« Hvorfor er folk bange for edderkopper? | Forside | Formørkede tider »

Mine gener, dine gener

Vi har jo alle vore små sjove og søde (eller latterlige og hæslige) særheder, som tilsammen gør os til noget helt specielt. Nogle af dine særheder deler du dog med andre fx familien.
Men der er også en masse særheder som man har tilfælles med rigtigt mange mennesker og mange af dem bestemmes af generne. Fx er det genetisk bestemt at kunne få den der specielle "jeg-har-spist-asparges-i-går-og-nu-lugter-mit-tis-mærkeligt"-oplevelse. Jeg kan, min kæreste kan ikke. Gad vide om vores børn kommer til at kunne lugte det?
Hvordan kommer dine børn til at se ud? Se på din kæreste og dig selv og gennemgå denne liste, så får du en ide om det.

En lille forklaring: Vi har to kopier (alleler) af hvert gen. Hvis en allel er dominant vil man få egenskaben uanset hvilken allel man har som nummer to kopi.
Hvis en allel er reccessiv vil man kun få egenskaben hvis man har denne allel i to kopier. Dominante alleler skrives normalt med store bogstaver (A) og recessive med små (a).
For et givent gen kan man altså have følgende genotyper: AA, Aa, aa. Og nu til listen:

  • Evnen til at rulle tungen til en U-formet rende dominerer over mangelen på denne evne. (AA, Aa ruller tunge, aa kan ikke).

*Brune øjne dominerer over blå og grå; grønne øjne dominerer også over blå og grå. Mine øjne er brune med grønne stænk, min kærestes er brune. Så alt taler for at vores børn vil få brune øjne.

*Hvis man holder sine to lillefingre mod hinanden så hårdt som muligt og betragter dem fra håndfladen, så vil de fleste opdage at yderste led er udadbøjet. Bøjede fingre (B) dominerer over lige (b). Jeg har skæve lillefingre, så jeg er altså enten BB eller Bb.

*Krøllet hår (CC) er ikke helt dominerende over glat hår (C'C'). Heterozygoten (CC') har bølget hår. Hårets struktur afgøres af formen - glatte hår er næsten runde i tværsnit, krøllede hår er næsten flade og bølget hår er en blanding af hår der er runde eller ovale i tværsnit.

*Smilehuller (D) dominerer over ingen smilehuller (d).

*Buet, stor næse (E) er dominerende over middel, lige næse (e). Hvad med min opstoppernæse?

*Fregner (F) dominerer over ingen fregner (f).

*Fri øreflip (G) dominerer over fastvokset øreflip (g).

*Hår på oversiden af midterleddene af fingrene (H) er dominerende over ingen hår (h).

*Mørkt hår (I) dominerer over lyst hår (i).

*Ikke-rødt hår (K) dominerer over rødt hår (k). Hvis håret er mørkt (I) og også rødt (kk), ses det som mørkt med et rødt skær (der er altså tale om to uafhængige egenskaber).

*En nedadbuet hårrand i panden (widows peak) (L) dominerer over lige eller buet hårrand (l). En af min venner har “widows peak” og kan fortælle at det er et gennemgående træk i hans familie i mange generationer.

*Højrehåndethed (M) dominerer normalt over venstrehåndethed (m).

Skriv en kommentar

Seneste kommentarer

Dette er ikke et offentligt debatforum, men min private blog, så opfør dig venligst som gæst. Hvis du vil skrive en kommentar kan du enten klikke på linket lige under den post du vil kommentere - eller på postens link her (du kan skrive din kommentar nederst på siden):
Powered by Movable Type 3.2