Kategori-arkiv: Harry Potter

Forsiden

20.11.2005

Iben Thranholms heksebrænding

I TV-programmet "Smagsdommerne" var Iben Thranholm en af smagsdommerne over den nye Harry Potter-film. Hun mente at filmen er nedbrydende og advarer alle mod at se den.
I den forbindelse sagde hun den uforglemmelige sætning: "(Harry Potter) lærer folk at bruge de kræfter eller slippe hæmningerne løs over for de kræfter, som kristendommen for længst skulle have udryddet i samfundet".
Ja, kirken gjorde da et ihærdigt forsøg med hekseafbrændingerne og i USA brænder de da også - meget symbolsk - Harry Potter-bøger på bålene.

Hun mener at Harry Potter repræsenterer et globalt projekt, der går ud på at genintroducere hedenskaben. Tak spids.
Her troede jeg det var en fantastisk fortælling for børn og voksne, og så er den i virkeligheden led i en større konspiration mod de kristne. En konspiration, der ødelægger kristendommens projekt, som går ud på at brænde hedningerne og introducere kristendommen. Hvor er det synd for de kristne!
Heldigvis tror jeg ikke der er mange kristne, der som Iben er stolte af heksebrændingerne.

Iben siger at Harry Potter er ond fordi han bruger magi.
Og hvad med ham der Jesus - var det ikke magi da han gjorde vand til vin? Eller da han gik på vandet? Er han da også ond, Iben? Og hvad da han gik amok på farisæerne? Satte han da ikke ondt mod ondt, var han ikke aggressiv?
Som Knud Romer sagde i programmet "Hvis der er noget der er magisk tænkning, så er det katoliscismen!". (Iben Thranholm er katolik.)

På et tidspunkt siger hun også: "Det lyder som om I egentlig ikke tager den spirituelle verden alvorligt".
Øh neh... det er ret svært at følge Iben i hendes tro på magi, dæmoner osv. Jeg begynder sgu ikke at gå til numerolog eller i kirke eller noget andet okkult fordi jeg læser og ser Harry Potter med stor fornøjelse.

At sætte Iben Thranholm til at sige noget om kunst og kultur er omsonst, når hendes eneste projekt er om det nu er godt ud fra et katolsk-kristent synspunkt. Det er som at sætte en fodboldspiller til at bedømme det ud fra om fodbold nu indgår i tilstrækkelig grad. Han kunne så mene at quidditch er en ond sport som skader de unge, fordi de nu hellere vil ride på kosteskafter fremfor at spille fodbold.

22.07.2004

Uskarp satire

Var omsider inde og se Harry Potter og fangen fra Azkaban i går aftes. Og den var bestemt god. De to timer fløj afsted. Men.
- Det hele gik lige lovligt hurtigt og meget fra bogen var udeladt (hvorfor lavede de ikke bare en film der varer 5 timer?)
- Ham der spiller Harry udviste ret ringe evner som skuespiller - jeg synes ellers han var ok i de første.

Men det ærgeligste: satiren over spådomskunst i form af figuren Professor Trelawney var slet ikke så overbevisende og morsom som i bogen. Ikke til sokkeholderne. Jeg havde store forventninger til Emma Thompson, men det gik ikke. Hendes karakter var ramt helt forbi bogens svidende godt ramte satire over okkultisme og new age.

07.06.2004

Edderkopper, navne og ord i Harry Potter

Forfatteren til Harry Potterbøgerne kan ikke lide edderkopper - det er især tydeligt i anden bog hvor edderkopperne spiller en stor rolle. Og hun har heller ikke helt check på edderkoppers biologi. Fx skriver hun at de har seks ben og at de "klikker med deres giftkroge og kæber" og "rasler med kløerne". Selvfølgelig er det ikke helt normale edderkopper - de kan fx tale. Otte ben har edderkopper og de taler ikke med byttet før de slår det ihjel - så det var heldigt for Harry Potter og Ron at det ikke var rigtige kæmpeedderkopper!
Der er også andre fejl i bøgerne, men mange af dem er dog rettede i nyere udgaver.
Navnene er noget helt specielt i bøgerne - pudsige og sjove når man kan en smule latin og der er da også steder på netttet hvor man kan få forklaringen på de navne og ord der forekommer i Harry Potter bøgerne
Og så er der film-Harrys officielle side med fjollede spil og meget grafik - og trailer til den nye film!

Harry Potter-satire over det okkulte

Hurra - den nye Harry Potter film er snart på gaden (11. juni). Jeg er vild med bøgerne og filmene og glæder mig afsindigt. Min kæreste synes det er meget specielt at jeg på den ene side er stærkt kritisk over for alt muligt okkult og samtidig elsker Harry Potter-bøgerne som vrimler af sære væsener og magi.
Men selv inde i Harry Potters magiske univers finder man satire over det okkulte.
Professor Trelawney møder man i bind tre "Harry Potter og fangen fra Azkaban" som er den der skal ses i biffen ganske snart. Hun underviser i Spådom og er en karikeret, grinagtig figur med stemmeføring som et meditations/afslapningsbånd, røgelsespinde, dinglende armbånd og lette gevandter. Hendes undervisning i at spå i theblade, stjernernes placering (også kendt som astrologi) osv. er latterlig og Harry og Ron hader det især fordi Trelawney har det med at forudsige Harrys snarlige død i de fleste timer. Hendes indledningsreplik til klassen er: "Velkommen, hvor dejligt endelig at få lov til at møde jer i den fysiske verden"... Hermione er skeptisk overfor faget og protesterer, og Trelawney prøver at nedgøre hende med udsagn som: "Undskyld jeg siger det, min ven, men jeg fornemmer en meget sølle aura omkring dig".... og der går ikke længe før Hermione skipper det håbløse fag.
Det er en herlig parodi, som kun bliver endnu mere grinagtig af at befinde sig i en fortælling hvor undervisning i "Forvandling", "Magiske dyrs pasning og pleje", "Talmagi" og "Forsvar mod mørkets kræfter" osv er helt normale fag på skoleskemaet.
At elske et magisk univers er ikke det samme som at tro på det!

Seneste kommentarer

Dette er ikke et offentligt debatforum, men min private blog, så opfør dig venligst som gæst. Hvis du vil skrive en kommentar kan du enten klikke på linket lige under den post du vil kommentere - eller på postens link her (du kan skrive din kommentar nederst på siden):
Powered by Movable Type 3.2