« Lone Frank sparker r.. | Forside | Hulda og parasitterne »

Jeg bruger 100 % - hvad med dig?

“Vi bruger kun 10 af vores hjernekapacitet” – det er en sætning man kan høre fra mange kanter, især fra folk der bruger det til at antyde at nogle mennesker bruger resten af hjernen til vældigt interessante sager og vi andre burde tage os sammen og finde ud af hvordan de gør, eller at det er disse andre dele af hjernen der giver visse mennesker de påståede ‘overnaturlige evner’.

Det er en alt for god historie til at være sand og det er da ganske rigtigt også en vandrehistorie.

Det er sandt at normale sunde mennesker ikke bruger alle deres mange nerveceller på samme tid – det ville sikkert give dem et større epileptisk anfald – men der ligger ikke 90
hjerne og blævrer rundt til ingen nytte.
Det er ret uklart hvor vandrehistorien stammer fra, men man ved ihvert fald at Einstein brugte det som svar til en jornalist der spurgte ham, hvorfor han var klogere end andre mennesker. <

Kommentarer

Jeg vil lige tilføje et par uddybende kommentarer (en kærkommen overspringshandling...), idet jeg har lavet lidt hurtig research på denne vandrehistories vandring i pressen gennem de sidste 7-8 år.

Vandrehistorien om de 10% hjernekapacitet er måske udbredt til folkeviddet af NLP-guruer og andre management-folk: "NLP og de andre konsulenter har en ide om, at vi kun bruger 10 procent af vores hjernekapacitet, så guldet er de resterende 90 procent - en opgradering af harddisken." (Weekendavisen 8/5-02 s. 6). Det er jo en vældig smart ting at sige til indledning på et management-kursus, der har som formål at folk skal øge deres koncentration og effektivitet.

BT skrev (17/5 1995) at vi kun bruger 1% (!) af vores hjernekapacitet i forbindelse med et interview med hjerneforskeren Tony Buzan. Som sædvanlig sker der noget hvis man læser BT!

Information er som altid mere påholdende. Her står der (vel at mærke i en personlig klumme af Ann-Belinda S. Preis og ikke en journalistisk artikel) at vi bruger 20-25% af vores hjernekapacitet (20/7-01).

Peter Lund Madsen (alias Hjernemadsen) har gjort sit for at aflive denne myte. Han understreger igen og igen i diverse medier at det ikke har noget på sig. Han argument er ikke forsøgsresultater, men tilsyneladende blot at det ville være et utroligt biologisk spild hvis vi havde en overkapacitet på 900%. (Dagens Medicin 3/10-02, BT 19/10-02)

Den egentlige oprindelse til myten finder man dog i den populære udlægning af frenologien:
”Engang troede man på, at man kunne 'læse' menneskers personlighed, evner og svagheder ved at kortlægge kraniets buler og uregelmæssigheder. Det var den 'frenologiske videnskab' om de 'menneskelige fakulteter', som Gall og Spurzheim udviklede i 1800-tallet. Andre forskere havde nemlig konstateret, at skader lokaliseret til bestemte hjerneområder havde tendens til at udløse bestemte adfærdsændringer. Men selvom Gall og Spurzheim var revolutionerende neuroanatomer, lod de sig rive med og endte i en uvidenskabelig forenkling af relationen mellem forskellige hjerneområder og menneskelige personlighedsaspekter. Frenologien er nok det mest yderliggående forsøg på at knytte helt specifikke (men samtidig meget komplekse, personlighedsrelaterede) psykiske færdigheder snævert sammen med lokaliserede hjerneområder. Da man ikke desto mindre havde kortlagt en hel mængde psykiske delfunktioners lokalisation i hjernen, opdagede man, at der var nogle kæmpe områder i hjernen, hvor der ikke kunne ses specifikke ændringer i psyken efter en skade. Det var f.eks. i menneskets frontallapper, som er betydelig større end andre pattedyrs. Den populærvidenskabelige udlægning af dette lød: »Vi bruger kun 10 procent af vores hjernekapacitet«.”
(Kronik i Politiken 25/10-01 af Birgit Bork Mathiesen)

Det minder faktisk om den påstanden der siger at vi kun bruger 1,6 % af vores DNA. Det troede man indtil for nylig fordi man kun fokuserede på det DNA, der betegnes som gener - altså de DNA-stykker der oversættes til protein via RNA.
I dag ved man at en stor del af det vi før kaldte junk-DNA oversættes til RNA som har alle mulige regulatoriske funktioner i cellen.
Forestil dig fremtidens DNA-selvudviklings-kvaksalvere der siger "de fleste mennesker bruger kun 1,6 % af deres DNA, men med denne teknik...blablabla"!!!!!

Folk bruger i gennemsnittet 17.5 % af deres weblog?

Hov, skal du være fræk! ;-)

Skriv en kommentar

Seneste kommentarer

Dette er ikke et offentligt debatforum, men min private blog, så opfør dig venligst som gæst. Hvis du vil skrive en kommentar kan du enten klikke på linket lige under den post du vil kommentere - eller på postens link her (du kan skrive din kommentar nederst på siden):
Powered by Movable Type 3.2