Skæg med bogstaver

From Sangilds Wiki
Jump to: navigation, search

Denne TV-anmeldelse, skrevet af Torben Sangild, blev bragt i Politiken 16/11-2010. Skal citeres med tydelig kildeangivelse af dette.

Bogstaver

Vimmer er en absurd-tragisk skikkelse. Han kan hverken læse eller skrive, men er indehaver af en skilteforretning. Han støder derfor hele tiden hovedet ind i ‘Pas på hovedet’-skiltet. Selv hans forældre er skilt. Hans stamkunde er en mand med et meget langt, sort skæg, der slæber hen ad jorden. Det er ham med skægget, der er hovedpersonen, og han skal have et skilt, hvor der står ‘Hus’ på, men det kan han kun få ved at skære i ‘Huskeseddel’-skiltet med ordkløveren.

Der er ‘Skæg med bogstaver’ på DR 1, og denne gang handler det om bogstavet H. Bogstaver er abstrakte tegn, men her bliver de gjort så konkrete som muligt: H’et er en hvid, mandshøj figur, der er løbet væk, og som Hr. Skæg skal finde sammen med barnet Hannibal. De studerer bogstavets form og lytter efter dens lyd. Bogstavet klippes ud i papir, børn fortæller hvad det ligner, det er udgangspunktet for den fine sang ‘Hr. Hansens Hemmelighed’, og der er oven i købet en dans hvor den hoste-agtige lyd af H indgår som centralt element. Der leges også med ord, ikke kun i skilteforretningen, men også på den øde ø, hvor skæg bestiller hø, men får tilsendt en miniature-ø, fordi den frække krabbe med sine klosakse har klippet H’et ud. Og ikke mindst møder han et barn der staver sit navn for ham ved at bringe ham ting der begynder med alle bogstaverne i navnet. Som det hedder: ‘Alle ting i verden starter med et bogstav’.

Det er fremragende børne-tv. Det er ‘edutainment’ når det er bedst – underholdende læring, som vitterlig er underholdende. Min snart 3-årige datter interesserer sig pludselig for hvad alting begynder med, og det skyldes Hr. Skæg, alias Mikkel Lomborg. Man kender ham allerede fra ‘Skæg med tal’, hvor tallene fra 1 til 10 blev gennemløbet i hvert program. Jeg er tilbøjelig til at mene, at ‘Skæg med bogstaver’ er endnu bedre, fordi der er tid til at dvæle ved det enkelte bogstav og alle dets kvaliteter. Også musikken er glimrende. Syng med: ‘H h-h.h / H h-h-h’. Jo, en konsonant kan godt stå alene.

Torben Sangild

Se også


Til forsiden