Den nye TV-Avis
Denne TV-anmeldelse, skrevet af Torben Sangild, blev bragt i Politiken 30/9-2010. Skal citeres med tydelig kildeangivelse af dette.
Nye flasker
Så er TV-Avisen blevet fornyet. Eller det vil sige, æstetikken er ny: Nyt studie, nyt design, ny intro, ny jingle. Det skal både se mere skandinavisk og mere storladent ud, så studiet er kæmpestort med nogle gigantiske skærme, der kan viser panoramiske billeder der endda går rundt om hjørnet. Elementer af træ med indlagte lysbjælker, som spejler sig i gulvet, signalerer Skandinavien og minder lidt om lufthavnen i Helsinki. Studiet er holdt i kølig lyseblå, sat over for den orange farve, som dominerer tekstbjælker og logo. Værterne står op, men er til gengæld klædt på i mere diskrete farver.
Men lad os begynde med begyndelsen. Som det er trend i disse år, ser vi først studiet fra lang afstand, nu henlagt i mørke. Et kæmpemæssigt digitalur tæller de sidste sekunder op til begyndelsen. Så bryder helvede løs med stærkt roterende jordkloder, der udgør midten af TV-Avisens hæderkronede ‘øje’-logo. Musikken lægger sig i den traditionelle formel for nyhedsjingler, men denne har vægten på det fanfare-agtige, og ved at lægge sig endnu mere op af krimi-jingler som fx ‘Rejseholdet’, udtrykker den drama. Det morse-agtige, der signalerer troværdighed, er nedtonet. Fanfaren ender som altid på den højeste tone, en oktav over, og fortsætter så afdæmpet under overskrifterne, indtil den høje oktav igen afslutter disse.
Det orange øje-logo og det sorte DR-logo forbliver på skærmen, og suppleres hyppigt af overskrifter, nu med indlagte ‘mellemrubrikker’ ovenover. De holdes ‘levende’ ved at farveudtoningen bevæger sig diskret. Vejret præsenteres ved at man ser både nyhedsvært (forfra) og vejrvært (fra siden), hvorefter det præsenteres på traditionel vis med vejrkortet på en grå baggrund med lysbjælker. Måske er det mest markante, at der ikke er nogen afslutning på TV-Avisen. Her reklameres blot for det næste program, og så er vi ovre i det. Også tv er mere og mere på vej mod det rene flow uden klare programgrænser, ligesom radioen, og det er en irriterende udvikling.
Alt i alt et udmærket, men måske lovligt effektjagende design.
Torben Sangild
Se også
- [Supplerende bemærkninger og diskussion]