« Check din kvaksalver | Forside | Et motto om åbenhed »

Mand spist af edderkopper? Er min røv en vandflyver?

I en tur rundt på blogbot.dk stødte jeg ind i aeris.dk som refererer til en artikel i ekstrabladet om en mand der blev spist af sine kæleedderkopper.
Jeg må desværre skuffe dem der elsker at gyse over edderkopper og forsøge at aflive den inden den bliver til en vandrehistorie (ikke særligt sandsynligt det lykkes, men jeg prøver).

Den korte version af aflivningen af denne nye myte:
1) Edderkopper er rovdyr og ikke ådselsædere. De spiser altså ikke lig.
2) Et bid fra en sort enke (hvis det nu virkelig var dén edderkop han ejede) vil kun yderst sjældent kunne slå et menneske ihjel og det vil tage timevis og være pænt smertefuldt, så han kunne altså sagtens nå at ringe til en læge.
3) Denne historie findes allerede i flere versioner - et meget klassisk træk ved vandrehistorier.
Den lange version af aflivningen kommer her:

“Mark Voegel elskede krybdyr. Han havde i sin lejlighed både edderkopper, firben og slanger. Hans kærlighed til dyrene kostede ham formentligt livet og politiet i den tyske by Dortmund en frygtelig oplevelse.
Voegels naboer klagede over en voldsom stank fra lejligheden, hvorefter politiet valgte at bryde hoveddøren op.
- Det lignede noget taget ud af en gyserfilm, forklarer en talsmand for politiet i Dortmund.
Betjentene fandt Voegels lig liggende på en sofa, delvist ædt op af sine egne kæledyr.
- Han var helt dækket af edderkopper. De kom ud af hans næse og hans mund. Firbenene havde revet hans kød i stykker, som store fugleedderkopper havde taget med til deres spind, forklarer talsmanden.
En obduktion skal afgøre, hvad der kostede Voegel livet, men det menes, at han er blevet bidt af hans sorte enke 'Bettina'. Han havde formentligt været død i flere dage, da han blev fundet.”

Sådan står der i ekstrabladet d. 3/3-2004. Som biolog og tidligere specialestuderende i edderkopper (og desuden samler af vandrehistorier om edderkopper) vil jeg med det samme sige at dette er løgn og latin.

1) Et bid fra en sort enke vil ikke slå én ihjel særligt hurtigt hvis den overhovedet vil. Før man fik modgift, var dødeligheden 5%. Altså af hundrede mennesker der blev bidt, var der fem der døde af det - hovedsageligt børn eller gamle. Den sorte enke er en ganske lille edderkop ca. på størrelse med en korsedderkop og altså ikke en stor behåret fugleedderkop som mange tror. Der lever mange forskellige arter af sorte enker blandt andet i sydeuropa, østeuropa, afrika, amerikaerne, asien og australien. At blive bidt af en sort enke er meget smertefuldt og dermed traumatisk, men sjældent dødeligt - for ikke at sige aldrig nu hvor der er modgift at få. Den bider kun hvis man klemmer den eller “truer” dens æg.

2) “Han var helt dækket af edderkopper - de kom ud af hans næse og hans mund”. Til det kan jeg bare sige - hvad skulle de dog der? Edderkopper er ikke ådselsædere og vil aldrig opfatte et lig af et menneske som mad.
Edderkopper er rovdyr og det er svært at få dem til at acceptere føde der ikke er levende. Inspirationen til denne fantasi kommer nok fra filmen “Araknofobi” hvor et lig blev udsuget af en enkelt edderkop under en hjemtransport fra et eksotisk land.

3) Noget helt andet er. Jeg sporede historien til en vis Allan Hall som skrev en artikel den 27. februar.

Her kan man blandt andet læse følgende:

“He was covered in cobwebs” - cobwebs er hjulspind. Fugleedderkopper bygger ikke spind til at fange flyvende insekter sådan som fx vor hjemlige korsedderkop - der netop bygger de omtalte hjulspind. Fugleedderkopper lever på flere forskellige måder, ofte bygger de et rør af silke nede i jorden - en gang de lever i og som de måske endda kan lukke med en lille dør.

Jeg vil stærkt betvivle bestemmelsen af den sorte enke - som er udført af denne såkaldte edderkoppeekspert “Gabi Bayer”. Jeg tror jeg ville kende hende hvis hun virkelig var ekspert, idet jeg kender de fleste edderkoppeeksperter i europa fra konferencer. Hendes navn dukker heller ikke op ved søgning på hendes navn sammen med “spider” eller “spinnentiere” andet end i denne historie.

I "the sun" (engelsk smudsavis) kan man læse en lidt anden version af historien hvor der blandt andet står: “spider Bettina along with 200 others, several snakes, a gecko lizard called Helmut and several thousand termites had gorged on his body. “ Så i denne version af historien er firbenene (lizards) fra de andre historier blevet til en enkelt gekko ved navn Helmut.
Her er der så også nogle nye dyr - termitter.
Kan det være dem der åd ham?
Termitter er ikke kødædende (de har en symbiose med nogle bakterier i tarmene der gør at de kan leve af træ) og jeg vil også betvivle at han har holdt dem som foderdyr. Måske har det været kakerlakker - de er mere normale foderdyr og vil nok kunne tage for sig af et lig hvis det skulle være.

Slangerne er en meget bedre kandidat til dødsårsagen - hvis altså ikke det skulle vise sig at være noget så kedeligt som et hjerteanfald eller madforgiftning. Nogle slanger er temmeligt giftige og kan i modsætning til edderkopper nemt slå et menneske ihjel. Det kunne der komme en anden skøn historie ud af - "mand kvalt og ædt af kælekvælerslange"... det ville faktisk være mere sandsynligt end den historie der er opridset her.

Her er en anden der afliver myten.

Kommentarer

Tusind tak for den udredning, Sidsel - den har lige mindsket risikoen for mareridt i nat.

(ved godt det er fjollet, men jeg ER altså ikke god til edderkopper!)

Jeg synes det er godt med lidt facts på bordet. Imidlertid kan dét, at edderkopper skruppelløst styrer rundt i alle kropsåbninger, såfremt dette ikke forhindres, jo kun frembyde at rædselssyn og medvirke til at nogen får den idé, at de gnasker mennesker, når vi taler om en afdød person. Det er jo i stil med katte og hunde, som har spist af deres afdøde ejer - fordi de i flere dage har sultet.

Man kan dog undre sig over, hvad alle krybene lavede frit ude - at de ikke var lukket inde i deres respektive terrarier.

Jeg tror den del af det med edderkopper i kropsåbningerne er ligeså overdrevet og selvopfunden som resten! Et dødt menneskes kropsåbninger står ikke vidt åbne - tungen lukker munden ret tæt - og de fleste menneskers næsebor kan der altså ikke klemmes en fugleedderkop igennem! Så hvis der er nogen sandhed i det skal det være nogle ret små edderkopper! Jeg tror med større sandsynlighed det kunne være kakerlakker eller med endnu større sandsynlighed spyfluelarver, som er ret almindelige at finde i lig. Det er dem der sørger for at lig bliver nedbrudt i naturen.
Jeg tror Anja har ret i den observation at historien også er inspireret fra de historier (som helt sikkert er sande nok) med hunde der spiser deres afdøde ejer i sult og desparation.
Jeg ser sådan nogle historier lidt ligesom formiddagsbladenes overskrifter "din teflonpande slår dig ihjel" eller "dit køleskab er en brandfælde" - de spreder frygt og får dermed folk til at købe avisen.
Eller som ugebladene der skriver om sladder hvor historien også får en ekstra tand.
Det der er synd er at folk som er lidt bange for edderkopper får deres frygt bekræftet af disse historier - og får mareridt som Patricia skriver!

Nu har idioterne på Ekstra Bladet sgu fundet på at skrive historien en gang til. Tjek linket i kommentaren. Lisbeth K. Larsen må have temmeligt røde ører.

Skriv en kommentar

Seneste kommentarer

Dette er ikke et offentligt debatforum, men min private blog, så opfør dig venligst som gæst. Hvis du vil skrive en kommentar kan du enten klikke på linket lige under den post du vil kommentere - eller på postens link her (du kan skrive din kommentar nederst på siden):
Powered by Movable Type 3.2