen musiksmag.

Panikknappen er hyggeligt og morsomt og jeg håber de bliver ved længe endnu. Hvis du er nysgerrig og vil høre programmet, skal du bare klikke på panikknappen ovenfor.

14.06.2008

Ærespris til De sorte spejdere

I går havde jeg den store ære at uddele en pris til mine radiohelte, De sorte spejdere. Det var Pocasterprisens ærespris, og jeg blev spurgt få timer før om jeg ville komme og uddele prisen. Det sagde jeg straks ja til.

De sorte spejderes pris 3.jpg

Det var Karin Høegh der stod for arrangementet, og hun havde valgt at holde det hemmeligt at De sorte spejdere skulle komme og få en pris - mest af frygt for at arrangementet ville drukne i Anders & Anders-fans, og at opmærksomheden derfor ville blive taget væk fra vinderen af den egentlige podcasterpris, nemlig Claircast. Det betød til gengæld at der kun var mødt en lille skare op på ca. 20 mennesker fra podcast-insider-miljøet.

Jeg tænkte at Anders & Anders (ligesom jeg selv) ville synes det var lidt mærkeligt at få en pris i et så lille forum, og så med en såkaldt clairvoyant som vinder af hovedprisen. Men de tog det pænt og i højt humør og var beærede over prisen. Og Karin Høegh formåede at holde stemningen oppe hele vejen.

Før overrækkelsen sagde jeg et par ord om hvor farligt det kan være at høre De sorte spejderes podcast, idet man er i risiko for at knække sammen af grin på de mest upassende steder og tidspunkter, som det ofte er sket for mig selv.

Anders & Anders var meget søde og holdt en takketale hvori de røbede at de til efteråret skal besøge Connie fra Bornholm - hende med bæk-alferne, som var grundlaget for et af de sjoveste indslag i nyere tid. Folkene bag programmet "Besøgstid" var ellers blevet rasende over sådan at blive brugt satirisk, men ikke Connie. For som hun havde sagt: De sorte spejdere siger det højt som alle mine venner også går og tænker, men ikke tør sige højt.

De sorte spejderes pris 4.jpg

De sorte spejdere er desværre først tilbage i æteren til efteråret, men på podcasten udgives der det to typer programmer til os som har voldsomme abstinenser: det klart sjoveste er de to udsendelser med highlights fra 2008 (præsenteret af den kongeniale journalistpraktikant Rebecca Svensson) . Desuden genudsender de også de to allerførste programmer fra 2005. De har historisk interesse, men man må sige at programmet er blevet bedre med årene.

Hør lydoptagelse af overrækningen her:

Læs mere og se flere biilleder fra overrækkelsen her

08.06.2008

John Lennon podcast

I december 1970, da John Lennon netop havde udgivet sit legendariske album John Lennon/Plastic Ono Band, fik han besøg af magasinet Rolling Stones grundlægger Jann S. Wenner til et langt interview om den nye plade såvel som om Beatles-årene.

Hele interviewet er kommet som podcast i 5 afsnit

Nedenfor et par iagttagelser til intervewet (efter at have hørt del 1-3):

Læs videre: "John Lennon podcast" »

19.05.2008

De sorte spejdere

Forleden morgen stod jeg ude foran min arbejdsplads og knækkede sammen til almindelig måben for de forbipasserende. Ikke fordi jeg havde det dårligt, men fordi jeg havde fået grineflip. Jeg hørte som altid De sorte spejdere, og de bragte et fantastisk indslag med et klip fra en P1-udsendelse, hvor en bornholmsk kvinde fortalte om de væsener hun kendte fra skoven – heriblandt hundedjævle og bækalfer. Jeg skal ikke begive mig ud i at forklare hvorfor det var så morsomt, for den slags falder altid til jorden. Hør det selv: det er De sorte spejderes podcast fra torsdag 15. maj 2008, 40 minutter inde i podcasten.

De sorte spejdere.jpg

Jeg har længe gerne villet skrive om De sorte spejdere, men jeg har bare ikke haft tiden og anledningen. Her er en lille, foreløbig hyldest til det program, der er med til at redde mit humør hver dag:

Læs videre: "De sorte spejdere" »

10.11.2007

Magnum foto-podcast

Først var der radio-pocast, så kom video-podcast og nu foto-podcast. Den internationale sammenslutning af dokumentarfotografer, Magnum, har lavet en podcast med små diasshow af deres fantastiske billeder ordnet i temaer og speaket af prominente folk som fx vores egen Jørgen Leth (den om Tour de France, naturligvis).

Det er en rigtig god ide, og filerne fylder ikke så meget i forhold til video-podcasts, som man generelt skal sætte god tid af til at downloade. En Magnum in motion tager ca. 1-3 minutter at hente ned med bredbånd, alt efter længden på den.

Magnum.gif

Jeg har ikke set så mange endnu, men her er min umiddelbare vurdering: Billederne er fantastiske og kommentarerne fine. De bedste kommentarer er dem der forholder sig direkte til diasshowet, hvor der altså er en sammenhæng mellem det som fortælles og det man ser. Det gælder ikke Jørgen Leths kommentarer om Tour de France (som i øvrigt også er ren gentagelse for dem der kender hans forhold til løbet), men det gælder fx fotoessayet "Niagara", indtalt af fotografen selv, Alec Soth.

Magnum In Motion kan findes her - klik subscribe for podcast eller se dem online på hjemmesiden.

(Andre podcasts jeg anbefaler)

27.10.2007

Lydstyrke i MP3-afspillere

Jeg er efterhånden træt af at høre Forbrugerrådet klage over at diverse MP3-afspillere spiller for højt - uden at forklare sig nærmere. Det giver simpelthen ikke mening sådan som de fremlægger det.

(Jeg skal straks understrege at jeg i øvrigt er glad for Forbrugerrådets arbejde og er en tilfreds abonnent af Tænk. Jeg må også hellere understrege at jeg er helt med på at tinnitus er et problem og at man skal passe på sine ører og i øvrigt på trafikken når man kører gennem byen med sin iPod, hvilket jeg gør hver dag).

Hver gang der er test af MP3-afspillere får vi sangen endnu en gang: der skal en spærring på MP3-afspilleren, så den ikke kan spille over 100 dB, og hvis der ikke er det er det et stort problem, for så kan man skrue meget højt op. Og det gælder også den seneste MP3-afspiller-test, hvor lydstyrken tæller med i bedømmelsen.

Jeg forstår simpelthen ikke logikken. Og det skyldes at min praktiske erfaring siger mig to afgørende ting:
1. Problemet er ofte snarere et for lavt lydniveau snarere end for højt.
2. Lydstyrke er yderst relativt, og derfor giver det ikke mening at tale om lydstyrken af en MP3-afspiller.

ad 1) Jeg er nødt til at skrue samtlige podcast-filer (undtagen The Onion) op i lydniveau inde i iTunes før jeg overfører dem for overhovedet at være i stand til at høre dem med mine iPod-hovedtelefoner. Og megen musik fungerer på samme måde: det overdøves fuldstændig af de lyde der omgiver én i byen. Hvis trafikken fuldstændig kan overdøve en iPod der er skruet helt op, hvad er så problemet: MP3-afspilleren eller trafikken?

Det er ganske vist ikke Apples iPod der anklages denne gang, men det er måske fordi den simpelthen i udgangspunktet er ubrugeligt lav.

ad 2) Jeg har to sæt hovedtelefoner som jeg bruger. Ovennævnte problem har jeg kun når jeg benytter Apples egne medfølgende hovedtelefoner. (Det gør jeg som regel fordi jeg kører med cykelhjelm, og der er "rigtige" hovedtelefoner ikke kompatible). Når jeg skifter til mine dejlige Sennheiser bliver lyden markant kraftigere, sådan at jeg ofte har den samme iPod skruet ned på halv styrke. Lydstyrken er altså afgørende afhængig af ens hovedtelefoner og ikke primært af MP3-afspilleren. Det er den ene relativitet.

Den anden relativitet er jo lydfilerne: de har vidt forskelligt niveau. Det gælder både musik og podcast. Der er altså visse ting som ikke tager skade af at man skruer højt op, netop fordi de er lavt indspillet. Og omvendt.

Nu spørger jeg så hvordan Forbrugerrådet måler hvor højt en MP3-afspiller kan spille? Jeg forstår det simpelthen ikke. Jeg forstår måske at der kan laves en elektronisk sikring sådan at udgangssignalet bremses hvis en bestemt lyd når over et vist lydniveau, men det synes ikke at være det der tale om i Tænk. De skriver nemlig at en af Mp3-afspillerne kan spille 125 dB og en anden 106 dB. Hverken mere eller mindre. Og det er jo farligt. Men hvordan er de kommet frem til det tal? Og hvad betyder det? Det forklares ikke.

Er det mig der har misforstået noget eller er forbrugerrådet ude på et skråplan?

19.09.2007

Gæst i Blogmagasinet

Jeg er blevet interviewet i den seneste udsendelse af Blogmagasinet. Her fortæller jeg om mine tre blogs; om hvad meningen er med dem og også mere generelt om hvad jeg synes en god weblog indeholder. Selve interviewet varer 22 minutter og er foregået via Skype, da manden bag Blogmagasinet, Rasmus Rasmussen, bor i USA.

Læs mere og hør programmet her.

(Du kan også tilmelde dig programmets podcast, hvilket kan anbefales)

01.09.2007

Weblog om podcast om weblog om podcast om podcast

Medier om medier er måske meget meta-agtige for mange, men som storforbruger af podcast og weblogs, er jeg i målgruppen for fænomener som Podjournalen/Podblog, Blogmagasinet og Nyt fra podhead.dk. Jeg vil kort anmelde disse krydsninger her:

Podjournalen er Karin Høghs podcast om podcast. Hun tager ud i marken og interviewer forskellige podcast-producenter med hovedvægten på de uetablerede, men gode amatør-podcasts. Hun giver også gode råd om podcasting og podcatching. Hun er god, har sin egen personlige stil og har fundet en niche. Det er fint at få historierne bag diverse niche-blogs, og programmet er velproduceret. Man kan læse mere, finde links og kommentere på hendes tilknyttede weblog, podblog (der altså er en weblog om en podcast om podcasts).

Blogmagasinet er podcast om weblogs, hvor værten, Rasmus Rasmussen, tager et tema op i hver udsendelse, fx musikblogs, fotoblogs eller endda strikkeblogs. Han er en rigtig god vært - taler ligefremt og delvist improviseret med en god radiostemme. Han opfordrer til meddeltagelse fra lytterne, og er åben over for konstruktiv kritik og berettiget ros på Blogmagasinets weblog (der er en weblog om en podcast om weblogs). Jeg har sendt værten to kritikpunkter: at lydstyrkeforholdet mellem musik og tale skal justeres og at han citerer for lidt fra de blogs han omtaler. Han har lovet at tage begge til efterretning fremover. Alle med interesse for blogverdenen bør lytte til Blogmagasinet, og meget gerne bidrage med links og gode forslag.

Endelig har vi Nyt fra podhead.dk, der er en podcast om en podcast-portal. Den handler meget om sin egen lille verden, og er derfor ikke af lige så stor almen interesse som de to andre. Den har heller ikke helt samme niveau, men da Podhead er en vigtig portal er det også givtigt at følge med i deres aktiviteter.

03.07.2007

Radio Lab 2007

Nu hvor DR kastreres må jeg hellere minde om verdens bedste podcast, Radio Lab. Her formidles viden på en engageret og uhyre velproduceret måde, der udnytter lydmediet til fulde. Jeg skrev om dem mere indgående sidste år, men efter en pause i podcasten er der kommet en række nye, fantastiske programmer fra 2007 - ikke mindst den om søvn, som jeg er i gang med at høre i øjeblikket. Den eneste grund til ikke at høre Radio Lab skulle være at man ikke kan forstå engelsk, ellers har man ingen undskyldning.

Abonnér på podcasten for 2007 her.

09.04.2007

Herman Bang podcast

Hvis du er hurtig kan du nå at snappe Herman Bangs roman Ludvigsbakke, der sendes i DR som podcast i 14 afsnit. Den ligger der kun april ud, så skynd dig!

Link til Ludvigsbakke podcast (DR)

11.02.2007

Jeg er gennemsnittet

Ifølge Podheads nye undersøgelse er den gennemsnitlige podcast-lytter en mand, der er 37 år gammel og har en Apple iPod med mere end 10 GB. Det er med andre ord mig! Jeg har aldrig prøvet at være den typiske noget som helst før, så det er et stort øjeblik, og bekræfter mig kun i at det ikke er tilfældigt at jeg er blevet podcastoman.

19.01.2007

Nye podcast: Kaffeklubben, Iliaden og Ultra_FM

Der skyder nye podcasts op hele tiden, og enkelte er så interessante at de bliver præsenteret her (og her). I denne omgang hyper jeg tre spændende nytiltag:

Kaffeklubben på P1
Dette er intet mindre end den første DR-udsendelse der tager weblog-mediet alvorligt. Her diskuterer tre yngre folketingspolitikere emner som diskuteres i blogosfæren, og får polemiske indspark af en udvalgt weblog-debattør. I de første programmer er politikerne Margrethe Vestager (Rad.), Pernille Rosenkrantz-Theil (Enh.) og Ellen Trane Nørby (V). Den ekstra gæst er Claus Buhl. Lytterne kan kommentere på programmets egen blog. Efter at have hørt den første podcastede udsendelse er jeg meget begejstret: der diskuteres store og små emner mellem hinanden, men for en gangs skyld på et niveau hvor værten lader gæsterne udfolde deres intelligens, hvilket debatten kun bliver mere spændende af. I den første podcastede udsendelse var emnerne: bandeord, politikere der blogger, kreativitetens kvælning i uddannelse og forskning og endelig TV-mediets rolle i en multimedie-kultur.
Programmets hjemmeside forsøger DRs webmastere at holde hemmelig, men her er den. Og podcast-feedet ligger her.

Iliaden
Et fantastisk tilbud fra DR: hele Iliaden læst op af mesteren selv - altså ikke Homer, men gendigteren Otto Steen Due. Fuzzy har lavet musik til. Man kan spørge sig om Due er den bedste til at læse op. Han gør det OK, men jeg tror at en professionel skuespiller (fx Jesper Christensen eller Henning Jensen) ville kunne bringe en større energi ind i teksten. Under alle omstændigheder er det et fantastisk tilbud for licensen. Og lad os håbe der kommer mere i samme stil. Podcastmediet er som skabt til oplæsning og historiefortælling. Iliaden ligger her.

Ultra_FM
Med den entusiatiske og kyndige Niels Mark i spidsen har Herlev-bibliotekerne længe været Danmarks førende folkemusikbibliotek - i hvert fald hvad angår formidlingen af musik uden for mainstream til hele landet. Nu har Niels Mark fået den fremragende ide at lave en podcast der introducerer nogle af de mindre kendte navne inden for electronica, noise og gråzonemusik. Han har en god næse for at opspore interessant musik, og denne podcast kan ikke påskønnes nok. Eneste anke er teknisk: når de forskellige numre præsenteres taler Mark efter alt at dømme gennem en for dårlig mikrofon, ligesom hans tale er skruet for langt ned (og måske kunne peppes lidt op i det hele taget). Men det væsentlige i denne podcast er musikken, og den er god! Lyt selv.

Til sidst er der kun at henvise til min altid opdaterede liste over podcasts jeg lytter til.

21.09.2006

Dagens novelle som podcast

Det er helt oplagt at sende højtlæsning af noveller som podcast, og nu gør DR det endelig. under overskriften "Dagens klassiker". Hver dag frem til 31. oktober får man en klassiek novelle (både danske og udenlandske) læst op af en skuespiller fra DRs arkiver. Der er kun noveller skrevet før 1. verdenskrig, formentlig af copyright-grunde. Men der er jo også mange gode imellem: for eksempel kan man nævne Herman Bang, HC Andersen, Strindberg, Holberg, Maupasant, Gustav Wied, Swift, Turgenjev, Pusjkin, Gogol, Ibsen, Tjekhov, Poe og Homer.

Dagens klassiker på P1

Min liste over gode podcast

22.05.2006

Radiolab

Er Radiolab verdens bedste radio/podcast? Lige nu er jeg så begejstret så jeg vil svare ja. En af mine studerende (tak, Carl) tippede mig om Radiolab for et par uger siden og lige siden har jeg lyttet til disse programmer om alt fra geder der står på ryggen af køer til hvordan hjernen vænner sig til musikalske dissonanser og støj.

Radiolab er undersøgende, underholdende, populærvidenskabelig radio, der leger med lydmediet og fortæller gode historier man bliver klog af. De fem udsendelser som indtil videre udgør sæson 2006 består af flere forskellige indslag under samme tema (se mere her).

De er alle sammen meget spændende, men for mig er den mest interessante naturligvis udsendelsen under temaet "Musical Language". Selv om jeg godt vidste noget af det i forvejen sker der altid det at der kommer en ny vinkel eller en overraskende oplysning netop som man begynder at synes at man har hørt det før. Tænk at de sprog som har fikserede tonehøjder (fx mandarinkinesisk og vietnamesisk) faktisk giver mange af deres brugere absolut gehør. Eller at der er universelle træk i de sprogmelodier vi taler til babyer på overalt i verden. Mest interessant er dog for det første den neurologiske forklaring på at vi vænner os til dissonanser og støj og for det andet interviewet med komponisten David Cope, som har lavet et computerprogram der kan skabe musik i stilen fra fx Mozart eller Bach på baggrund af en analyse af deres "musikalske DNA". Med et trylleslag bliver genitanken måske manet godt og grundigt i jorden! Jeg vil måske skrive mere om disse ting ved lejlighed.

Radiolab er lavet af New York Public Radio/WNYC, og får mig til igen at savne New York. Hvis ikke du podcaster kan det også høres direkte fra deres hjemmeside.

Se også min opdaterede liste over podcasts jeg lytter til.

12.05.2006

At miste musikken

En af de ting jeg altid har frygtet mest er at blive døv. Langt mere end at miste en arm eller et ben. Endda måske mere end at blive blind. Ikke fordi man ikke kan klare sig fint som døv og man vil stadig kunne kommunikere med omverdenen (dog især andre døve). Men det som for alvor skræmmer mig ved tanken om døvhed er at miste musikken. At lytte til musik er en så vigtig del af min tilværelse at jeg ikke kan forestille mig et liv uden.

Derfor var det så meget desto mere gribende da jeg i min iPod hørte englænderen Mike Chorost fortælle om sin kærlighed og intime kendskab til Ravels Bolero; om hvordan han en morgen vågnede op og var gået fra døv på det ene øre til døv på begge ører; hvordan han fik indopereret en Cochlear-implantat, der gjorde ham i stand til at genkende lyde igen, men som var så klangmæssigt fattig at Bolero (som jo primært udvikler sig klangligt-instrumentelt) og anden musik havde mistet sin værdi; om hvordan han kontaktede firmaer der udvikler kompenserende lydsoftware og meldte sig frivilligt som forsøgsperson hvis de kunne udvikle en teknologi der kunne give ham musikken tilbage; om hvordan han nu igen kan høre Bolero.

Det gør han på denne uges udgave af en af de podcasts som jeg for nylig er begyndt at abonnere på, nemlig BBC3 Arts Talk. (Indslaget varer ca. 10 minutter).

27.04.2006

Musikmedienyt: Gaffapedia + musikpodcast

Nu har DR lavet en aftale med KODA som giver mulighed for at podcaste musik. Det åbner for en masse muligheder, og man kan håbe at det ikke kun bliver popmusikken der satses på i den anledning. Det bliver spændende at se hvad DR bruger muligheden til.

(Min eneste lille bekymring er at de P3-programmer jeg lytter til som podcast nu vil blive podcastet med al den irriterende musik som det har været dejligt at slippe for - al den rotation-musik som gør at jeg ellers aldrig lytter til P3. Men det er jo så mit eget lille problem.)

Der sker virkelig meget på podcastfronten i øjeblikket - faktisk så meget at det kan være svært at følge med.

Den anden nyhed jeg hurtigt vil fyre af her (tak til Henrik for tippet) er, at musikbladet Gaffa har oprettet en ambitiøs Wiki der skal være Danmarks pop-/rockmusik-leksikon. Det fungerer ligesom Wikipedia sådan at brugerne selv kan tilføje information. Så nu er det bare med at komme ind og tjekke/rette/udvide artiklen om dit yndlingsband! (hvis du er usikker på hvordan man gør så se her).

Man kan spørge sig hvordan Wikipedia så skal reagere på dette - om de skal have hver deres artikler eller om Wikipedia skal kopiere Gaffas eller om de skal henvise til Gaffa?

19.04.2006

Løgnehistorier og anden podcast

Jeg har før skrevet lidt om podcast i forskellige sammenhænge, og det er i øjeblikket mit foretrukne medium (hvis man da kan kalde det et medium), eftersom vi stadig ikke har noget TV-signal (hrmpf!).

Jeg har lavet en liste på wikien over de podcasts jeg p.t. abonnerer på - og det er efterhånden en hel del. Her vil jeg lige nævne de to bedste:

In Our Time har jeg skrevet om før, og det er stadig verdens bedste radioprogram. Til gengæld er det det eneste udenlandske program jeg lytter til. Jeg kan simpelthen ikke overskue det internationale podcast-udbud, men hvis du har nogle tips vil jeg gerne have dem.

Løgnehistorier er en meget sjov og original udsendelse med historier af forfatteren Boris Boll-Johansen tilsat herlige lydeffekter og andet spas. Her kan man få den helt uaftoriserede forklaring på hvorfor motorvejene hedder som de gør (E14 etc.) og om hvordan mp3-afspilleren blev opfundet. Nu håber jeg at programmet fortsætter, men det burde det eftersom det er den mest populære podcast uden for DR.

Resten kan man altså se her.

Se også
Djævelens Advokat
Guld fra arkivet - Karl Bjarnhoff
Diskussion af ordet "podcasting"

14.03.2006

Podcast: Guld fra arkivet - Karl Bjarnhof

Den nyeste podcast fra DR hedder Guld fra arkivet, og bringer løbende gamle radioprogrammer fra DRs fortid. Indtil videre har de søsat en serie med forfatteren og journalisten Karl Bjarnhof, der interviewer (eller "passiarer" med) store personligheder, særligt forfattere, i 1950erne. Og det er bestemt lytteværdigt.

Indtil videre har jeg hørt tre af programmerne, nemlig Jens Otto Kragh, Karen Blixen og Thit Jensen, som jeg kommenterer her:

Læs videre: "Podcast: Guld fra arkivet - Karl Bjarnhof" »

08.03.2006

Djævelens advokat - en podcast om politiske ideologier

Der er kommet en ny podcast lavet af Lars Hvidberg og Jacob Mchangama. De kalder sig Djævelens Advokat, og bortset fra en lidt højstemt retorik om a "modspil til monopolet" er det et interessant interviewbaseret program om politiske ideologier. De to værter er begge liberalister, hvilket de ikke lægger skjul på. Det præger naturligvis deres dagsorden og deres måde at spørge på, men det virker som om de er gode til at lade modparten tale ud og give udtryk for sit standpunkt. Blandt de kommende gæster er Christopher Arzrouni, Preben Vilhjelm og Jesper Langballe - en liberalist, en socialist og en nationalkonservativ. Det skal siges at liberalisten Arzrouni ikke interviewes alene, men at han sættes op over for den konservative Kasper Støvring.

Hvad kan Djævelens Advokat så som de etablerede medier ikke kan? De kan give sig god tid til at bore sig ned i de principielle diskussioner frem for at lade sig styre af ofte overfladiske, journalistiske kriterier. Og de er kloge. De gør en dyd ud af at give et reelt modspil til den de interviewer på baggrund af grundlæggende refleksioner og begreber. Desværre er lydforholdene ikke de bedste, og man kunne opfordre værterne til at investere i et par gode knaphulsmikrofoner. Men man vænner sig hurtigt til det, for diskussionerne er interessante. Jeg er (som det vil være de faste læsere af denne weblog bekendt) ikke spor enig med Lars Hvidberg i hans liberalistiske udgangspunkt, men det forhindrer mig ikke i at have sat min ipodder til at hente Djævelens Advokat som fast feed.

Læs mere om Djævelens Advokat
Podcast Djævelens Advokat
Podcasts jeg lytter til

Nedenfor en hurtig anmeldelse af det første program, hvor gæsten er Morten Kjærum fra Institut for Menneskerettigheder:

Læs videre: "Djævelens advokat - en podcast om politiske ideologier" »

28.06.2005

DR podcasting

Så er DR endelig gået i gang med at podcasteog ikke lige mine favoritter

Se også:
Podcasting - nogen forslag?
Til kritikken af ordet "podcasting"

21.05.2005

Til kritikken af ordet "podcasting"

I de sidste par dage har jeg fået to kommentarer der kritiserer ordet "podcasting" (her og her).

(For dem som ikke ved hvad Podcasting er, så er det i al sin enkelhed radio der ligger som MP3-filer på nettet, lige til at downloade til sin iPod eller anden MP3-afspiller)

Jeg forstår kritikken (omend jeg ikke forstår denne Willams øvrige udgydelser i sin kommentar), og jeg har skam selv tænkt det samme da jeg første gang hørte ordet i efteråret. Hvorfor skal det nu have navn efter et bestemt produkt på markedet? Men nu har jeg altså taget det til mig, for der er ikke andre.

Så jeg er enig i at ordet "podcasting" lyder unødigt Apple-promoverende, men det skal i øvrigt ikke forhindre mig i at nyde min iPod, som er et glimrende produkt der er alle pengene værd.

Jeg vil gætte på at ordet er opstået lige så meget på grund af at det (næsten) rimer på "broadcasting" som det er en hyldest til iPoden. Hvis man skal forhindre at det bider sig fast, så skal man skynde sig at finde på et bedre ord.

[Opdatering: der kommer mere om ordet "pod" i kommentarerne]

På den anden side: ord som "Walkman" og "Mærkat" (og hundredevis andre) er oprindeligt varemærker, men er gledet over i almindelig sprogbrug, uden at det længere associseres med firmaet (mange folk ved ikke engang at det er varemærker), så mon ikke det også kan ske med "podcasting"?

20.05.2005

Podcasting - nogen forslag?

Ud over at jeg har købt mig en iPod har jeg nu også downloadet et glimrende Podcasting-program.

(For dem som ikke ved hvad Podcasting er, så er det i al sin enkelhed radio der ligger som MP3-filer på nettet, lige til at downloade til sin iPod eller anden MP3-afspiller)

Jeg har med det samme sat den til at hente mit yndlingsprogram In Our Time fra BBC. Og der er rygter (uden dato) om at DR snart begynder at podcaste udvalgte programmer. Men indtil da vil jeg høre om der er nogen som kan anbefale noget andet podcasting som kunne tænkes at falde i min smag? Jeg gider ikke høre folk der fortæller om sig selv eller den slags, det skal være på et vist niveau. Og have et indhold der er klogt og interessant eller evt. meget, meget morsomt.

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2