« Overtro og Karakteren | Forside | Edderkopper i æteren »

Clairvoyante og politiet

Danmarks Radios P1 har lige haft en glimrende udsendelse om "Svendborgsagen". En trist sag om en ung mand der falder i havnen og en clairevoyant det får opskræmt en hel by.
Kort fortalt forsvinder den unge mand, og hans familie og venner er selvfølgelig kede af det og vil meget gerne finde ham, og finde ud af hvad der er sket med ham. De kontakter en påstået clairvoyant – Tina Malmberg Schmidt fra Augustenborg – som fortæller dem at han er i en kælder et sted i indre by i Svendborg. Vennerne kontakter nu Svendborg Politi, som opfordrer folk i Svendborg tl at se i deres kælder.
I udsendelsen diskuteres det om det er rimeligt at politiet tager den slags henvendelser så alvorligt. Om der nogensinde er en clairvoyant der har hjulpet med opklaringen af en sag osv.
En af de interessante ting der kommer frem er at især i sager med forsvundne børn, får politiet hundredevis af henvendelser fra påståede clairvoyante, som alle siger noget forskelligt og som aldrig bidrager til opklaringen.
I udsendelsen er der også et interview med den pågældende clairvoyant, som selvfølgelig er meget ked af at hun fik opskræmt hele Svendborg og især de pårørende der brugte lang tid på at lede i folks kælderrum. Det var selvfølgelig kun hendes intention at hjælpe. Men konfronteret med spørgsmålet om hvorvidt hun da aldrig overvejede, om hun kunne tage fejl svarer hun lidt tåget, at hun jo bare fortæller dem det hun ser. Dvs. nej, hun overvejede ikke at hun kunne tage fejl.
Og som tryllekunstneren Michael Leslie Ahlstrand der medvirker i programmet påpeger, så tror de påstået clairvoyante ofte virkelig på at de har nogle helt særlige evner. De lider under et genoldigt selvbedrag... som de så også påfører andre.
Man kunne så håbe at denne clairvoyant tog sin ide om sine egne evner op til revision... i hvert fald lovede hun journalisten at hun aldrig ville gøre det igen - altså bidrage til en politiefterforskning. Tak for det.

Kommentarer

Hej Sidsel,

Jeg har nu læst et par af dine fortrinlige indlæg, og jeg synes det er fint, at du har en kritisk indgangsvinkel til den alternative verden. Dog bliver jeg nødt til at korrigere dig, når du påstår, at 'clairvoyanter lider af et genoldigt selvbedrag'. Jeg taler af egen erfaring. Jeg er selv en kritisk veluddannet kvinde der har haft nogle oplevelser, som ikke kan forklares og måles af den videnskabelige verden som du så åbenlyst er tilhænger af. Jeg har bl.a. oplevet et utroligt 'klarsyn', der blandt andet har medført, at jeg oftest kan beskrive en tilstedeværende persons karakteristika, oplevet afdødekontakt, som manifesterer sig på forskellig vis, samt modtaget budskaber fra 'en højere intelligens' der bl.a. kan vise sig ved overordnede budskaber fyldt med kærlighed og visdom. Jeg føler ikke, at det jeg kan er noget særligt eller hokus pokus. Og det er min klare opfattelse, at ALLE mennesker kan udvikle klarsyn eller få udvidet deres indfølingsevne. Vi kender allesammen situationen hvor vi står i kø i supermarkedet, hvor vi tydeligt fornemmer hvad der rører sig i de andre mennesker i køen. Utålmodighed og irritabilitet forekommer ofte,- især hvis køen er lang - ikke sandt?! Men ligesom indenfor alle andre områder, vil der være nogle mennesker der mestrer denne 'beskæftigelse' bedre end andre. At du åbenbart er opdraget i et miljø, hvor alt det uforklarlige blev forkastet såfremt det ikke kunne bevises sort på hvidt finder jeg faktisk sørgeligt og temmelig indskrænket. Du er naturligvis i din fulde ret til at have din tro, men hverken du eller jeg VED JO i virkeligheden hvad der sker når vi dør, men vi har begge RET til at have vores formodninger, tro, tanker og følelser. Så langt fornemmer jeg trods alt vi kan være enige. Lad venligst være med at fordømme andre mennesker og lad være med at skære alle over én kam. Blot fordi Søren Ventegodt benytter nogle 'alternative' behandlingsmetoder kunne det ikke falde mig ind at skære hele lægestanden over én kam. Bevar dit åben sind. Men du skal naturligvis bevare din kritiske sans og MÆRKE efter hvad der føles rigtigt for dig. Jeg håber ikke det varer alt for længe inden den videnskabelige verden og den alternative verden kan supplere hinanden fremfor at bekæmpe hinanden. Ja, det var lige ordene herfra. I øvrigt er jeg glad for, at der findes et forum for kritiske røster også indenfor den alternative verden.

Kære Ann

Så du synes bare at Svendborg-Clairvoyanten klarede det helt fint?

Hvis du kan bevise dine evner kan du henvende dig til tryllekunsteren Randi og vinde en million! God fornøjelse.

Jeg er iøvrigt enig i at de evner clairvoyanter benytter sig af ikke er overnaturlige - det er en blanding af de samme tricks som psykologer og tryllekunstnere benytter sig af. Problemer opstår når disse "evner" bruges på en måde som skader andre mennesker - enten økonomisk eller som i Svendbog-sagen følelsesmæssigt.

Dine kommentarer om det miljø jeg er opdraget i og min eventuelle indskrænkethed kan jeg ikke rigtigt bruge til noget. Det synes jeg bare er uhøfligt.

Det ville iøvrigt være forkert at skære lægestanden over en kam pga Søren Ventegodt - han benytter sig ikke ligefrem af lægevidenkasbelige metoder, men af noget som man normalt vil kalde alternativ behandling. Hvis man absolut skal bruge ham til at skære nogen over en kam, må det være de alternative behandlere.

Jeg beklager min bidske tone, men jeg er så træt af at folk synes man er indskrænket hvis man ikke tror på overnaturlige ting.

Hilsen Sidsel

Jeg mener, at "telekinetikere uden grænser" skal bevise deres kunnen ved at være menneskeligt skjold i krigssituationer.

Jeg mener, at clairvoyante skal bruges til at rydde minefelter, idet de uden dyrt udstyr kan gå ud i minefeltet og markere, hvor minerne ligger.

Og jeg mener, at mennesker, der tror på healing, helt skal droppe de dyre læge- og hospitalsbesøg til fordel for healing.

Skriv en kommentar

Seneste kommentarer

Dette er ikke et offentligt debatforum, men min private blog, så opfør dig venligst som gæst. Hvis du vil skrive en kommentar kan du enten klikke på linket lige under den post du vil kommentere - eller på postens link her (du kan skrive din kommentar nederst på siden):
Powered by Movable Type 3.2