Kategori-arkiv: Det okkulte inkl. folkekirken

Forsiden

26.11.2005

Skal det borgerlige vielsesritual afskaffes?

"Det religiøse rum" i lørdags-Politiken er altid godt for en omgang forhøjet blodtryk og forfærdelse over hvad man dog kan mene.
Dagens skribent er generalsekretær i Kirkefondet - Kaj Bollmann. Han mener at man bør overveje at afskaffe den borgelige vielse med den begrundelse, at den borgelige vielse i virkeligheden er religiøs (!). At den borgelige vielse tvinger kirkens folk til at medfinanciere en ceremoni for dem, der ikke vil giftes i kirken. Om som skriver "Hvilket nærmer sig brud på ånden i den paragraf i grundloven med ikke at skulle tvinges til at betale til anden gudsdyrkelse end sin egen". Han mener at man i stedet blot bør udfylde nogle skemaer og sende dem ind, og så er den skid slået.

Næ, nu har jeg aldrig hørt mage!
At den borgelige vielse i virkeligheden er religiøs, er et rimeligt bizart udsagn. Det minder jo om det uhyrlige udsagn at ateisme er en religion (tilsvarende ville det også være en hobby IKKE at samle på frimærker cit. Wolf). Jeg kan godt se at ritualet kan minde om tilsvarende ritualer indenfor religionerne, men det betyder ikke at ritualet er religiøst - det ville kræve noget magi, nogle guder, noget mana og tabu. Og hvis man læser om, hvordan det foregik dengang de begyndte med det borgelige vielsesritual, og hvordan Københavns Rådhus' bryllupssal er udtænkt rent udsmykningsmæssigt, er det gennemgående, at de har gjort sig meget umage med at fjerne de religiøse symboler og påbud i det borgelige ritual.
Den vigtigste funktion i ægteskabet er det juridiske - det kan bestemt være ligeså romantisk aldrig at gifte sig. Ritualet sikrer også i en vis grad mod tvangs- og bedragsægteskaber - idet man skal give sit medtykke mundtligt og personligt. Hvilket ren udfyldelse af skemaer ikke ville sikre i samme grad.

Og så det her med at kirkens folk betaler over skatten til denne "afgudsdyrkende" borgerlige vielse... jamen, tror han helt alvorligt at Folkekirken lever af kirkeskatten alene? Vi der ikke er medlemmer af Folkekirken, betaler da alligevel til "anden gudsdyrkelse end vores egen" over skatten. Til løn til Folkekirkens præster, præsternes uddannelse, forkyndelse i folkeskolen og i public service medierne. Og så videre.

Hvor er det dog bare på tide at få adskilt kirke og stat og lagt teologi ind under religionsvidenskab. Det første er jeg ikke nødvendigvis uenig med Kaj Bollmann i - han er vistnok også tilhænger af i hvert fald en form for adskillelse.

Jeg kan sådan set godt acceptere det principielle i hans ide med at afskaffe den borgelige vielse - det er primært hans argumenter, jeg synes er langt ude. HVIS nu kirke og stat var adskilt - så var det rimeligt at argumentere for at der skulle være være en nem og billig måde at få ordnet papirerne på, og måske skulle det blot ske ved personligt fremmøde og ikke ved et ritual. Det skulle alle så gennemgå, og så kunne man derudover købe sig til eventuelle ritualer, der passer til ens tro eller mangel på samme. Altså ren brugerbetaling. Men nu lever vi bare i en Kirke-stat. Og dermed er det kun rimeligt at de skattekroner der bliver betalt, både går til religiøse og ikke-religiøse ritualer.

20.11.2005

Iben Thranholms heksebrænding

I TV-programmet "Smagsdommerne" var Iben Thranholm en af smagsdommerne over den nye Harry Potter-film. Hun mente at filmen er nedbrydende og advarer alle mod at se den.
I den forbindelse sagde hun den uforglemmelige sætning: "(Harry Potter) lærer folk at bruge de kræfter eller slippe hæmningerne løs over for de kræfter, som kristendommen for længst skulle have udryddet i samfundet".
Ja, kirken gjorde da et ihærdigt forsøg med hekseafbrændingerne og i USA brænder de da også - meget symbolsk - Harry Potter-bøger på bålene.

Hun mener at Harry Potter repræsenterer et globalt projekt, der går ud på at genintroducere hedenskaben. Tak spids.
Her troede jeg det var en fantastisk fortælling for børn og voksne, og så er den i virkeligheden led i en større konspiration mod de kristne. En konspiration, der ødelægger kristendommens projekt, som går ud på at brænde hedningerne og introducere kristendommen. Hvor er det synd for de kristne!
Heldigvis tror jeg ikke der er mange kristne, der som Iben er stolte af heksebrændingerne.

Iben siger at Harry Potter er ond fordi han bruger magi.
Og hvad med ham der Jesus - var det ikke magi da han gjorde vand til vin? Eller da han gik på vandet? Er han da også ond, Iben? Og hvad da han gik amok på farisæerne? Satte han da ikke ondt mod ondt, var han ikke aggressiv?
Som Knud Romer sagde i programmet "Hvis der er noget der er magisk tænkning, så er det katoliscismen!". (Iben Thranholm er katolik.)

På et tidspunkt siger hun også: "Det lyder som om I egentlig ikke tager den spirituelle verden alvorligt".
Øh neh... det er ret svært at følge Iben i hendes tro på magi, dæmoner osv. Jeg begynder sgu ikke at gå til numerolog eller i kirke eller noget andet okkult fordi jeg læser og ser Harry Potter med stor fornøjelse.

At sætte Iben Thranholm til at sige noget om kunst og kultur er omsonst, når hendes eneste projekt er om det nu er godt ud fra et katolsk-kristent synspunkt. Det er som at sætte en fodboldspiller til at bedømme det ud fra om fodbold nu indgår i tilstrækkelig grad. Han kunne så mene at quidditch er en ond sport som skader de unge, fordi de nu hellere vil ride på kosteskafter fremfor at spille fodbold.

15.11.2005

Er bøssesex syndigt?

Hvordan kan folk tillade sig at dømme andre til straf og unåde på grund af deres seksualitet?
I den omdiskuterede pjece som organisationer under Folkekirken har begået, tillægger de primært psykologiske forklaringer betydning i forhold til at udvikle homoseksualitet. Det skulle altså være et problematisk forhold til enten far eller mor der gør at man foretrækker sex med en af samme køn som en selv.

Hvordan vil de så forklare at homoseksualitet er almindelig blandt dyr? Har de også et problematisk forhold til deres "forældre"? "Den lille pingvin-unges far var stærkt dominerende" udtaler direktøren for Central Park Zoo. "Den indgår nu på sjette år i et homoseksuelt forhold med en anden han-pingvin." Og tilføjer: "Men vi har nu ansat en psykiater og en kropsterapeut der skal tage nogle lange snakke med de homoseksuelle dyr i vores zoo, så de kan blive helbredt." Nej, vel? (Det må lige tilføjes at den ene pingvin nu er løbet af med en hunpingvin efter 6 års homo-partnerskab, så den er vel nærmere biseksuel)

Og så er der nogle der vil sige: "Nåmmen dyr kan også finde på at æde deres egne børn. Det er jo ikke godt, selvom det er naturligt". Og hvad så, siger jeg så! Selvfølgelig skal folk ikke lige pludselig have lov til at slå ihjel selvom det er "naturligt". Naturen siger jo ikke noget om hvad der er korrekt opførsel, den siger kun noget om hvad der er natur og hvad der er kultur - og eftersom homoseksualitet bestemt ikke er livstruende eller skadelig for de voksne mennesker der dyrker det, kan jeg ikke se hvorfor de skal have færre rettigheder end andre? Og derudover tyder alt altså på at det ikke er noget man kan vælge fra eller til. Jeg tror at det er belejligt for forfatterne til pjecen at skrive at homoseksualitet er noget "der er synd for en" - noget der skyldes en frygtelig barndom - og som man burde have hjælp til at komme over.
Problemet er at det nok ikke er særligt tæt på sandheden.

Sex med børn og dyr er derimod ikke ok, men det handler om det ulige magtforhold og de skader det giver.

07.11.2005

Nu kan vi endelig blive begravet

Københavns Kommune overvejer nu at anlægge landets første ikke-religiøse gravplads som et tilbud til ateister og andre, der står uden for folkekirken. Der kan dog gå flere år før gravpladsen åbnes. Jeg havde alligevel heller planer om at dø foreløbig, så jeg venter gerne på at kunne komme i uindviet jord.
(Jyllands-Posten 5. oktober 2005, 1. sektion, side 4)

06.07.2005

Verdslig ritualmester søges

Jeg tror at hvis der var et festligt og højtideligt alternativ til kirkens ritualer - fx i forbindelse med bryllup og begravelse så ville endnu flere vælge den kirkelige løsning fra. Men det er en smuk og velkendt ramme (i hvert fald hvis man lukker ørene) i kirken og det er svært når der ikke er noget at sætte i stedet.
Ateisterne udgør 15% af Danmarks befolkning - vi er et pænt stort mindretal som betaler skat bl.a. til kirken. Mange af os vil gerne have muligheden for værdige og højtidelige ritualer, men slippe for snakken om det okkulte. For vores skattepenge kunne der måske blive råd til en filosof til begravelsen? En verdslig ritualmester til alle livets store ritualer i et flot rum med plads til mange gæster.
Det ville være ret og rimeligt. Hvorfor skal vi og i øvrigt alle de der tilhører andre trossamfund end det folkekirkelige betale for festligheder, som vi er udelukket fra?
Hvis vi skal betale for vores ritualer over skatten, så lad os da selv bestemme hvilket ritual vi ønsker.

Kulturkristen

Halvdelen af dem der stemte ved menighedrådede kalder sig kulturkristne. Dvs. de tror ikke på de kirkelige dogmer, men synes det er en vigtig del af kulturen.

I Politiken d. 29. juni 2005 kunne man læse om en undersøgelse der var foretaget i fobindelse med vlagene til menighedsrådede. De tørre tal er:
17,5 procent af folkekirkens medlemmer stemte.

50 pct. siger, at de gerne vil støtte folkekirken af kulturelle grunde.
41 pct. erklærer, at de tilslutter sig den lutherske tro
7 pct. af vælgerne forholder sig efter eget udsagn søgende til kristendommen.

Det er alligevel tankevækkende i lyset af Grosbøllsagen af så mange af de mennesker der faktisk er forholdvist engagerede i kirken er kulturkristne.

Læs videre: "Kulturkristen" »

05.07.2005

Troen i tal

Ovre på Kentaurnet kan man læse en masse interessante resultater fra statistiske undersøgelser af danskernes tro og forhold til kirken.

Hele 60% af danskerne tror på at Jesus er guds søn!
Hvordan de så kan få det til at hænge sammen når kun kun 43% betragter sig selv som religiøse og kun 20% tror på en personlig gud...
Måske er det bare noget der sidder så godt fast efter indoktrineringen i folkeskolen, at det er et automatsvar? For hvordan kan gud have en søn, hvis han ikke eksisterer?

Læs videre: "Troen i tal" »

30.05.2005

There can be only one

Ib Lundgaard Rasmussen skriver i bogen "Bedst af alle verdener" som man kan læse mere af her.

"Jeg deltog sammen med en anden af denne bogs forfattere, Michael Leslie, i en fjernsynsdebat med nogle jordstråleopmålere. Som optakt til debatten havde tre jordstråleopmålere undersøgt en tom villa i Valby for jordstråler. De fandt alle mange stråler forskellige steder i huset. Problemet var imidlertid, at de ikke var enige om, hvor strålerne var placeret.
Jeg fremhævede uoverensstemmelsen som et problem og påpegede, at der for mig at se var to forklaringer på fænomenet: Enten var der ikke noget at måle og de forskellige opmålere bildte sig selv noget ind, eller også var der noget at måle, og i så fald virkede jordstråler forskelligt for den enkelte person. Hvis det sidste var tilfældet, måtte jordstråleopmålerne have et etisk problem. Hvis jordstråler er sygdomsfremkaldende, risikerer en opmåler at flytte klientens hvileplads fra et sted, der er skadeligt for opmåleren, men eventuelt ikke skadeligt for klienten, til et sted der er skadeligt for klienten. En jordstråleopmåling kunne således skade mere end gavne. Jordstråleopmålernes svar var: »Det er ikke noget problem - vi sender altid kun en«." (Ha ha! Det er da for morsomt!)

Og som en med-skeptiker påpegede fornylig er der nogle religioner hvor man har løst problemet på den måde at den kun er en person der har ret - fx Paven.

28.04.2005

7-9-13

Er numerologi ikke blot en mere kompliceret måde at sige 7-9-13 og banke under bordet på? 7-9-13 er jo også en form for talmagi... og så er det ovenikøbet billigere end at gå til numerolog.

15.04.2005

Træk et nummer

Fra Lotte har jeg modtaget et link til en interessant artikel i Kristeligt Dagblad.
Her kan man læse at et stigende antal mennesker konsulterer en numerolog før de får deres børn døbt i kirken.
I artiklen står der at holdningen er at "det kan da ikke skade", men se her hvad andre mener om det!
Vha numerologi kan man finde sig selv...

Læs videre: "Træk et nummer" »

12.03.2005

Clairvoyante og politiet

Danmarks Radios P1 har lige haft en glimrende udsendelse om "Svendborgsagen". En trist sag om en ung mand der falder i havnen og en clairevoyant det får opskræmt en hel by.
Kort fortalt forsvinder den unge mand, og hans familie og venner er selvfølgelig kede af det og vil meget gerne finde ham, og finde ud af hvad der er sket med ham. De kontakter en påstået clairvoyant – Tina Malmberg Schmidt fra Augustenborg – som fortæller dem at han er i en kælder et sted i indre by i Svendborg. Vennerne kontakter nu Svendborg Politi, som opfordrer folk i Svendborg tl at se i deres kælder.
I udsendelsen diskuteres det om det er rimeligt at politiet tager den slags henvendelser så alvorligt. Om der nogensinde er en clairvoyant der har hjulpet med opklaringen af en sag osv.
En af de interessante ting der kommer frem er at især i sager med forsvundne børn, får politiet hundredevis af henvendelser fra påståede clairvoyante, som alle siger noget forskelligt og som aldrig bidrager til opklaringen.
I udsendelsen er der også et interview med den pågældende clairvoyant, som selvfølgelig er meget ked af at hun fik opskræmt hele Svendborg og især de pårørende der brugte lang tid på at lede i folks kælderrum. Det var selvfølgelig kun hendes intention at hjælpe. Men konfronteret med spørgsmålet om hvorvidt hun da aldrig overvejede, om hun kunne tage fejl svarer hun lidt tåget, at hun jo bare fortæller dem det hun ser. Dvs. nej, hun overvejede ikke at hun kunne tage fejl.
Og som tryllekunstneren Michael Leslie Ahlstrand der medvirker i programmet påpeger, så tror de påstået clairvoyante ofte virkelig på at de har nogle helt særlige evner. De lider under et genoldigt selvbedrag... som de så også påfører andre.
Man kunne så håbe at denne clairvoyant tog sin ide om sine egne evner op til revision... i hvert fald lovede hun journalisten at hun aldrig ville gøre det igen - altså bidrage til en politiefterforskning. Tak for det.

Overtro og Karakteren

Knud Pontoppidan overværede engang, at en dansk Kollega trak 3 Kastanier op af sin Bukselomme og triumferende svang dem over Hovedet.
Da Pontoppidan hørte den sædvanlige Replik: “Det kan jo aldrig skade!” svarede han: “Jo det gør! – Det styrker Karakterens Valenhed.”

Citeret af Arne Faber i Ugeskrift for læger 1918 i en diskussion omkring Kvaksalveren Thomas Jensen.

Tak til Mette Kia Krabbe Meyer for dette guldkorn.

22.11.2004

Astrologi manet i jorden - igen

Nej, der er ikke noget om det - af en eller anden grund er man nødt til at lave dyre empiriske forsøg for at få folk til at forstå at den eneste stjerne der betyder noget for ens livsbane, er den vi kalder Solen. De andre er da meget pæne og måske kan en gåtur under stjernehimlen være grobund for romantik, men det er vist også så vidt det kan strækkes med indflydelsen fra stjernerne.
En australsk undersøgelse af 2000 mennesker der er "tidstvillinger" dvs. de er født på samme tidspunkt viste ingen lighed i helbred, livsbane osv. Så fødselstidspunktet betyder altså ikke noget for ens personlighed eller livsbane.
Ikke overraskende, men godt at læne sig op ad i diskussioner med de astrologer der utroligt nok bliver ved med at få folk til at tro på og betale for deres nonsens.

07.09.2004

Et mirakel om måneden

Hvis chancen er en ud af en million, vil det ske for dig en gang om måneden!
Ofte hører man historier om at "jeg tænkte på dig og så ringede du" eller man oplever at ringe til hinanden præcis samtidig.
Woew- tænker mange, der er mere mellem himmel og jord. En slags telepatisk forbindelse eller noget...
Man kan ikke forklare sådanne hændelser - det er jo højst usandsynligt - men selv sådanne usandsynlige hændelser forekommer faktisk og simple sandsynlighedsberegninger viser at det for gennemsnitspersonen vil ske omtrent en gang om måneden!

Via Jacobsen

21.06.2004

Astrologiske bryllupsplaner slog fejl

Mogens Winther har skrevet en ret morsom artikel om astrologernes fejlslagne forudsigelser omkring vor kære kronprins og bryluppet.
Mange ugeblade hos bragt adskillige forudsigelser om kronprinsens bryllupsplaner til torvs... fælles for dem er at det ikke kan betragtes som andet end gætværk pakket ind i overtro, selvom nogle af astrologerne selv betegner deres metoder som "videnskabelige".
Enten ved de simpelthen ikke hvad ordet videnskab betyder eller også synes de bare at det er en pæn cellofan at pakke overtroen ind i, nu hvor der er så mange der synes at det der videnskab ligesom er noget særligt.

Radio om det alternative

I dag og også resten af ugen kl. 15.30 -16.00 sender P1 radio om det alternative.

Her er hvad de skriver om udsendelserne:
"Det myldrer frem med mennesker der påstår at de har alternative evner. I apropos mandag d. 21 juni stiller vi skarpt på blandt andet clairvoyance, giver plads til skeptikerne og får en religionshistorisk vinkel på sagen.
Apropos tirsdag - beskæftiger sig med alternativ behandling,
Sankt Hans Onsdag - ser vi nærmere på alternativ tankegang, tvangsritualer og overtro, og besøger en moderne heks.
Torsdag står i de alternative oplevelsers tegn - blandt andet med en alternativ spøgelsesjagt hjemme hos Apropos' reporter - ufojægere og Ånden i glasset.
Astronom og aktiv skribent på Skeptica.dk: Ole J. Knusen vil forsøge at forklare de uforklarlige oplevelser."

Seneste kommentarer

Dette er ikke et offentligt debatforum, men min private blog, så opfør dig venligst som gæst. Hvis du vil skrive en kommentar kan du enten klikke på linket lige under den post du vil kommentere - eller på postens link her (du kan skrive din kommentar nederst på siden):
Powered by Movable Type 3.2