Sådan sælger en kvaksalver
Mange tror de let vil kunne se om noget er fup, men ofte er det svært fordi kvaksalverne smykker sig med lånte fjer fra videnskaben. De slynger om sig med videnskabelige ord og citerer (eller fejlciterer) videnskabelige artikler.
Det der sælger, er ikke deres produkts kvalitet, men deres evne til at påvirke deres publikum. Til dem der har smerter, lover de lindring, til dem der er opgivet af lægerne, tilbyder de håb...
Hvordan får de folk til at hoppe på det?
Her følger en tekst om de tricks kvaksalvere og alternative behandlere ofte bruger - nogle vil måske finde det interessant at sammenligne denne tekst med min diskussion med Michael Kastberg (første del af vores diskussion og anden del) på denne blog. Der er nok nogle ting man vil kunne nikke genkendende til.
1. Taler til folks forfængelighed
Du er noget helt specielt. De tager alle dine små symptomer alvorligt og laver en fuldstændig individuel kur. Måske appellerer de også til at du "skal tænke selv" og ikke være så autoritetstro.
2. Patienter bliver sælgere
De fleste mennesker der er blevet hjulpet af en alternativ metode vil gerne dele deres erfaring med andre mennesker. De drives af et sandt ønske om at hjælpe andre mennesker og man finder dem ofte i de patienthistorier som mange alternative behandlere bruger som dokumentation for deres suspekte behandlings fortræffelighed.
Problemet er at man ikke kan evaluere en behandlingsmetode ud fra en personlig erfaring. Ved personlig erfaring kan man ikke udelukke tilfældighed (man kan ikke vide om det er behandlingen eller tiden der har hjulpet) og placebo-effekt. Man vil jo heller ikke nøjes med personlig erfaring når det gælder om at købe en bil - i hvert fald slet ikke sælgerens personlige erfaring. Der er det smartere at checke nogle tests og se hvordan bilen klarer sig. Men eftersom vi tit tror på hvad andre mennesker fotæller os kan sådanne patienthistorier være meget effektive overtalelsesmidler.
På den måde fungerer tidligere patienter som kvaksalverens sælgere - nogle patienter bliver endda senere selv behandlere inden for samme system.
3. Udnyttelse af folks frygt
"Den store konspirationsteori" er ofte en del af strategien - det kan være sådan noget som at alle læger står i ledtog med medicinalindustrien og hemmeligholder viden fra offentligheden af suspekte grunde - eller andre urealistiske skræmmebilleder.
At kurere en sygdom er ikke en trussel mod lægestanden - det er faktisk det de lever af - at kurere folk, ikke at holde dem syge. Mange læger dør af kræft hvert år - hvorfor skulle de gøre det, hvis de kendte kuren?
Man skal være ret paranoid for at følge den tankegang.
4. Indgyder håb
Mennesket har altid søgt forskellige magiske drikke: kærlighedseleksirer, ungdommens kilde og den enkle kur for al sygdom og lidelse. Kvaksalvere har altid været der til at sælge disse varer: amuletter, enhjørninghorn osv. I dag hedder de bare noget andet.
Falsk håb kan lokke folk væk fra effektiv behandling og kan forhindre den accept af tingenes tilstand der tillader folk at få en god sidste tid hvor de kan forberede sig på døden. De spilder både deres penge og dyrebar tid og får måske endda skyldfølelse over ikke at kunne følge kuren korrekt eller ikke at have henvendt sig til den alternative behandler tidligt nok.
5. Tricks
Deres entusiasme og selvtillid smitter af på patienten. De indgyder tillid og er ofte karismatiske personer.
De siger at deres metoder virker bedst sammen med livsstilsændringer (som ret ofte giver gode resultater!).
Når en patient er på både almindelig og alternativ behandling er det den alternative der får æren når det går godt. Hvis det ikke går godt skyldes det at patienten er kommet for sent til dem eller at den konventionelle behandling har ødelagt patienten.
6. Giver en masse omsorg og opmærksomhed
Forførelse handler også om at få personen sig til at føle sig velkommen og føle sig mødt. Det kan både give patienten et psykologisk løft der er godt for helbredelsen men det kan også øge afhængigheden af behandleren.
7. "Det misforståede geni"
Når den alternative behandler møder kritik er der forskellige strategier. En klassiker er "Galileo-typen": Videnskabshistorien byder på mange eksempler på pionerer som blev mødt med modstand i starten. De var forud for deres tid. Det er dog ret usandsynligt at en nutidig alternativ behandler vil vise sig at være pioner indenfor videnskaben. Først af alt må man jo bemærke at oppositionen dengang oftest ikke var videnskaben, men religiøse kræfter. Dernæst var de altså videnskabsmænd og ikke nogen der bare lige havde læst et par bøger og taget et par kurser.
Under alle omstændigheder tilfalder bevisbyrden den der udkaster teorien. At udkaste teorier gør ingen til geni - geniet er den der viser at deres teori holder vand.
8. Afledning af opmærksomheden
I stedet for at svare på konkrete, kritiske spørgsmål, stiller den alternative spørgsmålstegn ved spørgerens motiver og angriber kritikeren personligt - enten er personen psykopat, led i konspirationen eller "desorienteret", "følelseskold" osv. Angreb er det bedste forsvar! De vrøvler om undertrykkelse eller hemmeligholdelse af viden, om at kritikerne er købt af medicinalindustrien eller bare er indskrænkede.
De siger ting som "videnskaben har ikke alle svar" - sandt nok, men den påstår i det mindste ikke at have dem. Videnskab er rationel og kan svare på mange spørgsmål. Det er kvaksalverne der konstant påstår at have alle svarene på de sygdomme der ikke kan kureres.
De refererer til læger der laver fejl eller medicinske behandlinger der slog fejl. Men til forskel fra behandlingerne i den alternative verden bliver dette opdaget og fjernet fra markedet. Selvom det er vist at astrologi, ansigtslæsning og aurofotografering er noget humbug (jvf. DR-programmet "Fornemmelse for snyd"), forsvinder disse behandlingsformer ikke fra markedet - de bliver ikke forbudt.
Afledning af opmærksomheden er også det trick tryllekunstnere benytter sig af til at snøre publikum - og det er altså et trick der anvendes ofte, når alternative behandlere møder kritik.
Denne post er inspireret af denne artikel.
Kommentarer
Jeg kender en som blev helbredt for kraft ved at kaste en enkrone på et stengulv - 2 timer efter var han helt rask!
Posted by: Poul Pedersen | 21.08.2004 05:19
Fantastisk jeg kender også en som blev helbredt for ved at kaste penge på et stengulv. det vat nu en femmer i hans tilfælde og idag er han helt rask!
Posted by: Kaj Andersen | 21.08.2004 05:20
jamen det er da helt utroligt for min onkel blev osse helbret ved at kaste med en mønt.
Posted by: Mullepigen | 21.08.2004 05:21
Som det ses af de tre ovenfor, kan enhver skrive en falsk mail med beskrivelse af en mirakuløs helbredelse.
Der skal mere til, for at ihvertfald jeg tror på en sådan påstand. Som minimum hospitalsjournal før + hospitalsjournal efter.
Tillid er godt - men kontrol er bedre.
Posted by: John Ståhle | 21.08.2004 05:28
Sidsel, du skriver: "... kan sådanne patienthistorier være meget effektive overtalelsesmidler."
Denne form for vidnesbyrd (kaldes professionelt: testimonials) benyttes periodevis i reklamebranchen til at sælge et eller andet skodprodukt.
Interessant er det at observere, at tidligere købere ligefrem er ivrige efter at udtale sig positivt om produktet, antagelig ud fra en følelse af, at de derved bekræfter deres egen beslutning om at købe produktet som være fornuftig (uanset om den er det eller ej).
Har de nogen reel værdi?
Lad os opstille et extremt tankeeksperiment:
Jeg konstruerer en kur mod den yderst farlige vingummi-mide, som kan forårsage de mest forfærdelige sygdomme.
Kuren består af en tablet med megen kalk, et syntetisk smagsstof og en smule cyankalium.
Af 100 patienter dør 70 af kuren, 20 er ikke påvirkede og 10 føler (*føler*) at de får det bedre. Jeg har nu 10 "patienter", som er villige til at aflægge vidnesbyrd om, at kuren er effektiv.
Dette til trods for at 70 andre "patienter" er døde af den - under tæppet med dem.
Tillid er godt - men kontrol er bedre.
Posted by: John Ståhle | 21.08.2004 05:45