Kategori-arkiv: Støjens æstetik

Forsiden

02.01.2009

Hegarty om støj

Der er kommet en ny bog om støj, skrevet af Paul Hegarty. Jeg havde glædet mig meget til at kigge nærmere på den, men jeg kan ikke undgå at være ret skuffet. Den handler alligevel næsten ikke om støj, men snarere om det progressive i musik som sådan, og dette ud fra et meget spekulativt udgangspunkt. Musikken forsvinder og tilbage er abstrakte ræsonnementer i forlængelse af diverse filosoffer og nogle meget generaliserende blik på forskellige fænomener. Og så er den meget kedeligt skrevet. Dette siger jeg ikke for at fremhæve min egen bog om støj (der sikkert også har sine svagheder), men fordi den type bog, han lægger op til, burde kunne skrives langt bedre.

Jeg har anmeldt bogen til det svenske tidsskrift Nutida Musik

Hvis andre har læst den og har en mening om den kan vi diskutere den her.

08.03.2008

Camilla: 24 plader på 24 timer

Et af de mere mærkværdige musikalske eksperimenter finder sted i dette døgn: de næste 24 timer indspiller bandet Camille 24 plader, som løbende publiceres online til download. Så vidt jeg kan forstå er der tale om støjimprovisationer, og bl.a. Per Gøtz (kendt fra Frodegruppen 40) og Nikolaj Zeuthen (kendt fra Skammens vogn og bidragyder på Det spekulative øre) vil kigge forbi og optræde som gæstemusikere. Det samme vil ifølge pressemeddelelsen bandet The Floor Is Made Of Lava og brødrende Woetman.

Se hjemmesiden her og læs pressemeddelelsen nedenfor:

Læs videre: "Camilla: 24 plader på 24 timer" »

16.01.2007

Vinyl-nostalgi (interview)

I sidste uge blev der sendt et interview med mig om musik og nostalgi i programmet Apropos på P1. Jeg taler primært om vinyl-nostalgi, om længslen efter de gamle vinylplader, og ikke mindst om hvordan dette viser sig i kunstigt produceret vinylstøj i 1990'erne. Her inddrager jeg bl.a. mine pointer fra dette essay.

Efter interviewet med mig er der en samtale med sangerinden Ann Mette Elten, der laver nyindspilninger af gamle popsange. Hendes vinkel er selvsagt en noget anden end min - det er egentlig kun temaet musik og nostalgi der binder de to ting sammen. Så heldigvis blev de ikke krydsklippet, men holdes adskilt i udsendelsen.

Læs mere og hør programmet her.

15.12.2006

Merzbow i København

På mandag kommer den japanske støjkonge Merzbow til København og spiller i Plex. Det har jeg ventet på skulle ske i mange år - af en eller anden grund har han vist kun spillet i Jylland tidligere. Merzbow laver ren støjmusik, og har gjort det på flere hundrede cd'er. Koncerten er forlængst udsolgt, men heldigvis har jeg billet. Det bliver stort!

Politiken har en formtale i dagens iByen-tillæg, hvor jeg og Jørgen Teller bliver interviewet. Indtil videre kan artiklen læses her. Det er en fin artikel af Rasmus Strøyer med en flot collage som illustration.

Jeg har fået artiklen at se før den blev trykt og haft mulighed for at korrigere fejl i det jeg bliver citeret for - det er god journalistisk skik (man citeres jo aldrig ordret), og jeg kan derfor stå inde for mine udgydelser. Der er dog tale om ganske få uddrag af en samtale på 45 min., så jeg havde mildt sagt mere på hjerte, men det er mediets vilkår.

Mine skriverier om Merzbow

07.11.2006

Det æstetiskes aktualitet

Så er bogen Det æstetiskes aktualitet kommet på gaden. Antologien handler om den øgede æstetisering af vores omgivelser i de senere årtier - fra turisme til mad, fra musik til økonomi - med en række mere principielle filosofiske overvejelser over æstetiseringens rolle, muligheder og problemer. Ud over en lang række danske bidrag rummer bogen en diskussion mellem fire af de mest interessante nutidige æstetik-teoretikere: Gernot Böhme, Mario Perniola, Martin Seel og Richard Shusterman.

Det handler altså om hvordan formgivning, atmosfære, branding, design mv. vinder indpas som bevidst strategi inden for områder hvor man før ikke gjorde så meget ud af den æstetiske oplevelse. På godt og ondt.

Aestetisering.jpg

Min egen artikel handler om glitch-musik i lyset af teknologi og lyddesign. Den har den mundrette titel "Klik, tik, bip, sssss, fffff - Glitchmusik og æstetiseringen af det teknologiske lydmiljø". Den adskiller sig fra de fleste andre ved ikke at omhandle et allerede æstetiseret ikke-kunstnerisk fænomen, men snarere omvendt: at behandle et ellers ikke-æstetiseret fænomen for så vidt som det behandles af kunsten. Dette fænomen er teknologiens fejl- og bilyde. CD'en der går i hak, computerens små driftslyde etc.

Læs mere om min artikel her.
Læs mere om bogen her.

13.10.2006

Vinyl-terror

Et lille tip til kulturnatten i København i aften: tag ind og oplev Vinyl-Terror-Soundsystem i kunstakademiets gård, kl. 20-24. Det er to kunstakademistuderende (Camilla Tygstrup Sørensen og Greta Dahl Christensen) som har lavet en sindrig installation med vinylplader. De har ødelagt vinylplader og ombygget pick-up'er, pladespillere og højttalere til nogle fascinerende gør-det-selv-maskiner, der udsender lyd de selv har komponeret. Musikken/lyden spænder fra støj til ambiente soundscapes. Man kan komme og gå som man vil til aftenens performance i Charlottenborg kl. 20-24.

Vinylterror.jpg

07.07.2006

Støjtema - tre100tresgrader

Magasinet som hedder tre100tresgrader har lavet et temanummer om støj. Ud over et kort interview med mig om støjrock, er der artikler om en foley artist, om uforklarlige stemmer på båndoptagelser, om hifi-entusiasme, om skizofrene der hører stemmer og om blindes og døves forhold til lyde. Altsammen spændende emner som behandles af journalistspirer fra journalisthøjskolen i ret korte artikler.

Jeg har ikke fået læst nummeret endnu - bortset fra en hurtig gennemlæsning af interviewet med mig selv. Jeg synes selv at jeg kommer til at lyde lovligt kategorisk i forhold til hvad jeg egentlig mener, men som bekendt er det jo præmissen når man bliver interviewet.

Magasinet kan læses online eller printes ud (pdf) her.

04.04.2006

Vinylstøj - støv og nostalgi

Nu har jeg skrevet den klumme om vinylstøj på cd-indspilninger som jeg tidligere har lovet. Min tese er at grundene til at netop vinylstøjen er blevet en så vigtig nostalgisk markør er (mindst) trefold: det handler om vinylpladens gradvise og unikke måde at blive slidt ned på, om støvets forhold til erindring og om en bestemt autenticitetsforestilling.

Essayet kan læses her

Den bygger på midterdelen af et foredrag jeg holdt i Helsinki på et seminar om "Dust and noise". Resten af mit foredrag handlede om støv og støj som gener i arbejdsmiljøforstand, om sprængninger af bygninger der skal destrueres, om støj som visuel metafor for støv i billed- og video-redigeringsprogrammer og endelig om støvsugeren som auditivt fænomen. Til sidst præsenterede jeg Jakob Kirkegaards lydværk Vildspor om en grammofon-pickup, der frigør sig fra pladespilleren og drager ud i verden for at registrere dens lyde.

26.03.2006

Støj som middel mod selvmordsvirus

Den japanske film- og videoinstruktør Shinji Aoyama har lavet en spillefilm om en frygtelig virus der får folk til at begå selvmord. Der findes dog en modgift mod denne virus, og det er støjmusik spillet højt og længe! Uden at være ekspert i japansk undergrundskultur forekommer det mig at en sådan film kun ville kunne opstå i Japan - Ringen møder Merzbow!

Filmen hedder Eli Eli Lema Sabachtani, hvilket jo betyder "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig?" på hebraisk. Den var åbenbart med på cannes-festivalen sidste år, men blev forbigået i tavshed. Skammeligt, mener The Wires lederskribent Chris Bohn, der hylder filmen og anbefaler den til alle der har "blot en flygtig interesse i støj". Heltene i filmene er en støjmusik-duo, der rykker ud og spiller støj når folk er ved at kaste sig ud fra bygninger og klippevægge. De vader rundt i lig fra selvmord på jagt efter gode støjkilder til at videreudvikle deres musik.

Instruktøren er også støjkomponist, og har tidligere arbejdet sammen med Jim O'Rourke. Det er naturligvis en meget lydorienteret film om musikkens kraft, men efter sigende også noget særligt på det visuelle plan. Og jeg vil meget gerne se den. Desværre er chancerne nok minimale for at den kommer op i Danmark. Måske var det noget for Natfilm-festivalen til næste år?

Læs mere om filmen her.

27.02.2006

Vinylstøj på cd

I 1990erne var der en vinyl-nostalgisk trend med at tilføje vinylpladestøj (lyden af støv og små ridser på pladen) til cd-indspilninger for at give dem en særlig atmosfære. Jeg har hørt masser af eksempler, men kan ikke komme i tanker om særligt mange lige nu.

Om et par dage skal jeg holde et foredrag i Helsinki og forholdet mellem støv og støj, og der bliver vinyl-nostalgien et af kernepunkterne. Mit primære eksempel på brugen af vinylstøj bliver Portishead, som næsten konsekvent understøtter den melankolske atmosfære med vinylknitren - især på det andet album.

Men jeg ville gerne (også til en anden gang) have nogle flere gode eksempler på denne trend. Jeg ved at jeg er stødt på en del, men jeg har ikke tid til at lave mere research lige nu, da jeg har uhyggeligt travlt med både foredrag og almindelig undervisning. Så derfor tillader jeg mig at spørge dig, kære læser: kan du komme i tanker om nogle eksempler på numre (cd) der er blevet tilført vinylknitren? Enten som diskret atmosfære eller som direkte reference til vinylplader. I så fald må du meget gerne nævne dem i kommentarerne. På forhånd tak!

22.11.2005

Den beroligende støj

Min anden klumme for AUX handler om hvordan ren støj kan virke beroligende på bl.a. spædbørn, søvnløse og patienter under lokalbedøvelse. Læs den her.

24.08.2005

Fænomenet støj og begrebet "støj"

Da min bog Støjens æstetik udkom var der en del rare anmeldelser rundt omkring (se her, læs nedefra). Siden tog Lars Hvidberg bogen op og vi diskuterede forholdet mellem følelse og rationalitet (se her).

Men den mest grundige diskussion og kritik af bogen indtil nu kommer fra Kasper Eskelund, der for over et år siden skrev "Commentary on Torben Sangild's Støjens æstetik" i Journal of Music and Meaning nr. 2, 2004. Den kan læses her.

Han kritiserer den store afstand han ser mellem fænomenet støj og begrebet støj i min bog. Det er en interessant diskussion, og jeg er beæret over opmærksomheden, men fordi jeg kom væk fra det har jeg først svaret på kritikken nu. Mit svar kan læses her.

30.05.2005

Da jeg var en støjprovo

Når man har skrevet en bog om støj i musikken får man mange forskellige reaktioner - nogle kigger tomt frem for sig, som om man kommer fra en planet de helst vil undgå at høre mere om, andre er undrende og nysgerrige, og igen andre synes det er totalt cool.

Jeg har kun én gang oplevet at nogen blev direkte provokerede af det, som syntes det stred mod deres mest grundlæggende principper. Det var foreningen Lyd & Miljø, som for et par år siden forsøgte at hænge mig ud i deres medlemsblad som den rige lektor der lærte de studerende at støje mens jeg selv boede i en luksusvilla på Strandvejen. Hvordan kunne det dog gå til? Jo, læs her:

Læs videre: "Da jeg var en støjprovo" »

20.10.2004

Støj og gestus

Så er det nye nummer af det akademiske tidsskrift Journal of Music and Meaning udkommet, hvori jeg har en artikel om forskellige former for støj som musikalske gestus. Jeg skelner mellem en ekspressionistisk støjgestus, en indadvendt støjgetus og en minimal støjgestus. Musikeksemplerne som næranalyseres er Band Of Susans, My Bloody Valentine og Merzbow. Desuden er der en kæmpelang note hvor jeg lægger en ansats til en generel teori om musikalsk betydning gennem gestusbegrebet. Det er på engelsk og online med lydeksempler tilknyttet, hvilket er en stor force ved dette tidsskrift, for det er nu rarest at læse om musik hvis man også lige kan høre den musik der skrives om.

Læs artiklen her

18.10.2004

Bad Music endelig på gaden!

Så er bogen Bad Music endelig kommet. Der er tale om en antologi på det engelsk-amerikanske forlag Routledge som tager fat i musik som regnes for dårlig, på den ene eller den anden måde. Coveret er retro-agtigt:

Bad Music

Jeg bidrager med artiklen "Glitch - The Beauty of Malfunction", som handler om musik der benytter digitale fejlkilder som lydmateriale - CDer der går i hak, computerstøj etc. Og som titlen mere end antyder advokerer jeg for den særlige skønhed som kan findes i visse typer glitch-musik. Desuden reflekterer jeg over hvilke sider af tekonlogien der afspejles i en sådan praksis.

Af de mere kendte glitch-navne kan nævnes Oval, Microstoria, Fennesz, Nobukazu Takemura, Ryoji Ikeda og Alva Noto.

Opdatering: Efter at have kigget nærmere på bogen præsenterer jeg nu kort de forskellige artikler her:

Læs videre: "Bad Music endelig på gaden!" »

26.09.2004

Svar til Lars Hvidberg om Støjens æstetik

Lars Hvidberg har læst min bog Støjens æstetik, og skriver om den på sin weblog. Der er mange pæne ord og så én overordnet indvending, som jeg vil svare på her. Den angår forholdet mellem følelse og rationalitet i musikken.

Læs videre: "Svar til Lars Hvidberg om Støjens æstetik" »

29.08.2004

Anmeldelse af Støjens æstetik 7 - nu i Norge

Det norske musikmagasin Groove har anmeldt Støjens æstetik, og den anmeldelse er jeg meget glad for. Ligesom de danske er den meget positiv, men her lægges oven i købet vægten på de aspekter af bogen som jeg selv finder vigtigst - ikke mindst kombinationen af kærlighed/engagement og analyse/refleksion.

Anmeldelsen ligger online her på Groove.no

Se tidligere poster om Støjens æstetik (inkl. de seks første anmeldelser) her (læs nedefra)

06.08.2004

Støjens æstetik skal oversættes - nu med CD!

Jeg er lige blevet ringet op af mit forlag, som havde to gode nyheder:
1. De vil oversætte Støjens æstetik til engelsk og udgive den med tilhørende CD!
2. De vil måske udgive min ph.d-afhandling, Objektiv sensibiliteti en lettere redigeret form.

:-D

Nu vil nogle sikkert blive forvirrede og spørge om ikke jeg allerede har udgivet The Aesthetics of Noise? Jo, men det er blot en lille sag, en slags resumé af den danske udgave (udkommet to år forinden). I den danske er der lange analyser af Sonic Youth, The Jesus & Mary Chain, My Bloody Valentine og Band Of Susans, ligesom såvel det historiske som det filosofiske er udvidet betragteligt. Og så altså en tilhørende CD med relevant musik!

Det kan godt være der gik 7 år med at få nogen til at udgive en bog om støj (afslag på afslag), men nu kører det!

Egentlig havde jeg ikke regnet med også at få min afhandling ud i bogform (og det er heller ikke sikkert det sker), men det kunne da være dejligt. Så skal jeg bare finde tiden til at skrive den om fra artikelform til bogform.

Links til Objektiv sensibilitet
Læs resumé her
Læs afslutningen om sneglens følehorn her

Links til Støjens æstetik
Bogen udkommer
Omslag og bagsidetekst
Anmeldelser og andet relateret her på webloggen (læs nedefra, denne tekst vil stå øverst)
Forlagets præsentation

Anmeldelser af Støjens æstetik
Politiken
Gaffa
Geiger
P1 Morgen
P2 Lyt til nyt

19.05.2004

Nyt oplag i trykken

Hvis jeg lige kort skal fortsætte i det selvfede spor, så er der kommet melding om at Støjens æstetik har været udsolgt i nogen tid, og at 2. oplag er i trykken og udkommer primo juli.

Det betyder at min bog (som det tog mig 7 år at få nogen til at udgive) faktisk har solgt sit første oplag på 4-5 måneder. Det kan passende være en hilsen til de forlag og fonde som ikke troede nok på den.

Links:
Bogen udkommer
Omslag og bagsidetekst
Anmeldelser og andet relateret her på webloggen (læs nedefra, denne tekst vil stå øverst)
Forlagets præsentation

Oversigt over anmeldelser
Politiken
Gaffa
Geiger
P1 Morgen
P2 Lyt til nyt

17.05.2004

Funky

Jeg har fået nys om at de unge mennesker synes at jeg er "FUNKY"!. Jeg rødmer...

03.05.2004

Syvende anmeldelse af Loaded

Ud over de tre første og de tre næste anmeldelser af Loaded føjer der sig en syvende til, nemlig i Musikmagasinet Soundvenue. Anmelderen er glad for bogen, men finder (i lighed med mange andre) at der er for mange anekdotiske artikler. Min egen artikel bliver til gengæld nævnt blandt de gode. Læs anmeldelsen her.

16.04.2004

Bad Music

Seneste nyt om bogen Bad Music er at den udkommer til sommer. Det er den bog hvortil jeg har skrevet artiklen "Glitch - The Beauty of Malfunction". Ellers handler bogen om "dårlig" eller "slem" musik, hvilket kan forstås på mange måder - især musik der traditionelt regnes for dårlig smag (såsom Country & Western eller rock-musicals). I min artikel er det mest noget med at der musikalsk benyttes lyde som man betagter som uønskede - når CDen går i hak, når computeren laver baggrundsstøj etc.

Der er kommet en præsentation af den på Routledges hjemmeside.

Ellers kommer denne blog nok til at ligge lidt stille i de næste par uger på grund af travlhed og rejse.

26.03.2004

My Bloody Valentine-udgivelse

My Bloody Valentine kommer med en ny plade her i foråret! Det skulle være ganske vist. Men der er ikke tale om den i 13 år ventede opfølger til mesterværket Loveless.

Der er i stedet tale om en dobbelt-CD hvor den første rummer nye mixninger af samtlige tracks fra de tre EP'er You Made Me Realize, Glider og Tremolo. Der er tale om genial musik, men jo altså ikke om noget nyt. Om de nye mixes lægger noget til de oprindelige versioner har jeg svært ved at tro, men det må jo høres når den kommer.

Den anden CD er umiddelbart mere interessant. Her er hidtil uudgivne ting, som kun har floreret i dårlige MP3-piratversioner, men som nu kommer til ære og værdighed.

Her er en komplet trackliste og et link til et interview:

Læs videre: "My Bloody Valentine-udgivelse" »

10.03.2004

Anmeldelse af Støjens æstetik 6 - DMT

Den sjette anmeldelse af min bog kommer som lidt af en efternøler, og den er ikke så interessant i forhold til de andre anmeldelser. Der er snarere tale om en kort beskrivelse fra en anmelder (Erik H.A. Jakobsen) der tilsyneladende "helst undgår rockmusik", og måske også derfor undgår at udtale sig om hvorvidt han kan lide den eller ej. Med mindre at man altså læser mellem linjerne og ser en diskret ros af mine præcise definitioner og de interessante refleksioner.

Den står i det nye nummer af DMT (Dansk Musik Tidsskrift), der da også har konservatoriemusikken som sit kerneområde. Den kommer her:

Læs videre: "Anmeldelse af Støjens æstetik 6 - DMT" »

01.03.2004

Mmmmm - hvid støj

Jeg har jo i mange år slået til lyd for at støj ikke bare kan affærdiges som ubehagelig, men at det afhænger af sammenhængen og af hvilken indstilling man har til lyden. Derfor opererer jeg i Støjens æstetik ikke blot med et støjbegreb, men med tre, hvor det subjektive (de ubehagelige lyde) kun er ét af dem.

Jeg havde dog aldrig troet at industrien ligefrem ville markedsføre støj, oven i købet hvid støj (dvs. susen som en radio mellem to stationer), som medicinsk og terapeutisk afslapning, også for små børn. Men jo, det er ganske vist, firmaet Pure White Noise har lanceret en række Cder med forskellige former for støj. Her kan du simpelthen købe lyden af radiostøj, ventilator, aircondition-anlæg, luftfugter og hårtørrer! Men naturligvis også naturens egen støj – regnvejr, tordenvejr, blæsevejr, og endda baggrundslyden af jorden selv!

Læs videre: "Mmmmm - hvid støj" »

27.12.2003

Anmeldelse af Støjens æstetik 5 - Geiger

Det glimrende århusianske musiktidskrift Geiger (der desværre står i skyggen af det mere poppede Gaffa) nåede tilsyneladende lige at anmelde min bog inden jul, og anbefaler den oven i købet som julegave. Denne (mig bekendt) femte anmeldelse af Støjens æstetik er bestemt også overvejende positiv - ja faktisk er den største indvending at anmelderen (Morten Bruhn) gerne ville have haft mere af den midterste skuffe, nemlig næranalyserne af udvalgte bands. Og det er jeg glad for, for det er selv den del jeg regner for den vigtigste.

Læs anmeldelsen her

Som det ofte sker er der nogle småfejl hist og her, ligesom jeg også har nogle kommentarer til anmeldelsen i øvrigt - de kommer her:

Læs videre: "Anmeldelse af Støjens æstetik 5 - Geiger" »

10.12.2003

Anmeldelse af Støjens æstetik 4 - P2

Den fjerde anmeldelse af bogen udmærker sig ved at have lydeksempler, så man kan danne sig en smule indtryk af hvad det er for noget musik, hvis man ikke allerede kender det. Der er tale om P2-programmet Lyt til nyt som i tirsdags præsenterede Støjens æstetik på flot manér, synes jeg. Anmelderen (Erik Christensen) gør ikke så meget ud af at vurdere den direkte, men de ord han undervejs benytter må siges at være ganske smigrende!

Læs mere og hør indslaget her

Hvis du klikker nedenfor kan du læse et par detaljekommentarer til indslaget.

Læs videre: "Anmeldelse af Støjens æstetik 4 - P2" »

08.12.2003

Anmeldelse af Støjens æstetik 3 - Politiken

Sandelig om ikke jeg også er blevet anmeldt i et af de store dagblade, nemlig Politiken. Anmelderen er Thomas Michelsen, der normalt skriver om klassisk musik. Den er overvejende positiv, og jeg er glad for at den understreger mit engagement i og kærlighed til den musik jeg skriver om. Hvis du klikker nedenfor kan du læse anmeldelsen og mine kommentarer til den.

(Og så skal jeg lige nævne at bogen også bliver anmeldt i P2 på tirsdag 21.30 i programmet Lyt til Nyt)

Læs videre: "Anmeldelse af Støjens æstetik 3 - Politiken" »

06.12.2003

Anmeldelse af Støjens æstetik 2 - P1

Så er Støjens æstetik blevet anmeldt igen (og igen positivt), denne gang i P1 Morgen i tirsdags, hvor anmelderen (Alexander Buchwald) talte om bogen i 4 minutter. Den ligger online her.

Det er tydeligt at denne anmelder lægger vægt på nogle andre ting end Gaffas anmelder. Hvor Gaffa lægger vægt på det musikalske som sådan er P1 mere interesseret i de analytiske og teoretiske pointer (selv om der kun nævnes ganske få).

Det er dejligt at bogen falder i god jord - nu må vi se hvad der sker i weekenden...

[Her var der et link til udsendelsen]

Tilføjelse august 2004: linket virker ikke mere, da fagbogsanmeldelser automatisk bliver fjernet fra DRs hjemmeside efter et halvt år :-(

21.11.2003

Anmeldelse af Støjens æstetik 1 - Gaffa

Så er den (mig bekendt) første anmeldelse af Støjens æstetik kommet, og den er heldigvis endog meget positiv! Det er i Gaffa. Anmelderen (Ole Rosenstand Svidt) er begejstret: analyserne inspirerer ham til at finde sine støjplader frem igen og de filosofiske refleksioner finder han ikke sværere end at alle skulle kunne følge med. I det hele taget synes han det er godt, og man kan mærke at han har nydt at læse bogen. Det er jeg rigtig, rigtig glad for! Det er en stor lettelse at få ros fra starten af, og det er en enorm tilfredsstillelse hver eneste gang nogen giver udtryk for at det man skriver inspirerer dem eller giver dem en god læseoplevelse eller sætter tanker i gang. Det er jo det som er målet med overhovedet at skrive.

Anmeldelsen kan læses her.

04.11.2003

Bogen er kommet!

Nu skulle det være sikkert - min bog er udkommet! Det holdt hårdt, og af diverse forlagsadministrative grunde er det blevet forsinket i flere omgange.

Men nu kan Støjens æstetik købes i alle boghandlere, fx her.

(klik her for at se hvad det hele handler om, hvis du ikke har fulgt med)

17.10.2003

Lee and me

I 1996 havde jeg en email-korrespondance med guitaristen Lee Ranaldo fra Sonic Youth. Jeg var ved at færdiggøre mit speciale om støj, og havde kontaktet Ranaldo i New York tilbage i 1994 med henblik på nogle spørgsmål om støj og ekspressivitet. Selve kontakten var en forlegen affære, men han viste sig at være fin nok og vi lavede en aftale om at mødes, som jeg var nødt til at aflyse, hvilket jeg var meget ærgerlig over.

Nå men han gav mig sin email-adresse og senere kunne jeg så løbende stille ham nogle spørgsmål som han tålmodigt besvarede. Nu er det så at han åbenbart har lagt en del af vores gamle korrespondance ud på nettet på Sonic Youths officielle hjemmeside, hvilket jeg er ikke så lidt stolt af! (selv om jeg i dag ville kunne formulere nogle langt bedre spørgsmål).

(Hvis nogen ikke ved hvem Sonic Youth er, så er de et af de førende støjrockbands som har eksisteret iden 1980 og som har betydet meget for mig. Det kan man læse mere om i min bog Støjens æstetik, som udkommer i slutningen af næste uge).

13.08.2003

Forside til Støjens æstetik

Så er der kommet omslag til min bog. Det var egentlig meningen at der skulle være et simpelt udsnit af forlagets logo, men grafikeren "blev inspireret af bagsideteksten" og kreerede dette ved brug af billeder af de nævnte bands. Jeg er ganske glad for det!

Forside.gif

24.06.2003

Støjens Æstetik bliver udgivet!

Endelig! Min bog Støjens æstetik bliver udgivet ca. september, da jeg har fået penge til trykningen fra Lademanns Fond (5.000) og Sonning Fonden (10.000).

Historien er jo den at jeg skrev specialet 1995-96, og har forsøgt at få det udgivet i revideret form lige siden. Flere forlag har vist interesse, men har på forskellig vis syltet eller droppet den senere med den begrundelse at emnet var for smalt/specielt. For 1½ år siden sagde Mutivers jatak til at udgive den på betingelse af at jeg selv skrabede sammen til at dække det kalkulerede underskud. Og efter afslag fra utallige andre fonde har jeg nu fået skrabet det absolutte minimumsbeløb sammen til en skrabet udgivelse (uden illustrationer eller andet gejl), men det er en bog, og den meget større (128 s.) end den lille engelske.

Dette er så at sige den tredje udgave med et nyt kapitel om støj i elektronisk musik, skrevet sommeren 2002 - et kapitel som jeg allerede kunne have lyst til at udvide og omskrive betragteligt, men det bliver der vist desværre ikke mulighed for.

Det er en stor lettelse at få den ud! Tak til alle der har hjulpet (I bliver nævnt i forordet til bogen), og en særlig tak til Klaus Lynggaard og Jørgen I Jensen for officielle anbefalinger.

Du kan se en indholdsfortegnelse til bogen ved at klikke her

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2