« Abrakadabra | Forside | Mand spist af edderkopper? Er min røv en vandflyver? »

Check din kvaksalver

Kender du det? Du diskuterer med en-eller-anden om en-eller-anden alternativ behandling er lødig eller hvad, og så kommer personen med den påstand at det virkede for dem, eller for deres kæreste eller mor... og hvad skal man så sige til det? Så må man jo acceptere at det virker..???? ELLER HVAD?
Her er et link til Bobby Zachariae der på en let forståelig måde har forklaret hvordan man kan undersøge om behandlinger virker. Han understreger den vigtige pointe at der bør føres øget kontrol med dette marked af forskellige typer kvaksalvere der tjener fedt på andre menneskers håb.

Kommentarer

Det kan der være noget om - problemet ER der netop bare ved - som du nævner - astrologi-test ved jobsamtaler og besynderlige uddannelser der får statsstøtte og den der sag med en åndemaner i Grønlands Hjemmestyre eller hvordan det nu var.
Hvis folk kunne gennemskue at de bare blev pylret om (så ville det nok ikke længere virke) kunne det måske være ok. Men de er jo ikke bevidste om at det overhovedet ikke virker, og jeg er sikker på der er en del (fx kræftpatienter) hvis håb bliver groft udnyttet.
Selvfølgelig er behandlere ikke nødvendigvis onde udbyttere, ofte tror de virkelig selv de hjælper folk.
Jeg må jo indrømme det også er en personlig irritation over at folk vil bedrages - en veninde har overvejet at starte på en uddannelse til kineseolog - det vil koste hende 60.000 at tage en uddannelse i at puste på det sted hvor folk har slået sig!!! Sådan noget bliver jeg vred over.
Men jeg kan godt se din pointe - folk vil bedrages, så lad dem da. Og måske giver det dem et bedre liv at få en enkel forklaring og en enkel løsning...
Men jeg tror desværre mange bliver udnyttet og håber der vil være flere der bliver straffet ligesom ham den afrikanske heksedoktor der fik lokket en masse penge ud af nogle danske kvinder og fik en bøde for det (jeg tror i hvert fald det var det der var straffen).
Jeg tror ikke jeg vil være i stand til at omvende en eneste troende, men måske kan det at råbe op få tvivlere til at stoppe op, og give skeptikere bedre argumenter på hånden når moster Oda påstår at numerologi vil ændre ens skæbne fra sikker død til idel lykke.

Det er en meget anvendt metode. Inden for "ikke alternativ" behandling er det faktisk et krav at man kan påvise en effekt! Man har 2 grupper, en kontrolgrupper, der får kalktabletter (placebo) og en grupper, der får medicin. Begge grupper tror de får et virksomt medikament. Hvis man ikke kan påvise en effekt af medicinen må den ikke markedsføres.

Jeps!

Det ved jeg - men der er ufatteligt mange af dem der gør knæfald for det alternative der tror at noget virker alene fordi "det virkede for min fætter".
Ligesom det gælder for den videnskabelige medicin burde det være ulovligt at markedsføre alternativ medicin der ikke virker!
Det er det jeg gerne vil sige med mit indlæg.

På en eller anden måde kan jeg ikke se, at der er noget galt i, at folk lader sig bedrage. Når man går til en healer, så har det samme effekt, som når mor puster på det sted, hvor lillebror eller lillesøster har slået sig. Hvis man gerne vil betale i dyre domme for at mor (i form af en healer) puster, så er det vel folks egne penge. Måske kunne det ligefrem spare penge, som ellers ville være brugt på talrige lægebesøg, der ikke gav resultat i de tilfælde, hvor det egenlige problem er patientens ønske om at blive pyldret lidt om.

Problemet opstår først, hvis vi andre skal betale for kvaksalveriet eller på den anden måde får det påduttet os (f.eks. i form af en astrologitest ved jobsamtalen), eller hvis kvaksalveriet underminerer den videnskabelige praksis inden for reel behandling.

Jeg tror bestemt du har ret. Ingen har lyst til at høre om risikoprocenter og usikkerhed og - som du skriver - "the hard way"! Mange vil hellere have en enkel forklaring - et "quick fix" - "hvis bare du ændrer dit navn", "hvis bare du spiser disse her piller", "hvis bare du ånder ind på lige den her måde"...
Synd for jer at I også er blevet plaget af "Åndernes magt" og deslige - jeg håber de også sendte "Fornemmelse for snyd" (udsendelsesrække som afslørede en række fupmagere, som astrolger og ansigtslæsere) som modgift?

Jeg tror at en del af problemet er, at vi ønsker os at lægen altid kan hjælpe os. Og det kan hun naturligvis ikke altid. Hvis du skal være spåkone, så må du lære at fortælle folk dét, som de gerne vil høre! For ellers ryger du snart ud af business...det er det samme med slankekure: for et par år siden tabte jeg mig 8 kilo på 3-4 måneder. Kollegerne (særligt kvinderne :)) på arbejde ville gerne vide, hvordan jeg havde gjort det. "Jeg vægttræner to gange og jogger tre gange om ugen, og så følger jeg en streng diæt!", var mit svar. Det kølnede interessen en hel del! Vi forventer altså at lægen skal fortælle os, at det problem skal hun nok få has på. Og det gør ikke ondt. Og det tager ingen tid. Og bagefter er vi helt raske! Læger deltager i kommunikationskurser, for at blive bedre til at tale med patienterne. Men om de lærer det simple princip om, at fortælle os dét vi gerne vil høre, det ved jeg ikke. (Jeg mener ikke at de skal lære at lyve, men nok snarere at de skal motivere os).
Men andre grunde til hvorfor mumbo-jumbo er blevet så populært i Danmark, har jeg ikke. Desværre har det også bredt sig herop (til Norge), blandt andet på grund af en række Danske TV-produktioner....

Jeg får respekt for clairvoyante den dag, de tilbyder selv at rydde minefelter. Det kan de så passende gøre sammen med "telekinetikere uden grænser".

YES!
Det ville være en god test! De vil jo så gerne gøre noget godt for verden (næsten gratis) så det var da en supergod mission!
Og hvorfor er det de ikke allesammen er stinkende rige og forbydes adgang til casinoer?
Jeg må lige referere en skøn historie med en kendt fodboldspiller der var skadet og brugte sin tid på at "heale" folk. Han blev så stillet det geniale spørgsmål "Hvorfor healer du ikke dig selv?" - svaret var noget i retning at at det kunne han sagtens men at han ligesom ville prøve hvordan det var når kroppen bare gjorde det selv!!! Ha ha ha...
Hvis jeg var træner ville jeg ikke tillade mine spillere sådan at eksperimentere med deres helbred. Heal dig!

Skriv en kommentar

Seneste kommentarer

Dette er ikke et offentligt debatforum, men min private blog, så opfør dig venligst som gæst. Hvis du vil skrive en kommentar kan du enten klikke på linket lige under den post du vil kommentere - eller på postens link her (du kan skrive din kommentar nederst på siden):
Powered by Movable Type 3.2