« Ting kreationister hader | Forside | Næsten helt sande vandrehistorier om edderkopper »

Trodser humlebien fysikkens love?

Det er en sejlivet myte at humlebien i virkeligheden ikke kan flyve – at den trodser fysikkens love. Myten opstod ved at der engang var en der prøvede at benytte en basal ligning for flyvemaskiner til at regne på biers flyvning. Ligningen sammenholder den kraft det kræver for at lette med vægten og vingearealet.
I biers tilfælde giver beregningen en ekstremt høj værdi – en kraftudfoldelse der ikke vil være mulig for sådan et lille dyr. Så beregningen ‘beviser’ dermed at bier ikke kan flyve.
Men nu er der jo langt fra bier til flyvemaskiner. Eftersom beregningen forudsætter at bier har samme fysik som en flyvemaskine – som sjældent ses baske med vingerne – så er brugen af denne ligning i dette tilfælde temmeligt misvisende.
Det viser endnu engang hvordan empiri sejrer over spekulation – hvis den ser ud som om den flyver, så er det sgu’ nok fysisk muligt.

Denne og mange andre myter indenfor vidensskabens verden bliver aflivet på New Scientists "Last word." Prøv det!

Kommentarer

humlebien er en NAR!!!

Det synes jeg ikke; jeg synes, den er FOR SEJ. Der er noget med, at den kan levere nogle hampre stik. Og den kan ikke bruges som honningslave.

Nemlig. Og så har den en fin pels - nok bare kompliceret at lave en jakke af?

for lang tid siden var der en forsker der sagde at humlebien i virkeligheden ikke kan flyve men ham der regnede det regnede forkert

han tog ikke højde for en masse ting så i fysikken kan humlebien godt flyve det står i illvid

Skriv en kommentar

Seneste kommentarer

Dette er ikke et offentligt debatforum, men min private blog, så opfør dig venligst som gæst. Hvis du vil skrive en kommentar kan du enten klikke på linket lige under den post du vil kommentere - eller på postens link her (du kan skrive din kommentar nederst på siden):
Powered by Movable Type 3.2