« Sundhedsguiden reklamerer for Hulda Clark | Forside | Jakob Wolff på glatis hos Poul Friis »

Intelligent design - en storm i et glas vand

Så er vi på den igen.Tilhængerne af Intelligent design (ideen om skabelse) har held med at få medierne til at bringe deres budskab ud til folket. Det er svært at vide om man gør bedst i blot at ignorere det og håbe det går over, eller om man bør fare op og ud og tale dunder.
Problemet er jo grundlæggende at det ikke er videnskab... der er tale om en metafysisk teori. Det siger Jakob Wolff (Intelligent Design-tilhænger) også selv. Hvordan en metafysisk teori på nogen måde skulle kunne devaluere en videnskabelig teori, der selvsagt bevæger sig på et helt andet niveau, det er mig en gåde.
Tilhængerne er evolutionsskeptikere - de siger at evolutionsteorien ikke er tilfredsstillende for dem.... Nå, men det er den for videnskaben. Videnskaben finder den enddog meget anvendelig. At de religiøse så ikke bliver "tilfredsstillet" af evolutionsteorien, kan videnskaben jo sådan set ikke gøre meget ved. Det er vel også derfor de er religiøse i første omgang... fordi de ikke stiller sig tilfredse med verden som ren natur.

Desværre lykkes de med at forvirre sig selv og medierne så meget, at de nogen gange tror det alligevel er en videnskabelig teori - og så har vi balladen. Så bliver ideen om Intelligent Design (skabelse) sammenlignet med relativitetsteorien, der også havde sine skeptikere i starten... det er pinligt. En pinlig misforståelse - og det minder i uhyggelig grad om fx homøopaternes anskrig om forfølgelse af det endnu ikke anerkendte geni. En god videnskabelig teori møder måske modstand i starten, fordi man vil se ekstraordinære beviser for ekstraordinære påstande, men hvis skidtet virker, ja, så forsvinder modstanden og teorien udbygges, korrigeres og understøttes.

Og ideen om skabelse (nu kaldet Intelligent Design) er ikke ligefrem ny, vel?

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.groveloejer.dk/cgi-bin/mt/mt-tb.cgi/447.

Kommentarer

Heldigvis er der lige faldet denne dom i USA: http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn8493

Hej igen Sidsel!!
Jeg synes dine mussings over Intelligent Design er interessante - så jeg kommenterer lige lidt på denne også.
Det lader til at du forstår metafysisk som værende noget spooky/overnaturligt noget. Er det rigtigt? En metafysisk teori er jo blot det at lave "first philosophy" om et emne. Alle videnskaber er født ud af metafysik - også naturvidenskaben. Den rummer ligeledes en uhyggelig stor mængde metafysiske antagelser, som den ikke kan være foruden.
Derfor er der ikke så meget i en udtalelse om at ID skulle være metafysik og ikke "videnskab". Ligesom så meget andet kunne den gå hen og blive dette - hvordan man så end forstår videnskab. Det er en sjov antagelse at videnskaben skulle være på et andet niveau end andre former for viden. Hvad mener du med det?

Hvordan en metafysisk teori på nogen måde skulle kunne devaluere en videnskabelig teori, der selvsagt bevæger sig på et helt andet niveau, det er mig en gåde.
Sjovt nok så ville det netop være igennem metafysik at man skulle devaluere den ene videnskab i forhold til den anden.

Nu skal jeg lige checke min filosofi-kyndige mand - det kan da godt være jeg bruger ordet metafysisk forkert. Men jeg mener - sagt i mere jornære ord - at det er bizart at en rent spekulativ teori på noget måde skulle kunne forkaste en teori der baserer sig på grundige, systematiske observationer, der bekræfter teorien.

Jeg mener grundig og systematisk observation i mange tilfælde viser sig overlegen i forhold til spekulation. Men spekulation er selvfølgelig en vigtig del af enhver videnskab. Men uden det andet står det ikke så stærkt.

Hvis du vil vide mere om intelligent design, så gå ind på http://intelligentdesign.skysite.dk/
Der er omtale af masser af bøger, personer, internetsider o.a.

Skriv en kommentar

Seneste kommentarer

Dette er ikke et offentligt debatforum, men min private blog, så opfør dig venligst som gæst. Hvis du vil skrive en kommentar kan du enten klikke på linket lige under den post du vil kommentere - eller på postens link her (du kan skrive din kommentar nederst på siden):
Powered by Movable Type 3.2