Kategori-arkiv: Spørgsmål

Forsiden

16.03.2009

Frøsnapper-meditationer og en Århus-historie

Kender du en frøsnapper? Okke-ja, okkeja.
Frøsnapper.jpg

De fleste kender nok den velsmagende tebirkes med et twist (bogstaveligt talt), som vist havde sit indtog i København omkring 1990. Lige pludselig var den hos alle bagere - eller sådan husker jeg det i hvert fald. I begyndelsen forstod jeg ikke hvad vi skulle med den. Det bar jo bare en tebirkes i en lidt anden form. I dag sætter jeg pris på den - den er let at snuppe i farten, hvor en tebirkes godt kan være lidt besværlig og birkeskoncentreret og indbyder til at blive skåret over.

Man kan spørge sig hvorfor det egentlig hedder en "frøsnapper"? Er det opkaldt efter Orla Frøsnapper? Eller ligner det snarere (som en af mine Facebook-venner, Emil, foreslog) tungen på en frø der snapper fluer?

Jeg har nydt mange frøsnappere i mit liv. Og de har allesammen været tebirkes med et twist. Indtil i fredags. Jeg blev i Århus udsat for hvad der kunne udlægges som provinsielt barbari, hvis man ikke passede på med at sige den slags. Jeg holder meget af Århus, men denne oplevelse har kølnet vores venskab noget.

Det går galt med maden hver gang jeg er i Århus. Jeg kommer fx for at holde foredrag eller være censor og/eller anmelde udstillinger, og selv om jeg bestiller et tog så jeg har god tid, sørger DSB med sine forsinkelser for at jeg altid kommer lige til øllet hvis ikke for sent. På det tidspunkt er det middag og jeg er sulten. Jeg tror at jeg vil kunne nå noget lækkert, men det ender altid med pølser eller bagerbrød som kvæles ned i rask gang. Det skal siges at jeg er kræsen og fx ikke spiser frugt, så det indsnævrer jo mulighederne noget. Det samme sker med aftensmaden, for uanset hvad jeg kommer for kan man være sikker på at det bliver forsinket, så jeg må halse ned til banegården og igen købe hurtige pølser på vej hjem.

Således også i fredags. Og det var så på hjemvejen at det for alvor gik galt. Jeg kom flyvende i en taxa og havde kun 10 minutter til toget gik. Pølseboden var lukket (permanent?), så jeg gik ind i kiosken ved siden af. Her besluttede jeg mig lynhurtigt for fire frøsnappere. De lå ved siden af tebirkesene (eller "køwenhawnerbirksene", som de jo hedder over there).

Jeg kom hurtigt ned i toget, satte mig og tog med glubende appetit en stor bid af den første frøsnapper. Jeg lukkede øjnene, lænte mig tilbage i stillekupeen og forventede den velkendte søde smag brede sig i min gane. Efter få sekunder var jeg klar over at der var noget galt. Helt galt. Smagen af frøsnapper var blandet med noget så ubehageligt at jeg stadig får det dårligt ved tanken: Pikantost.

Jeg fik kvalme og var bogstaveligt talt ved at brække mig ud over den stakkels sidedame, som sad med hovedtelefoner på og intet opdagede. Jeg kiggede på frøsnapperen, og kunne se at der snedigt skjult under dejen var en klam, hvid masse med små røde fremmedelementer i. Dem som kender mig vil vide at jeg ikke under nogen omstændigheder spiser ost af nogen slags, og at jeg har et sygeligt fobisk forhold til det. Jeg kiggede fortvivlet på de tre andre frøsnappere i håbet om at det bare var en enestående fejl eller practical joke, men nej. De var allesammen inficeret af denne klæbrige, ildesmagende substans. Jeg måtte skylle munden i cola og æde DSB-salgsvognens wienerpølser med kolde, tørre brød til.

Hvad sker der lige for dem? Kan man forestille sig en dårligere ide end at putte pikantost i wienerbrød? At kontaminere det bedste i verden med det værste. At blande kage og pålæg. Det er den slags der får mig til at miste tilliden til menneskene og deres dømmekraft.

Jeg vil bede læserne hjælpe med at svare på to spørgsmål, hvis I ved noget:
1. Hvorfor hedder de frøsnappere og hvem opfandt og navngav dem?
2. Hvad sker der i Århus med pikantosten i frøsnapperne?

19.10.2008

De rigtige farver

Rigtige farver.jpg

Dette postkort fandt jeg hængende på en opslagstavle på lønkontoret på Malmö Kunstakademi da jeg for nogle måneder siden var derovre for at holde et foredrag. Der stod vist ikke hvem der har lavet det, men jeg fandt det så morsomt i al sin absurditet at jeg knipsede det med min mobil. Af samme grund er billedet rimeligt uskarpt.

Det forestiller en børneagtig tegning af en bamse på en svamp. De forskellige monokrome felter har fået tildelt et bogstav, der kunne ligne en farvekode, men hvert felt har et nyt bogstav, selv om det deler farve med et andet. Teksten forklarer det hele: "Farverne er ikke helt rigtige. E, K og P er dem, der er mest som de er".

Ud over at være absurd morsomt, så handler det naturligvis om noget så langhåret som repræsentationsproblematik. Jeg vil spare læserne for en analyse/refleksion, for egentlig taler den for sig selv.

Til gengæld vil jeg gerne spørge om nogen ved hvem der har lavet den? Der må være andre der har dette postkort end økonomisekretæren på Malmö Konstakademi.

06.08.2008

Brogabet

Hvad kalder man den fobi, hvor man er bange for at Langebro ved en fejl skal begynde at åbne sig netop som man på sin cykel kører hen over midten?

(Er der noget der hedder ponte dentata?)

24.07.2008

Svævende badeænder på Nørrebro

Jeg har iagttaget et fænomen på Indre Nørrebro, som jeg ikke forstår. Det handler om at der hænger røde ænder af plastic oppe i de wirer som midter-gadelygterne hænger i. Man ser det ikke sådan lige, for de hænger kun få steder og meget højt oppe. Først troede jeg at det var en enlig svale, nånej and, jeg så på Elmegade, men nogle dage senere så jeg en mere på Nørrebrogade, ikke så langt fra Elmegade. Måske er det kun i dette område.

Jeg har taget et par tvivlsomme billeder med min mobiltelefon og beskåret dem, så man faktisk kan ane det ellers forsvindende motiv. Bemærk: Der er to billeder, men det ene skal du klikke på, for det er for stort til at være i dette format:

View image
(Klik ovenfor)

Badeand 3.jpg

Der er tre spørgsmål: 1. Hvem ? 2. Hvorfor? 3. Hvordan?

Spørgsmål 2 er det eneste jeg har et bud på et svar på: At det bare er for sjov. For at jeg og andre skal sige "det var liggodt mærkeligt, se, der hænger minsandten en badeand helt deroppe". Men det kunne jo være at der var mere i det. At det var en del af et større gadekunst-projekt eller at de har en symbolsk betydning og markerer kampen for bedre vilkår for pædagoger eller noget.

Spørgsmål 3 er ikke uvæsentligt, idet det faktisk er meget vanskeligt at placere noget som helst deroppe med mindre man arbejder for Københavns Gadebelysning og har sådan en af de dér kraner man hejser sig op i for at reparere gadelygten eller sætte en ny pære i. Jeg tror ikke på at man kan kravle derud fra et vindue og jeg tror heller ikke på at man kan ramme wiren hvis man kaster dem med en snor med et lod i. Så hvordan i alverden er de havnet der? Er svaret på spørgsmål 1 faktisk at det er belysningsvæsenet der står bag?

Jeg håber at du, kære læser, kan bidrage til opklaringen af mysteriet om Nørrebros svævende badeænder.

08.07.2007

Væske i basunen - et væddemål

Hvor kommer den væske fra som lander i basunen? Fr lungerne eller fra munden?

Under Spor-festivalen i maj mødte jeg komponisten Jexper Holmen, som længe har været en flittig læser og kommentator på denne blog. Efter en koncert med den svenske basunist Ivo Nilsson, der bl.a. benyttede væsken i basunen til at lave hvislelyde med, bevægede Jexper og jeg os ind i en diskussion om hvorvidt der er tale om mundvand eller lungevand (formentlig som kondensvand). Det endte i et væddemål, og jeg har ikke fået gjort noget ved det før nu. Jeg siger ikke hvem der mente hvad.

Nu spørger jeg hvem der end må vide noget om dette:
Kommer væsken som ender i basunen primært fra lungerne eller primært fra munden?

20.06.2007

Anders And-historie efterlyses

I forlængelse af min nyvundne interesse for Anders And har jeg forsøgt at finde frem til den historie der gjorde allermest indtryk på mig som barn. Jeg har forsøgt at søge på udvalgte nøgleord på nettet, men har ikke fundet den. Jeg vil meget gerne have hjælp til at findeden. Jeg skal derfor forsøge at gengive den frit efter hukommelsen, som efterhånden er lidt rusten, da der er er gået op mod 30 år siden jeg læste den sidst:

Georg Gearløs har opfundet en virtual reality-agtig maskine, hvor en persons fantasier bliver til en verden som andre kan færdes i. Anders And tager således ungerne på en fantastisk, men også lettere pædagogisk rejse til imaginære planeter hvor dtørrelsesforholdene er radikalt anderledes. Ænderne bliver altså i stigende grad mikroskopiske, således at først insekter og siden ligefrem mikroorganismer og vira bliver kæmpestore.

Den har spøgt i mit hoved lige siden, idet den sætter fantasien i omdrejninger samtidig med at den giver anledning til overvejelse over størrelsesforhold og mikroskopisk liv, noget som de færreste børn måske har overvejet: hvordan ser verden ud fra en bakteries målestok?

Kender du den? I så fald må du meget gerne lægge en kommentar her med - om muligt: titel (engelsk/dansk), forfatter, tegner og ikke mindst: hvor den er trykt/genoptrykt.

26.01.2007

Særpræget cykelstil: hæl-trådet

Hvem er de mennesker der cykler med den bagerste del af foden på pedalen? Eller rettere: hvorfor gør de det? En løs statistik fra mine ture gennem byen siger at ca. 5% af alle cyklister vælger at gå imod det indlysende i at træde med forfoden og vælger at træde enten decideret med hælen eller evt. blot med den midterste del af foden. En tredjedel af disse vender samtidig fødderne udad.

Hvis du, kære læser, er en af dem der cykler på denne måde, må du meget gerne svare på følgende spørgsmål. (Jeg er ikke ude på at dømme nogen, jeg er bare forundret og nysgerrig).
1. Er din træden med hælen et bevidst valg efter moden overvejelse? Hvis ja, hvad går disse overvejelser ud på?
2. Er du bevidst om at andre måske kunne synes det ser lidt uelegant ud?
3. Er du klar over at det er usundt for hoften?
4. Er du helt med på at du udnytter kraften i dit tråd meget dårligt? Måske ønsker du simpelthen ikke at køre for stærkt?
5. Er du også en af dem der har valgt at vende fødderne udad nu du er i gang? I så fald, hvad er baggrunden for denne særprægede kombination af to alternative kørestilarter?

Jeg håber på at nogen vil hjælpe mig med at opklare disse presserende spørgsmål.

16.10.2006

Sideskilningens politiske tegnværdi

Det er ikke noget nyt at der er en vis sammenhæng mllem frisurer og politisk orientering. Således er det en kendt sag at mange langhårede mænd er venstreorienterede, og det kan man let nok forstå i lyset af hippie-tiden og opgøret med den borgerlige livsstil.

Men hvorfor er sideskilningen egentlig højreorienteret? At det statistisk forholder sig sådan at mænd med sideskilning statistisk set befinder sig langt længere til højre end gennemsnittet er jeg ikke i tvivl om. (Naturligvis findes der undtagelser; dette handler om det statistisk signifikante). Jeg har bemærket det lige siden jeg gik i gymnasiet, og det synes ikke at have ændret sig voldsomt i de 20 år der er gået. Kig fx på Dansk Folkepartis mandlige toppolitikere. Hvis man ser bort fra Søren Espersen (som ikke har hår nok), så har de alle sideskilning: Jesper Langballe har den største og mest prangende, men også Søren Krarup, Peter Skaarup, Kristian Thulesen-Dahl og Mogens Camre. A coincidene? I think not!

langballe.jpg

Nu er spørgsmålet så hvad sideskilningen signalerer, og hvorfor den er så attraktiv for en konservativ, liberalist eller nationalkonservativ? Er det den lettere arrogance en sådan frisure kan udstråle (Langballe-modellen)? Er det signalet om ambitiøsitet og disciplin (modsat hippie-frisuren)? Hvis ja, hvordan har sidekilningen fået det udtryk? Hvad er det ved et hår redt til siden der giver dette indtryk?

Jeg har ikke det endelige svar, men vil gerne have nogle bud. Først må jeg lige slå to ting fast: for det første gælder det samme ikke for midterskilningen, der synes politisk mere neutral, men som vel egentlig er lige så "pæn" i traditionel forstand. For det andet vender sideskilningen ikke altid mod højre, fx er Langballes venstredrejet, så det er ikke dér vi finder forklaringen.

(Desuden duer argumentet om at DF skulle være et midterparti ikke: hvad angår det kulturelle og moralske er de gammeldags nationalkonservative og meget højreorienterede. Hvad angår den økonomiske politik er de ganske vist faldet til patten, men med en fortid som nulskats-Fremskridtsparti er der ingen tvivl om at det er til højre de skal placeres. Desuden er det vel netop de konservative dyder (gud/konge/fædreland) som mest slår igennem i frisuren).

14.04.2006

Girl

Forstår du teksten til "Girl" med The Beatles?

Jeg har for nylig taget guitarspillet op igen efter 15 års pause og sidder og hyggeklimprer. Jeg spiller i første omgang hvad der nu er i mine gamle mapper - ikke mindst Beatles-sange. Som regel tænker jeg ikke så meget over teksterne, har mere en overordnet ide om hvad sangen handler om, selv om jeg kan den udenad. Men så er det ind imellem det sker at en sangtekst trænger igennem i al sin semantiske vælde. Dens udsagn melder sig, enten afklarende ("nå, det er det de mener") eller også slår det mig med undren at en tilsyneladende banal tekst ved nærmere eftersyn viser sig at være meget gådefuld. Således "Girl", som det skal handle om i det følgende:

Læs videre: "Girl" »

23.06.2005

Dronning Louises bro?

Er der nogen der ved hvad der sker på Dronning Louises Bro netop nu?

20.05.2005

Podcasting - nogen forslag?

Ud over at jeg har købt mig en iPod har jeg nu også downloadet et glimrende Podcasting-program.

(For dem som ikke ved hvad Podcasting er, så er det i al sin enkelhed radio der ligger som MP3-filer på nettet, lige til at downloade til sin iPod eller anden MP3-afspiller)

Jeg har med det samme sat den til at hente mit yndlingsprogram In Our Time fra BBC. Og der er rygter (uden dato) om at DR snart begynder at podcaste udvalgte programmer. Men indtil da vil jeg høre om der er nogen som kan anbefale noget andet podcasting som kunne tænkes at falde i min smag? Jeg gider ikke høre folk der fortæller om sig selv eller den slags, det skal være på et vist niveau. Og have et indhold der er klogt og interessant eller evt. meget, meget morsomt.

02.01.2005

Og mig, sagde hunden

Jeg tænker at min weblog vil være et godt sted at stille de spørgsmål som jeg ikke har kunnet finde svar på, hverken i opslagsbøger eller ved ihærdig søgning på nettet. Så her kommer der et spørgsmål, som du meget gerne må svare på hvis du kender svaret eller har en ide om det eller et hint eller et tillægsspørgsmål:

Hvorfra stammer udtrykket "og mig, sagde hunden", som adskillige mennesker bruger når de skal kokettere med at de er så ubeskedne at nævne sig selv?

Det lyder som om det kunne komme fra en gammel komedie, hvor der indgår en talende hund, som gerne vil nævnes. Jeg forestiller mig at denne hund gang på gang fyrer replikken af, så den har haft samme status som De Nattergales "det' bar dejle" og Drengene fra Angoras "ja nemlig ja" og er blevet hængende i sproget. Men jeg aner det ikke!

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2