Kategori-arkiv: Folkeskolen

Forsiden

29.03.2005

Ud med kristendom - ind med religion

Bertel Haarder vil have salmer og bibelske fortællinger i folkeskolen - og et af hans argumenter er at det vil være fremmende for integrationen. Og så skal det selvfølgelig ikke længere være muligt at fritages fra faget.
Da jeg underviste på Holbæk Seminarium sidste forår undrede det mig mildt sagt at de havde et liniefag der hed kristendom. Jeg troede for længst det var erstattet med titlen "religion". Jeg fik at vide på lærerværelset at det skam indeholdt alt muligt andet end kristendom, men at det bare hed sådan af historiske årsager.
Men når nu billedkunst før hed formning, og hjemkundskab før hed husgjerning - så er der måske alligevel en særlig grund til at at faget stadig hedder kristendom.
I politiken d. 26 marts læste jeg to debatindlæg om dette emne. Catharine Linke skriver at kristendomsundervisningen i dag skam allerede er forkyndende og på sine steder i undervisningsmaterialerne direkte fjendtlig overfor andre religioner.
I Michael Rothsteins indlæg kan man læse at konfessionelt bundet undervisning i skolen har været forbudt siden 1975 og markerer at "regeringens national-religiøse missionsplaner på vegne af os alle sammen bør modarbejdes af os alle sammen".
Så det er forbudt, det foregår alligevel og faget lever ikke op til sine målsætninger.

Jeg mener ikke det holder at henvise til at kristendommen er en del af alle danskeres bagage. Det er den ikke! Og selvom den var kunne man godt undgå at synge salmer og høre bibelfotællinger og i stedet forholde sig til kristendommen som religion på linie med andre religioner. Se efter fællestræk og forskelle... det husker jeg tydeligt som uhyre interessant da vi havde det i gymnasiet.
Jeg tror man udvikler tolerance (og herunder integrationen) bedre ved at lære om hinandens forskelligheder fremfor at få den mest dominerende religion hevet ned over hovedet.

Ved at insistere på at faget skal hedde religion og på at det skal være ikke-forkyndende fratager man alle uanset religion eller ikke-religion at kunne fritages fra undervisningen. Med tvang opnår man blot had og øget tilstrømning til privatskolerne - og her tænker jeg ikke kun på muslimerne, men også de sekulære.

Nåmmen, det skader da vel ikke at hygge sig lidt med lidt religion?, vil mange nok sige. Jo det er skadeligt for tolerancen at nogle religioner fremhæves på bekostning af andre. Jo, det skader karakteren ligeså meget som at undervise i astrologi og krystalhealing med andet end et undersøgende blik.

Bertel Haarder og Kristendom ud af folkeskolen! Folkeskolen skal være for alle! Kristendommen og Bertel for dem der er til den slags.

Seneste kommentarer

Dette er ikke et offentligt debatforum, men min private blog, så opfør dig venligst som gæst. Hvis du vil skrive en kommentar kan du enten klikke på linket lige under den post du vil kommentere - eller på postens link her (du kan skrive din kommentar nederst på siden):
Powered by Movable Type 3.2