« Seminarer om alternativ kræftbehandling | Forside | Edderkopper, navne og ord i Harry Potter »

Harry Potter-satire over det okkulte

Hurra - den nye Harry Potter film er snart på gaden (11. juni). Jeg er vild med bøgerne og filmene og glæder mig afsindigt. Min kæreste synes det er meget specielt at jeg på den ene side er stærkt kritisk over for alt muligt okkult og samtidig elsker Harry Potter-bøgerne som vrimler af sære væsener og magi.
Men selv inde i Harry Potters magiske univers finder man satire over det okkulte.
Professor Trelawney møder man i bind tre "Harry Potter og fangen fra Azkaban" som er den der skal ses i biffen ganske snart. Hun underviser i Spådom og er en karikeret, grinagtig figur med stemmeføring som et meditations/afslapningsbånd, røgelsespinde, dinglende armbånd og lette gevandter. Hendes undervisning i at spå i theblade, stjernernes placering (også kendt som astrologi) osv. er latterlig og Harry og Ron hader det især fordi Trelawney har det med at forudsige Harrys snarlige død i de fleste timer. Hendes indledningsreplik til klassen er: "Velkommen, hvor dejligt endelig at få lov til at møde jer i den fysiske verden"... Hermione er skeptisk overfor faget og protesterer, og Trelawney prøver at nedgøre hende med udsagn som: "Undskyld jeg siger det, min ven, men jeg fornemmer en meget sølle aura omkring dig".... og der går ikke længe før Hermione skipper det håbløse fag.
Det er en herlig parodi, som kun bliver endnu mere grinagtig af at befinde sig i en fortælling hvor undervisning i "Forvandling", "Magiske dyrs pasning og pleje", "Talmagi" og "Forsvar mod mørkets kræfter" osv er helt normale fag på skoleskemaet.
At elske et magisk univers er ikke det samme som at tro på det!

Kommentarer

Puha, det glæder mig at jeg ikke er alene. Jeg læste alle Harry Potter-bøgerne sidste sommer, og må indrømme at jeg sjældent har følt mig bedre underholdt. Hele universet, navnene, intrigerne, aksepten af magi og så alligevel ironien og distancen til det (f.eks. intrigerne i Ministeriet for Magi.. fantastisk). Og sidst men ikke mindst - den genistreg at Harry Potter bliver ældre!
Glæder mig også til filmen, men må dog indrømme at jeg glæder mig allermest til den næste bog (men den kommer vist først en gang i 2005... øv)

Næste bog glæder jeg mig også meget til... er lige nået til tredie bog i den danske oversættelse, har ellers hørt de fire første på CD med den glimrende amerikanske oplæser og læst den femte på engelsk.
Jeg skal lige have 3'eren læst inden jeg ser filmen, selvom det kan være farligt for filmoplevelsen. Jeg tager chancen.

Tror ikke det er noget problem at læse bogen først- selv om filmene på langt nær følger bøgerne ordret, synes jeg de er meget tro mod oplægget. Det er den samme historie, blot fortalt anderledes... og så er det jo med nogle af de bedste skuespillere England kan komme op med...

Jeg elsker bøgerne

-
The Leaky Cauldron: Harry Potter news, exclusives and more
http://www.the-leaky-cauldron.org/
en-us

Hej, jeg har lige studeret de to fjender Harry og Voldemorts navne og fundet ud af at de betyder (næsten) det samme! Se artiklen på min hjemmeside www.kritiskportal.dk

Skriv en kommentar

Seneste kommentarer

Dette er ikke et offentligt debatforum, men min private blog, så opfør dig venligst som gæst. Hvis du vil skrive en kommentar kan du enten klikke på linket lige under den post du vil kommentere - eller på postens link her (du kan skrive din kommentar nederst på siden):
Powered by Movable Type 3.2