« Sådan sælger en kvaksalver | Forside | Større dødelighed blandt kræftpatienter der søger alternativ behandling »

Ukritisk VIFAB?

VIFAB er “videns- og forskningscenter for alternativ behandling”. Det er en selvejende institution under Sundheds- og Indenrigsministeriet og her prøver de at informere neutralt og sagligt om alternativ behandling.
Det mest interessante er en liste over den dokumentation der findes for forskellige af de alternative behandlingsformer.
Her kan man se at der ikke er nogen dokumenteret virking af homøpati når det gælder fx kronisk astma, demens og igangsættelse af fødslen og at hypnose ingen virkning har på rygestop. Der er undersøgelse af en lang række kosttilskud - og her er der i hvert fald et der har en sikker effekt: Folintilskud til gravide giver mindre risiko for at føde børn med rygmarvsbrok. Hyperikum har en effekt på depression der er større end kalktabletter, man kan læse om en undersøgelse af zoneterapi der viser at det virker uanset hvor behandleren trykker på fødderne.
.... det virker som et fornuftigt sted at søge information om alternativ behandling. Jeg synes til gengæld det er kritisabelt at der ikke henvises til disse undersøgelser på dansk under de enkelte beskrivelser af behandlinger, der refereres ukritisk.
Under de enkelte behandlingsformer fortælles kun om:
* anvendelsesområde - det vil sige, hvad de forskellige behandlingsformer anvendes mod
* bivirkninger
* henvisninger til relevante organisationer og skoler

men altså ikke om hvorvidt behandlingen har en dokumenteret effekt. Og det er vel det væsentlige!??

Skriv en kommentar

Seneste kommentarer

Dette er ikke et offentligt debatforum, men min private blog, så opfør dig venligst som gæst. Hvis du vil skrive en kommentar kan du enten klikke på linket lige under den post du vil kommentere - eller på postens link her (du kan skrive din kommentar nederst på siden):
Powered by Movable Type 3.2