Bør Serasee fjernes fra hylderne?
Når Michael Kastberg påstår at planten Serasee (med det latinske navn Momordica charantia, blandt andet også kendt under navnene bitter lemon, bitter melon og mange flere) kan helbrede en lang række sygdomme som fx kræft, HIV, sukkersyge osv. så må Serasee regnes for et lægemiddel og dermed være omfattet af lægemiddelloven:
§ 1.
Loven omfatter varer, som er bestemt til at tilføres mennesker eller dyr for at forebygge, erkende, lindre, behandle eller helbrede sygdom, sygdomssymptomer og smerter eller for at påvirke legemsfunktioner (lægemidler).
Hvis et produkt er omfattet af lægemiddellovgivningen, gælder der andre og langt strengere krav til det, end hvis det kan kategoriseres som fx kosttilskud.
Jeg vil derfor anbefale Michael kastberg at fjerne disse misvisende oplysninger om Serasees effekt fra sin hjemmeside - ellers risikerer han jo at lægemiddelstyrelsen kategoriserer Serasee som lægemiddel!
Michael kastberg har også skrevet en artikel om plantemedicinen Graviola.
Han fortæller at Graviola er virksom mod kræft og at denne naturmedicin ingen bivirkninger har. Og det er ikke hele sandheden om Graviola.
Det er ikke tilladt at indføre Graviola (en plante ved navn Annono muricata, også kendt under navnet Titicca) i Danmark fordi det regnes for et lægemiddel og dermed er underlagt samme skrappe krav som alle andre lægemidler.
På Kræstens bekæmpelses hjemmeside kan man bla læse om Graviola: "Der er ikke foretaget kliniske forsøg med graviola på mennesker, og derfor ved man ikke, om graviola hjælper på kræft i virkeligheden eller kun på kræftceller i laboratoriet. Man ved derfor heller ikke, hvordan graviola påvirker de raske celler."
Så selvom der er undersøgelser der tyder på at Graviola indeholder stoffer der kan være virksomme mod kræft, så er det altså ikke dokumenteret at det virker mod kræft hos mennesker og at det ikke skader de levende celler. Det samme gør sig med stor sikkerhed gældende for Serasee.
Graviola har også en række bivirkninger (selvom Kastberg i sin artikel skriver præcis det modsatte):
(fra Kræftens Bekæmpelses hjemmeside).
"Graviola har:
1. i forsøg fået livmoderen til at trække sig sammen på rotter.
2. i dyreforsøg bevirket nedsat blodtryk, udvidede blodkar og nedsat hjerteaktivitet.
3. i laboratorieforsøg hæmmet væksten af mikroorganismer.
4. i forsøg med grise fremkaldt opkastninger.
5. i rotteforsøg påvirket hjernens signalstoffer (neurotransmittere), der formidler kommunikationen mellem nervecellerne.
6. I forsøg med mus medført sløvhed og søvnighed.
7. i forsøg med mus givet lette mavekramper."
Derfor giver Kræftens Bekæmpelse da også denne advarsel:
"Da graviola ikke er undersøgt på mennesker, kender man hverken virkningerne eller bivirkningerne på kort eller lang sigt. Man kan ikke regne med, at mennesker reagerer på samme måde som dyr, og derfor kan man udelukkende bruge dyreforsøg som en rettesnor. Kun ved kliniske forsøg, hvor stoffet afprøves på mennesker, kan man få sikker viden om, hvordan stoffet virker på mennesker.
Man bør dog bemærke, at det i dyreforsøg tyder på, at graivola kan medføre abort, nedsætte blodtrykket, nedsætte hjerteaktiviteten, påvirke stoffer i hjernen, medføre sløvhed, kvalme og opkastninger samt påvirke den normale tarmflora.
Man bør altid tale med sin læge, før man begynder at tage naturmedicin, da det kan påvirke andre sygdomme, optagelsen af medicin og fx påvirke bedøvelsesmidler ved operation."
Så tænk over hvad det er du putter i munden, bare fordi det hedder 'naturmedicin' behøver det ikke være ufarligt, eller bedre for kroppen. Hårdt sat op svarer det til at gå rundt i en botanisk have og tygge lidt på forskellige planter... der er hårdt brug for kontrol med dette marked!
Kræftens Bekæmpelse skriver videre:
"Graviola har ikke en markedsføringstilladelse i Danmark og er ikke godkendt som naturlægemiddel af Sundhedsstyrelsen.
På baggrund af oplysninger fra forhandlere af graviola har Lægemiddelstyrelsen vurderet, at graviola er bestemt til behandling/lindring af forskellige sygdomme og derfor omfattet af lægemiddelbegrebet jf. §1 i lægemiddelloven. Graviola må derfor ikke indføres som forsendelse fra lande uden for EU eller EØS-området (herunder USA).
Før end et lægemiddel eller naturlægemiddel kan blive godkendt til markedsføring i Danmark, skal det opfylde Lægemiddelstyreselsens krav til fremstillingen, til kvaliteten, til sikkerheden og til virkningen af produktet og være under løbende tilsyn af lægemiddelmyndighederne.
Som forbruger har man ingen garanti for, hvad graviolapræparaterne faktisk indeholder. Derfor ved man heller ikke, hvilke stoffer eller hvilken koncentration af stofferne, der faktisk findes i de kapsler, tabletter og miksturer, som sælges i udlandet og via internettet.
Forfattere: Læge Elisabeth Kjems og cand.it. Mette Tandrup Hansen"
Så denne skamrosning af Serasee og Graviola er efter min dømmekraft misinformation og vildledning med potentiale til at skade andre mennesker.