« Iben Thranholms heksebrænding | Forside | Intelligent design dømt ude »

Skal det borgerlige vielsesritual afskaffes?

"Det religiøse rum" i lørdags-Politiken er altid godt for en omgang forhøjet blodtryk og forfærdelse over hvad man dog kan mene.
Dagens skribent er generalsekretær i Kirkefondet - Kaj Bollmann. Han mener at man bør overveje at afskaffe den borgelige vielse med den begrundelse, at den borgelige vielse i virkeligheden er religiøs (!). At den borgelige vielse tvinger kirkens folk til at medfinanciere en ceremoni for dem, der ikke vil giftes i kirken. Om som skriver "Hvilket nærmer sig brud på ånden i den paragraf i grundloven med ikke at skulle tvinges til at betale til anden gudsdyrkelse end sin egen". Han mener at man i stedet blot bør udfylde nogle skemaer og sende dem ind, og så er den skid slået.

Næ, nu har jeg aldrig hørt mage!
At den borgelige vielse i virkeligheden er religiøs, er et rimeligt bizart udsagn. Det minder jo om det uhyrlige udsagn at ateisme er en religion (tilsvarende ville det også være en hobby IKKE at samle på frimærker cit. Wolf). Jeg kan godt se at ritualet kan minde om tilsvarende ritualer indenfor religionerne, men det betyder ikke at ritualet er religiøst - det ville kræve noget magi, nogle guder, noget mana og tabu. Og hvis man læser om, hvordan det foregik dengang de begyndte med det borgelige vielsesritual, og hvordan Københavns Rådhus' bryllupssal er udtænkt rent udsmykningsmæssigt, er det gennemgående, at de har gjort sig meget umage med at fjerne de religiøse symboler og påbud i det borgelige ritual.
Den vigtigste funktion i ægteskabet er det juridiske - det kan bestemt være ligeså romantisk aldrig at gifte sig. Ritualet sikrer også i en vis grad mod tvangs- og bedragsægteskaber - idet man skal give sit medtykke mundtligt og personligt. Hvilket ren udfyldelse af skemaer ikke ville sikre i samme grad.

Og så det her med at kirkens folk betaler over skatten til denne "afgudsdyrkende" borgerlige vielse... jamen, tror han helt alvorligt at Folkekirken lever af kirkeskatten alene? Vi der ikke er medlemmer af Folkekirken, betaler da alligevel til "anden gudsdyrkelse end vores egen" over skatten. Til løn til Folkekirkens præster, præsternes uddannelse, forkyndelse i folkeskolen og i public service medierne. Og så videre.

Hvor er det dog bare på tide at få adskilt kirke og stat og lagt teologi ind under religionsvidenskab. Det første er jeg ikke nødvendigvis uenig med Kaj Bollmann i - han er vistnok også tilhænger af i hvert fald en form for adskillelse.

Jeg kan sådan set godt acceptere det principielle i hans ide med at afskaffe den borgelige vielse - det er primært hans argumenter, jeg synes er langt ude. HVIS nu kirke og stat var adskilt - så var det rimeligt at argumentere for at der skulle være være en nem og billig måde at få ordnet papirerne på, og måske skulle det blot ske ved personligt fremmøde og ikke ved et ritual. Det skulle alle så gennemgå, og så kunne man derudover købe sig til eventuelle ritualer, der passer til ens tro eller mangel på samme. Altså ren brugerbetaling. Men nu lever vi bare i en Kirke-stat. Og dermed er det kun rimeligt at de skattekroner der bliver betalt, både går til religiøse og ikke-religiøse ritualer.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.groveloejer.dk/cgi-bin/mt/mt-tb.cgi/467.

Kommentarer

Jeg ser at du har et læserbrev i Politiken i dag om sagen, med de samme argumenter. Tillykke med det - det skal blive spændende at se om Bollmann svarer

Nå for søren! Så tog de det. Jamen det var da herligt.

En lidt personlig kommentar, der alligevel har lidt med bryllupsritualet at gøre; jeg lagde mærke til at du nu kalder dig Sangild.Synes det er lidt sødt at I to, på trods af jeres på mange måder "moderne" indgangsvinkler til mangt og meget, alligevel har valgt den traditionelle løsning at kvinden tager mandens navn efter bryllupet!

Uden at ville tage ordet ud af munden på Sidsel, så kan jeg godt forstå hende af årsager, der ikke behøver være traditionsbundne. Hed Sidsel ikke Larsen indtil for nyligt? Eller var det Sidse Larsen? Så hellere det mere farverige "Sangild", som også tilføjer bogstavrimet "Sidsel Sangild". Det lyder da mere interessant. :)

Ja, jeg havde nok ikke taget Torbens navn, hvis det var mig der havde heddet Sangild og han Larsen! Men jeg synes da også det er lidt skæg at flirte med traditionen.
Primært er det dog fordi at Sangild er et virkeligt smukt navn - desuden er Larsen ikke et stærkt familienavn, således har jeg tidligere heddet Jensen efter min far, og min mor hed Andersen før hun blev gift med min far (Jensen) og siden min stedfar (Larsen)... og mine oldeforældre hed Jørgensen. Sådan går det i familier hvor det er kvinderne der er det bærende element!

Hvis det var Sidsel der havde haft det bedste navn ville jeg bestemt have overvejet at skifte.

Skriv en kommentar

Seneste kommentarer

Dette er ikke et offentligt debatforum, men min private blog, så opfør dig venligst som gæst. Hvis du vil skrive en kommentar kan du enten klikke på linket lige under den post du vil kommentere - eller på postens link her (du kan skrive din kommentar nederst på siden):
Powered by Movable Type 3.2